Tuulen kuningas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuulen kuningas on Marguerite Henryn kirjoittama romaani, joka ilmestyi englanniksi vuonna 1948 nimellä King of the Wind ja suomeksi 1963.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agba-poika asuu Marokossa ja on muslimi. Heillä on paasto menossa parasta aikaa. Agballa on raudikkotamma, joka synnyttää orivarsan, Šamin. Varsan nimi on arabiaa ja tarkoittaa aurinkoa. Šamilla on jalassaan nopeuden merkki eli valkoinen täplä ja rinnassa tähkä, joka tarkoittaa epäonnea. Epäonnenmerkki alkaa vaikuttaa heti, sillä Šamin äiti kuolee melkein heti synnytyksen jälkeen. Pian Marokon sulttaani ilmoittaa, että Šamin ja muidenkin hevosten on lähdettävä Ranskaan nuorelle lapsihallitsijalle.

Kuninkaan miehet tietenkin vain pilkkasivat hevosia, ja laittoivat ne töihin. Šam joutui kokin ratsuksi. Kokilla meni hermot ja hän laittoi Šamin myyntiin eikä Agba tiennyt asiasta mitään. Šam myytiin sitten työhevoseksi ja Agba halusi mukaan. Šamin silloinen omistaja käytti Agbaa töissä, ilman palkkaa ja ruokaa. Sitten eräs britti näki, kuinka kauppias kidutti Šamia ja päätti ostaa tämän sekä ottaa mukaan Agban ja hänen kissansa.

Englannissa Agban olot paranevat, mutta siellä hän on myös jonkin aikaa vankilassa. Kun Agba pääsi vankilasta pois, hänet otti huostaansa eräs brittiläinen kreivi. Kreivi suuttui yhdessä vaiheessa Agballe ja Agba oli kaksi vuotta soilla töissä.

Kun kreivi huomasi, että Šam oli kreivin parhaan tamman mies, hän päätti hakea Agban takaisin. Šam sai kolme varsaa, jotka olivat kaikki aivan Šamin näköisiä. Varsat olivat nimeltään Ruipelo, Cade ja Regulus. Kreivi kertoi Agballe, että hän oli pahasti velkaantunut ja hän saisi maksettua lainansa takaisin vain, jos joku Šamin pojista voittaisi Newmarketin kisat. Kisoissa oli palkintona kuningattaren lahjoittama tuhat guineaa sisältävä kukkaro. Regulus voitti kaksivuotiaiden kilvan, Cade kolmivuotiaiden ja Ruipelo oman sarjansa. Myöhemmin Šam itse kuoli vasta 29-vuotiaana.