Tuulikaappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huoneiston sisäänkäynnin jälkeen ennen eteistä sijaitseva tuulikaappi.

Tuulikaappi on ensimmäinen tila huoneiston sisäänkäynnin jälkeen. Tilan tarkoitus on estää ilman virtaus suoraan ulko-ovesta. Tuulikaappi estää vedon tunnetta oleskeluvyöhykkeellä asunnossa ulko-ovea avattaessa. Se parantaa myös lämpötaloutta; lämmintä sisäilmaa virtaa ulos vähemmän ulko-ovea aukaistaessa.

Tuulikaappi on muuntunut ajan myötä kuistista ja porstuasta, sisäänkäynnin edessä olevasta lämmittämättömästä etutilasta. Kuisteja alettiin Suomessa rakentaa Ruotsista tulleiden vaikutteiden pohjalta ensin länsisuomalaisiin taloihin: varhaisin maininta kuistista on Kokemäen kartanosta vuodelta 1641.[1]. Nykyrakentamisessa tuulikaapista usein luovutaan; ulko-ovien parantuneen lämmöneristyskyvyn myötä ne ovat jääneet pitkälti tarpeettomiksi.lähde?

Julkisissa ja liikerakennuksissa tuulikaappi korvataan usein pyöröovella tai puhaltamalla oviaukon eteen lämmin ilmaverho. Tämä on lämmitetty ilmavirta, joka estää kylmää ilmaa virtaamasta tilan sisäpuolelle. Sellaista käytetään mm. teollisuusrakennuksissa ja tavarataloissa.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tomminen, Hannu (teksti): Kuistin korjaus Korjauskortti KK10, Museovirasto. 1.1.2000. Viitattu 10.4.2021.
  2. Facta 2001 s.445
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.