Uralvagonzavod

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uralvagonzavod
UVZ
OAO Nautšno-proizvodstvennaja korporatsija "Uralvagonzavod" im. F. E. Dzeržinskogo
Yritysmuoto osakeyhtiö (OAO)[1]
Perustettu 1936 (ensimmäiset vaunut)[1] (perustettu 1931)
Kotipaikka Vostotšnoje šosse 28, 622007 Nižni Tagil, Sverdlovskin alue, Venäjä [2]
Kotisivu www.uvz.ru(venäjäksi)
uralvagonzavod.com(englanniksi)

Uralvagonzavod eli UVZ (ven. Уралвагонзавод, Uralvagonzavod), täydellisemmin (ven. Открытое акционерное общество «Научно-производственная корпорация «Уралвагонзавод» имени Ф.Э. Дзержинского», Otkrytoje Aktsionernoje Obštšestvo Nautšno-proizvodstvennaja korporatsija "Uralvagonzavod" imeni F. E. Dzeržinskogo, suom. Feliks Dzeržinskiin mukaan nimetty Tieteellis-tuotannollinen korporaatio "Uralin vaunutehdas" osakeyhtiö) on vuonna 1936 junanvaunutuotannon aloittanut Venäjän Sverdlovskin alueen Nižni Tagilissa kotipaikkaansa pitävä siviili- ja sotilasajoneuvojen ja työkoneiden valmistaja. Yhtiömuodoltaan se on osakeyhtiömuotoinen (OAO) konserni, johon kuuluu yli 20 tutkimus- tai tuotantolaitosta. Konserni on yksi Venäjän suurimmista tieteellis-teollisista (= aseteollisuuden) konserneista.[1][2]

Vuonna 1931 perustetun Uralin vaunutehtaan valmistamia siviilituotteita ovat esimerkiksi kuorma-autot, raitiovaunut, kaivinkoneet ja junanvaunut. Kansainvälisesti Uralvagonzavod tunnetaan kuitenkin erityisesti maailman suurimpana taistelupanssarivaunujen valmistajana. Se on valmistanut esimerkiksi T-34, T-55, T-72 ja T-90 -sarjojen panssarivaunuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Otkrytoje Aktsionernoje Obštšestvo Nautšno-proizvodstvennaja korporatsija "Uralvagonzavod" imeni F. E. Dzeržinskogo Uralvagonzavod, uvz.ru. Arkistoitu 12.8.2014. Viitattu 12.8.2014. (venäjäksi)
  2. a b Kontaktnaja informatsija Uralvagonzavod, uvz.ru. Arkistoitu 25.6.2014. Viitattu 12.8.2014. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]