Turun Ursa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turun Ursa
Perustettu 27.11.1928
Toimiala tähtitiede
Kotipaikka Turku, Suomi
Jäsenlehti Ceres
Aiheesta muualla
Sivusto
Iso-Heikkilän tähtitorni.

Turun Ursa ry on Turun seudulla toimiva tähtitieteellinen yhdistys, joka on perustettu 27.11.1928. Se on Suomen kolmanneksi vanhin tähtitieteellinen yhdistys. Sen perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja oli Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen professori Yrjö Väisälä.

Turun Ursa julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä nimeltään Ceres. Yhdistys julkaisi vuosina 1941–76 vuosittain ilmestynyttä Tähtitaivas-lehteä, jonka myös Ursa jakoi jäsenilleen.

Tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Ursan toiminta on keskittynyt Iso-Heikkilän tähtitorniin, jossa sijaitsevat sen toimisto, kirjasto ja rakennuspaja. Tämän lisäksi Turun Ursa omistaa Kevolan observatorion Paimiossa, johon harrastajat toisinaan tekevät havaintomatkoja.

Havaintovälineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iso-Heikkilän tähtitornissa sijaitsee Turun Ursan useimmin käytetty havaintoväline, 15 cm:n linssikaukoputki. Tähtitornissa on myös 13 cm:n linssikaukoputki ja 19 cm:n Schmidt-Väisälä-valokuvausteleskooppi. Samanlaiset Yrjö Väisälän 1950-luvulla valmistamat kaukoputket ovat myös Jyväskylän Siriuksella, Kuopion Saturnuksella, Lahden Ursalla ja Tampereen Ursalla.

Kevolan observatoriossa sijaitsee 50 cm:n Schmidt-Väisälä-teleskooppi sekä pienemmät 18 cm:n ja 8 cm:n linssikaukoputket. Vuonna 1934 valmistunut teleskooppi sijaitsi Iso-Heikkilässä 1960-luvun alkupuolelle, missä Yrjö Väisälän ryhmä löysi sillä 1930- ja 1940-luvuilla yhteensä 807 asteroidia ja seitsemän komeettaa.

Yhdistyksellä on lisäksi siirrettävä Celestron NexStar 11 GPS -kaukoputki. Tämän Schmidt-Cassegrain-tyyppisen kaukoputken polttoväli on 280 cm ja pääpeilin halkaisija 28 cm. Kaukoputken F/10-aukkosuhdetta saadaan parannettua F/6,3 polttovälin lyhentimen avulla.

Valokuvausta varten yhdistyksellä on SBIG ST-2000M CCD -tähtivalokuvauskamera RGB-värikehillä ja adaptiivisella korjauspeilillä. Lisäksi vanhoilla Schmidt-Väisälä-teleskoopeilla voi ottaa erittäin laajakulmaisia valokuvia laakafilmille.

SBIG:n CCD-kamera ja Celestron-kaukoputki on hankittu yhdistykselle vuonna 2002; hankintaa tukivat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Turun kaupunki.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Ursa järjestää Iso-Heikkilän tähtitornilla jäseniltoja joka perjantai sekä pimeänä vuodenaikana yleisönäytöksiä. Yhdistykseen kuuluu noin 200 jäsentä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]