Turun Vanu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Turun Peiteteollisuus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oy Turun Vanu – Åbo Vadd Ab
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 27. kesäkuuta 1908
Toimitusjohtaja Aline Grönberg 1908 – 1950
Erik Johnsson 1950 – 1968
Lauri Winter 1968 – 1971
Arvi Hyytiä 1971-1989
Lars Nyman 1989-1992
Kotipaikka Turku
Toimiala Tekstiilikauppa ja -teollisuus sekä vuoden 1977 jälkeen sisustustavaratalo
Omistaja Aline Grönberg ja perhe 1908 – 1977
Valintatalo ja Aleksi 13 b 1977 - 1992

Oy Turun Vanu – Åbo Vadd Ab oli Turussa ja Helsingissä toiminut yritys vuosina 1908 – 1992. Turun Vanu oli kauppaneuvos Aline Grönbergin Turun Vanuliikkeenä perustama ja johtama tekstiilikauppaa ja -valmistusta harjoittanut tekstiilialan ja kodinsisustuksen erikoisliike. Turun Vanun myyntitoimintaa varten perustettiin vanua, lankoja, vuodevaatetekstiilejä ja patjoja valmistavia teollisuuslaitoksia. Turun Vanulla oli oma laaja myymäläverkoston sekä yritysostojen kautta siihen sulautettiin muutamia yrityksiä. Turun Vanun liiketoiminta muuttui 1977 omistusmuutoksen jälkeen kodin sisustustavarataloksi sekä ja projektimyynti yritykseksi. Turun Vanun toiminta päättyi vuonna 1992.

Turun Vanu oli naisten johtama yritys vuoteen 1950. Johtajana oli Aline Grönberg, hän päätti kaikesta yksin. Prokuristeina hänellä vuonna 1908 ainoana myyjänä aloittanut Gerda Söderholm ja hieman myöhemmin taloon tullut, pääkassaksi ylennyt Elsa Enberg sekä 1920- luvun puolessa välissä palkattu tuotanto- ja ostopäälliköksi ylennyt Martta Elomaa. Gerda Söderholm, Elsa Enberg ja Martta Elomaa olivat aika-ajoin Turun Vanun ja siihen liittyvien yritysten johtokunnissa, prokuristeina ja omistivat välillä myös osakkeita.

Turun Vanun varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1908 Turussa Aurakatu 12 a:n (nyk. Kultatalo) Antskogin verkatehtaan myymälätalon kellarikerroksesta silloinen myymälänhoitaja Alina Johnsson sai perustaa päätoimensa Anskogin Verkatehtaan Turun myymälänhoitajuuden lisäksi oman myymälänsä Toimintaa varten perustettiin Alina Johnssonin aviomiehen Konstantin Johnssonin nimissä ”Åbo Vaddaffär, innehafvare C.C Johnsson”. Myyntiartikkeleina vanu eri muodoissa sekä olivat vuodevaatteet ja vuodetarpeet. Liikkeen ainoana apulaisena aloitti 16 -vuotias neiti Gerda Söderholm[1].

Vuonna 1909 Karl Konstantinin kuoltua Alina Johnsson perusti oman yrityksen ”Åbo Waddaffär, Alina Johnsson”. Liike tunnettiin suomeksi Turun Vanuliikkeenä. Ensimmäisen vuoden kuluessa saatiin valmiiksi 124 käsin tehtyä peitettä. Lisäksi myytiin lakanoita, tyynynpäällisiä, lankoja ja vanua. Vuonna 1912 tehtiin jo 400 peitettä.

Avioliiton myötä 1911 Alinen sukunimeksi muuttui Grönberg. 1913 Aline Grönberg lopetti Antskogilla ja muutti oman Vanuliikkeensä Åkermanin kulmaan[2];puutaloon Aurakadun puolelle.[3]. Sivumyymälöitä tuli toinen Turkuun ja yksi Saloon. Helsinki suurena markkinapaikkana oli erityisen huomion kohde, siellä oli Aline Grönbergin kuollessa oli viisi myymälää ja Pitäjänmäellä Helsingin myymälöihin peitteitä ja patjoja tuottava teollisuuslaitos Turun Höyhen.

