Urlus-säätiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urlus-säätiön omistama Helsingin suojeluskuntatalo Taka-Töölössä, osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 15.

Urlus on suomalainen säätiö, kotipaikkanaan Helsinki.

Tammikuun 25. päivänä 1951 vahvistetut säännöt määrittävät Urlus-säätiön tarkoituksen ja perustamisajankohdan.

Säätiön tarkoituksena on tukea maan ja etenkin Helsingin kaupungin liikuntakasvatus- ja urheiluelämää. Säätiö edistää myös maanpuolustuksellista ja maan itsenäisyyttä tukevaa muuta toimintaa.

Helsingin erityisasemaa painottaen tuki voi kohdistua koko pääkaupunkiseudulle säätiön valtakunnallisuus samalla huomioon ottaen. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan mm. myöntämällä avustuksia eri yhteisöille ja säätiön sääntöjen sekä hallituksen lähemmin määräämällä muulla tavalla.

Säätiön tuki keskittyy suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen. Painopistealueita ovat nuoriso, urheilu ja vapaaehtoinen maanpuolustus. Urheilussa säätiö tukee ensisijaisesti lasten ja nuorten suunnistusta, ampumaurheilua ja ampumahiihtoa. Nuorison tukemisessa uudeksi painopistealueeksi on lisäksi noussut lasten ja nuorten syrjäytymisen ennalta ehkäisy ja jo syrjäytyneiden auttaminen.

Säätiön omaisuuden peruspääoma on säädekirjassa mainittu 50 000 markkaa. Tällä ja pankkilainalla hankittiin Helsingin Suojeluskuntapiirin kiinteistö Pohjoiselta Hesperiankadulta. Tämä Helsingin Suojeluskuntatalo on edelleenkin säätiön toiminnan yksi keskeinen osa. Talossa on myös Helsingin Suojeluskuntapiirin perinnetila, jonka piirin historiaa ja perinteitä säätiö tukee.

Säätiön työtä edeltänyt osuuskunta perustettiin yhdessä yössä. Uhkana vuonna 1944 oli Helsingin Suojeluskuntapiirin omaisuuden pakkoluovutus silloiselle Neuvostoliitolle. Omaisuus säätiöitiin vuonna 1951.

Urlus-säätiö on jakanut viime aikoina avustuksia vuosittain yli miljoona euroa. Jakosumma kertyy säätiön vuokra-, arvopaperi- ja korkotuloista.

Lähteet ja lisätietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.