Urtekram

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urtekram International A/S
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1972
Avainhenkilöt Ross Jackson, Lars Børresen
Kotipaikka Tanska Mariager, Tanska
Toimiala luomutuotteet, vähittäiskauppa
Henkilöstö n. 150 (2010)
Kotisivu urtekram.dk

Urtekram (Urtekram International A/S) on tanskalainen vuonna 1972 perustettu luomutuottesiin ja reilun kaupan tuotteisiin erikoistunut yritys. Sen perustivat skotlantilaissyntyinen[1] luomutuotepioneeri Ronnie McGrail ja hänen tanskalainen vaimonsa Lisbeth Damsgaard.

Urtekram tuottaa ja tuo myös luonnonmukaista kosmetiikkaa ja ruoka-aineallergikoille sopivia elintarvikkeita. Tuotteita myydään luontaistuotekaupoissa ja supermarketeissa kaikkialla Skandinaviassa. Urtekramin suurin asiakas on Tanskan suurin päivittäistavarakauppaketju Coop.

Toiminta sai ISO 14001 merkinnän toiminnan ympäristöystävällisyydestä. Yrityksen keskeiseen ideologiaan kuuluu myös muiden ympäristömerkkien noudattaminen.lähde?

1990-luvun laman seurauksena jouduttiin suurin osa yrityksen osakkeista myymään tanskalais-kanadalaiselle miljonäärille Ross Jacksonille ja hänen omistamalleen investointiyritykselle Gaia Groupille. Alkuperäisten omistajien mukaan kyse oli vihamielisestä nurkanvaltauksesta. Osa osakkeista jäi yhä Lisbeth Damsgaardin omistukseen.[2][3] Vuonna 2015 ruotsalainen Midsona AB osti Urtekramin[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lisbeth og Ronnie brænder for økologien - og for o-sporten Dansk Orienterings-Forbund. Arkistoitu 21.1.2015. Viitattu 21.1.2015. (tanskaksi)
  2. Betingede domme til økopionerer Nordjyske. Arkistoitu 21.1.2015. Viitattu 21.1.2015. (tanskaksi)
  3. Ross Jackson Gaia Trust. Viitattu 21.1.2015. (englanniksi)
  4. https://www.midsona.fi/tietoa-midsonasta/tarina/