Uppo-Nalle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uppo-Nalle

Uppo-Nalle on lastenkirjailija Elina Karjalaisen luoma satuhahmo ja siitä kertova kirjasarja. Ensimmäinen Uppo-Nalle-lastenkirja ilmestyi vuonna 1977 ja sen 21. painos vuonna 2002. Hannu Tainan kuvittamia kirjoja on ilmestynyt 22 ja niiden kunniaksi on vuonna 1997 julkaistu myös postimerkki. Karjalaisen kirjoittama näytelmä tästä sympaattisesta, loruilevasta lelunallesta valmistui 1980 Kuopion kaupunginteatteriin ja nallesta on tehty televisiosarja nimeltään Uppo-Nalle ja joulun odotus. Nallen mukaan nimetty Uppo-Nallen lastenklinikka avasi ovensa 1991 Kuopiossa. Samana vuonna Uppo-Nallesta tehtiin elokuva. Vuonna 2010 Kyösti Haatanen voitti Kuopion IV kansallisen sävellyskilpailun koko perheen oopperallaan Uppo-Nalle löytää ystävän.

Uppo-Nalle-kirjojen hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uppo-Nalle, alkuperäiseltä nimeltään Alfons, on leikkikarhu, jonka ranskalainen pikkupoika on heittänyt laivalta mereen kiukunpuuskassaan. Se ajelehtii kokonaisen vuoden merillä ja toivoo löytävänsä rannan, jossa olisi ystävä odottamassa. Reeta löytää nallen, kun se huuhtoutuu rannalle. Uppo-Nalle kirjoittaa loppusointurunoja, pelkää peipposia ja haaveilee julkaisevansa runokirjan Uponneen kansan lauluja. Sitä ei saa kuivattaa liikaa, koska sen jälkeen se ei olisi enää Uppo-Nalle.

Reeta on aivan tavallinen pieni tyttö, joka ystävystyy Uppo-Nallen kanssa.

Laulava Lintukoira on Reetan perheen koira. Se touhottaa koko ajan ja hoilottaa keksimiään laulunpätkiä, joissa ei välillä ole päätä eikä häntää.

Uppo-Nalle-kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa kirjoista on julkaistu myös äänikirjoina.

Uppo-Nallet pienemmille lapsille

Uppo-Nalle-musiikkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uppo-Nallen runoreissu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]