Unkarilaiset riimut

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Unkarilaiset riimut eli székely rovásírás -merkit olivat unkarilaisten ennen 1000-lukua käyttämä kirjoitusmerkistö, jonka alkuperä on pakanuuden ajoissa. Kirjaimet merkitsivät äänteitä ja tavuja.

Unkarilaisen riimuston suhde muihin Euroopan kirjoitusmerkistöihin on kiistanalainen, mutta niitä ei pidetä aivan erillisenä ilmiönä. Rovásírás-merkkien uskotaan olevan sukua muinaisturkkilaiselle kök-kivikirjoitukselle, mutta tämä rinnastus ei ole aivan aukoton. On myös teorioita, että rovas-merkit olivat jonkinlaista sukua kreikan ja latinan kirjaimille, joko näistä pohjautuvia tai näiden kantamuotoja. Myös yhteyttä nuolenpääkirjoituksiin on nähty. Mahdollisesti sana "rune" (riimu) pohjautuu näiden merkkien nimitykseen "Rovásírás", joka tarkoittaa unkarin kielessä raaputtamista. Merkkien nimi "rovásírás" on jo vanhastaan käännetty muille kielille riimua merkitsevillä sanoilla.

Kristinuskon aikana merkit tulkittiin saatanallisiksi, ja niitä alettiin vainota. Merkkien hallussapidosta saattoi saada kovat rangaistukset. Koska valtaosa kirjoituksista oli raaputettu puuhun, valtaosa niistä katosi liekkeihin. Kirjoitusta jäi kuitenkin jonkun verran, ja edelleen tiedetään kunkin merkin tarkoitus. Nykyisin rovásírás-kirjoituksen harrastus on elpynyt nuorten unkarilaisten keskuudessa.

Szekely Hungarian Rovas alphabet Szekely magyar rovas ABC.svg

Unkarin kielen aakkoset ja niitä vastaavat riimumerkit.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Unkarilaiset riimut.