Uruguayn lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uruguayn lippu
Uruguayn lippu 1828-1830
Artigasin lippu
33 vapauttajan lippu

Uruguayn lippu on Uruguayn tunnus vaakunan, moton ja hymnin ohella. Lippu on otettu käyttöön 1828. Lipussa oleva toukokuun aurinko symboloi Uruguayn itsenäistymistä. Yhdeksän poikkiraitaa edustavat Uruguayn maakuntia.[1]

Uruguayn virallisiin lippuihin kuuluvat myös suurimman kansallissankarin ja vapauttajan José Artigasin lippu sekä Bandera de los Treinta y Tres Orientales, 33 vapauttajan lippu. Molempia lippuja käytetään kansallispäivinä, kaikissa julkisissa rakennuksissa sekä virastoissa, eli teoriassa Uruguaylla on kolme kansallislippua.lähde?

Jokainen Uruguayn kansalainen on kerran velvollinen kansallislippuvalaan, joka pidetään julkisesti jokaisena itsenäisyyspäivänä 19. kesäkuuta.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uruguayn ensimmäinen lippu oli Arigasin lippu vuonna 1815. Vuoden 1825 kapinan aikana lippuun kirjoitettiin sanat libertad o muerte (suom. vapaus tai kuolema). Uruguayn itsenäistyttyä vuonna 1828 luotiin uusi lippu, jossa otettiin mallia Yhdysvaltain lipusta ja värit ja aurinko kopioitiin Argentiinan lipusta, sillä Yhdysvallat olivat esikuvana uudelle maalle ja Argentiina oli avustanut sitä itsenäisyystaisteluissa.[1]

Uruguayn lipussa oli alun perin 17 raitaa, mutta niiden lukumäärä vähennettiin vuonna 1830 vastaamaan maakuntien määrää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kiljunen, Kimmo: Valtiot ja liput, s. 534. Otava, 2004. ISBN 951-1-18177-7.