Työpaikkaliikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työpaikkaliikunnalla tarkoitetaan työnantajan järjestämiä tai tukemia liikuntamahdollisuuksia. Työnantaja voi esimerkiksi palkata työntekijöille liikunnanohjaajan tai ostaa työntekijöille ulkopuolisen palveluntuottajan liikuntapalveluita.

Liikuntapalvelujen tarjoaminen on työnantajalle kannattavaa, sillä hyvä kunto vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja työkykyyn. Liikunta-aktiivisuuden ja etenkin liikunnan kuormittavuuden on havaittu olevan yhteydessä vähäisempiin sairauspoissaoloihin.[1] Työpaikan liikuntaohjelma myös vaikuttaa positiivisesti työpaikan ilmapiiriin ja toimii houkuttimena rekrytoinnissa. Välillisesti työpaikkaliikunnalla voidaan vaikuttaa myös yrityksen julkisuuskuvaan ja ulkopuolisten kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Työnantajan järjestämä liikuntatoiminta sekä työnantajan tarjoama, työntekijän omaehtoinen liikuntatoiminta ovat verovapaita etuja. Verovapauden edellytyksenä on edun tavanomaisuus ja kohtuullisuus. Edun on myös oltava kaikkien työntekijöiden käytössä. Lisäksi etu on tarkoitettu vain työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön, ja etua käytettäessä työntekijä on voitava tunnistaa.[2]

Työpaikkaliikunta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Kuntoliikuntaliiton työpaikkaliikuntabarometrin 2007 mukaan lähes kaikki yritykset investoivat työpaikkaliikuntaan. Henkilöstön liikuntaetuihin käytetään yhteensä noin 300 miljoonaa euroa vuodessa. Tutkimuksen mukaan etenkin suurimmilla työpaikoilla ja julkisella sektorilla liikuntainvestoinnit näyttävät olevan kasvussa. Viidessä vuodessa liikuntainvestoinnit henkilöä kohden ovat lähes kaksinkertaistuneet.[3]

Barometrin vastaajat arvioivat, että työnantajan tukemaan liikuntaan osallistuu säännöllisesti alle 40 % henkilöstöstä. Joskus liikuntaan osallistuu heidän arvionsa mukaan 57 %.lähde?

Tutkimuksen mukaan eniten liikuntapalveluita ostetaan kuntosalilta. Tuetuista liikuntamuodoista toiseksi suosituimpia ovat uimahallipalvelut.

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen suurin työpaikkaliikuntatapahtuma on vuodesta 1995 lähtien järjestetty Työpaikkaliikunnan Kuntofestivaali.[4]

Verkossa työyhteisöjen liikuntaan kannustavat Askeleet- ja go30 –pelit.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liikunta ja sairauspoissaolot[vanhentunut linkki] Viitattu 23.2.2009
  2. http://www.vero.fi Verohallinnon ohje Dnro 1848/31/2008
  3. Työpaikkaliikuntabarometri 2007[vanhentunut linkki] Viitattu 23.2.2009
  4. Salokangas, Anu: Työpaikkaliikunnan Kuntofestivaali, tapahtumajärjestäjän opas (Opinnäytetyö) docplayer.fi. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. Viitattu 10.1.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]