Ulkopoliittinen instituutti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ulkopoliittinen instituutti eli UPI (ruot. Utrikespolitiska institutet) (en. The Finnish Institute of International Affairs, FIIA) on suomalainen valtiollinen kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos. Se on perustettu kahteen kertaan.

Alkuperäinen UPI 1961–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Ulkopoliittinen instituutti perustettiin vuonna 1961 Paasikivi-seuran aloitteesta. Myöhemmin sen taustaorganisaatioksi tuli opetusministeriö.[1] Instituuttia piti yllä Ulkopolitiikan tutkimuksen säätiö, joka sai rahoituksensa pääasiassa valtionapuna. Tämä instituutti lakkautettiin vuoden 2006 lopussa[1]. Ulkopolitiikan tutkimuksen säätiö jatkaa toimintaansa edelleen Paasikivi-seuran yhteydessä.

Ulkopoliittinen instituutti 2006–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen eduskunnan satavuotisjuhlaistunnossaan kesäkuussa 2006 perustama riippumaton tutkimuslaitos, joka keskittyy toiminnassaan kansainvälisiin suhteisiin ja Euroopan unioniin. Instituutin tehtävänä on tuottaa korkeatasoista tutkimusta, joka palvelee myös poliittista päätöksentekoa. Instituutin perusrahoituksesta huolehtii eduskunta. Instituutin toimitilat sijaitsevat Katajanokalla Helsingissä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimustoiminta kohdistuu erityisesti Euroopan unioniin ja sen ulkosuhteisiin, kansainväliseen ympäristö- ja luonnonvarapolitiikkaan, Venäjän sisäisen kehityksen ja kansainvälisten tekijöiden vuorovaikutukseen sekä kansainvälisen järjestelmän murrokseen, erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltojen muuttuvaan asemaan. Instituutin tutkimuksen tavoitteena on tuottaa korkeatasoista ja selkeää aineistoa tieteelliselle yhteisölle, poliittisille päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toiminnassaan instituutti pitää yllä aktiivisia kansainvälisiä suhteita.

Kotimaisten ja kansainvälisten luentojen ja seminaarien järjestäminen on keskeinen osa Ulkopoliittisen instituutin toimintaa. Instituutti julkaisee myös Ulkopolitiikka-lehteä sekä raportteja tutkimustuloksista ja ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Lisäksi instituutti ylläpitää Suomen ulkopolitiikan asiakirja-arkistoa ja kronologiaa osoitteessa www.eilen.fi.

Ulkopoliittista instituuttia johtaa eduskunnan nimittämä hallitus, jonka puheenjohtajana toimii ministeri Antti Tanskanen. Hallitus päättää muun maussa instituutin taloudesta ja tutkimusohjelmasta, jota sen tutkijat toteuttavat tieteellisen autonomian periaatteiden mukaisesti. Instituutilla on myös eduskunnan nimittämä neuvottelukunta, jonka puheenjohtajana toimii kansanedustaja Pertti Salolainen (kok) ja varapuheenjohtajana kansanedustaja Susanna Huovinen (sd). Instituutin johtajana toimii valtiotieteen tohtori Teija Tiilikainen.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Osmo Apunen: Silmän politiikkaa. Ulkopolittinen instituutti 1961–2006. Otava 2012

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]