Turvallisuusmarginaali (Toksikologia)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Turvallisuusmarginaali)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turvallisuusmarginaali tarkoittaa tosiasiallisen tilanteen etäisyyttä turvalliseksi arvioidusta.[1] Toksikologiassa turvallisuusmarginaalilla tarkoitetaan esimerkiksi kemikaalin sallitun määrän suhdetta siihen määrään, joka esimerkiksi eläinkokeissa on todettu turvalliseksi. Turvallisuusmarginaali asetetaan usein satakertaiseksi. Jos esimerkiksi päivittäinen annos 100 mg/kg elintarvikkeen lisäainetta todetaan turvalliseksi koe-eläimelle, ihmiselle asetetaan raja-arvoksi 1 mg/kg päivässä.

Turvallisuusmarginaalin tarkoituksena on suojata esim. kuluttajaa siinäkin tapauksessa, että ihminen sattuisi olemaan herkempi kuin koe-eläin, tai jos aineella olisi yllättäviä vaikutuksia.[2] Usein turvallisuusmarginaali on todellisuudessa paljon hallinnollisesti asetettua suurempi, koska altistus ei ole läheskään teoreettisesti lasketun suuruinen.

Farmakologiassa turvallisuusmarginaalilla tarkoitetaan usein ns. terapeuttista indeksiä, joka on hoitoannoksen ja myrkyllisen annoksen etäisyys toisistaan.[3] Se on hyvin usein pienempi, kuin monille kemikaaleille käytetty satakertainen turvallisuusmarginaali. Siksi lääkkeiden käytössä edellytetään ammattitaitoa, ja moniin lääkkeisiin tarvitaan lääkärin määräys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomisto J. 100 kysymystä ympäristöstä ja terveydestä: arsenikista öljyyn, ss. 19-20 ja 249-252.Kustannus Oy Duodecim, Helsinki 2005. ISBN 951-656-221-3. Verkossa englanniksi What is the wisdom in "It's the dose that determines that a thing is not a poison?"
  2. Tuomisto J, Pekkanen J. Ympäristön terveysvaarojen arviointi, kirjassa Mussalo-Rauhamaa H ym. (toim) Ympäristöterveys. Kustannus Oy Duodecim, Helsinki 2007. ISBN 978-951-656-161-8.
  3. Huupponen R. Lääkkeen annos, pitoisuus ja vaste. Kirjassa Koulu M, Tuomisto J. Farmakologia ja toksikologia, ss. 99-104. Kustannus Oy Medicina, Kuopio 2007. Myös verkossa http://www.medicina.fi