Urheilupsykologia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Urheilupsykologia voidaan katsoa psykologian tai liikuntatieteiden osa-alueeksi tai opintoaineeksi, jota opiskelijat voidaan opiskella molempien tieteiden alla. Urheilupsykologian kiinnostuksen kohteena on ihmisten toiminnan, motiivien, persoonallisuuden ja valintojen ymmärtäminen liikunta- ja urheilutilanteissa. Suomessa urheilupsykologina voi toimia ainoastaan laillistettu psykologi, jolla on riittävät tiedot ja taidot toimia urheilun parissa. Urheilupsykologit työskentelevät huippu-urheilijoiden ja liikunnan harrastajien kanssa eri lajien parissa. Asiakkaat ovat tavallisesti yksilö- ja joukkueurheilijoita, valmentajia tai lajiliittojen edustajia. Usein tavoitteena on auttaa urheilijoita suoriutumaan mahdollisimman hyvin kilpailutilanteessa, valmistautumaan psyykkisesti kilpailuihin, sekä auttaa heitä valmentautumaan kilpailuihin täysipainoisesti. Urheilupsykologi voi esimerkiksi opettaa tuomarille kuinka selviytyä hänen tehtävänsä tuomasta stressistä ja paineesta, neuvoa valmentajaa joukkueen yhteishengen kohottamisessa tai auttaa urheilijaa käsittelemään loukkaantumisen tuomia paineita ja tunteita. Urheilupsykologit saavat tietoa urheilijan henkilökohtaisista asioista, kommentoivat tapahtumia julkisuudessa ja tekevät päätöksiä, jotka vaikuttavat urheilijan harjoitteluun ja koko elämään.

Suomessa urheilupsykologista toimintaa järjestää ja koordinoi Suomen Urheilupsykologinen yhdistys (SUPY ry). SUPY on toiminut vuodesta 1978 ja se järjestää kotimaisia ja kansainvälisiä seminaareja, välittää liikuntapsykologista tietoa ja tekee aloitteita liikuntapsykologiseen tutkimustoimintaan. Yhdistyksen tehtäviin kuuluu myös asiantuntijarekisterin ylläpitäminen. Tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana toimii Ilkka Haapea.

Urheilupsykologeja sitoo psykologiliiton eettiset suositukset. Urheilupsykologian kentällä toimii myös eri koulutuksen saaneita psyykkisiä valmentajia tai psyykkareita. Heitä varten Suomen Urheilupsykologinen yhdistys on laatinut ammattieettiset suositukset ohjeeksi ja apuvälineeksi kaikille urheilupsykologian asiantuntijan roolissa tai psyykkisen valmennuksen parissa joko ammatikseen tai harrastuksenomaisesti toimiville.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]