Vanun talo toimitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Vanun tuote esittelyä 1926

Vuonna 1926 arkkitehtien Wäinö Määtän ja August Krookin piirtämä kuusikerroksinen Affärscentrum[4] laajennettiin Åkermanin kulman Aurakadun puolelle. Turkulaiset tuntevat talon Vanun talona. Aline Grönberg siirsi liiketoimintansa sinne 1925 rakennustöiden ollessa käynnissä. Liiketoiminta kasvoi ja jo parin vuoden kuluttua Turun Vanuliikkeeseen liitettiin kaksi viereistä liikehuoneistoa. Vuonna 1927 Aline Grönberg suoritti ensimmäisen yritysostonsa ja avasi kukkakaupan toimitiloissaan.

Toiminnan laajeneminen ja teollisuusyritysten perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raaka-aineita valmistukseen saatiin vaihtamalla lumppuja, haahkanuntuvia, sulkia, villaa ja villakudinjätteitä myymälän valmistuotteisiin. Viimeiset raaka-aine erät ostettiin 1965.

Vuonna 1926 ostettiin ensimmäinen kuorma-auto ja Aline Grönbergin poika Erik Johsson perusti Suomen Willan, joka aloitti patjojen teollisen valmistuksen sekä myös järjestelmällisesti hankkia raaka-aineita tekstiilien valmistukseen.

Uuden päätoimiston II kerros
Päätoimiston ompelimo 1933

Vuonna 1933 Turun Vanuliike laajeni Affärscentrumin toiseen kerrokseen Åbolands Bankin muutettua pois. Vuosien mittaan samassa osoitteessa Turun Vanuliikkeen päätoimisto laajeni kolmessa kerroksessa. Pohjakerroksessa sijaitsi puuvillatavara-, verho- ja huopavarasto sekä mainososasto ja konehuone omalla muuntajalla Maanpäällisessä kerroksessa olivat laskutusosasto, verho-, vanu-, puuvillakangas-, villakangas-, trikootavara- ja sukkaosastot. Myymälässä oli myös Aline Grönbergin ensimmäisen myymälän tiski, jossa ostettiin tai vaihdettiin raaka-aineita Turun Vanun tuotteisiin. Yläkerrokseen eli entiseen pankkisaliin johti Berliinistä ostetut Turun ensimmäiset rullaportaat. Niissä lapset saivat ”ookata” vapaasti. Pankkisali muutettiin liinavaate-, verho-, huonekalukangas- ja erikoisnäyttelyosastoiksi. Toiseen kerrokseen avatusta kahvilasta tuli turkulaisten kokoontumispaikka. Kahvilan takana oli pääkonttori, peittojen- ja verhojen ompelimo sekä räätälit ja kaksi varastoa. Kymmenkunta varastoa oli lisäksi vielä Vähä-Rauhalinnan kartanossa[5].

Vuonna 1937 Turun Vanulla oli yhteensä 244 työntekijää, joista pääkonttorissa myyjiä oli 98 ja myymälöissä 82. Näiden lisäksi kotityöläisiä oli Turussa 174 ja Helsingissä 131[6]. Turun Vanulla oli laaja tukkumyynti lähinnä Lounais-Suomessa ja tuotteita meni myös vientiin.

Talvi- ja jatkosodan aikana alkoi säännöstely ja kansalaisille jaettiin ostokortit. Tekstiilitavarat olivat säännösteltyjä ja raaka-aine hankinnat oli entistä tärkeämpää. Tuotannosta osa meni sotatalouteen mutta Vanukin sai sieltä myytävää. Sotien jälkeen myynnissä oli oli laajasti paperista tehtyjä tuotteita myynnissä.

Turun Vanun markkinointia ja mainontaa vuoteen 1950 asti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Vanun joulupukki 1936

Saatuaan kunnon myyntitilat suurine näyttelyikkunoineen, Aline Grönberg palkkasi erityisen ikkunasuunnittelijan ja hän aloitti ensimmäisenä Turussa näyteikkunamainonnan. Kaikissa järjestetyissä näyteikkunakilpailuissa Turun Vanuliike sai aina ensimmäisen tai toisen palkinnon. Ikkunamainonta tuki liikkeessä olevia erikoisnäyttelyitä kuten valkoiset viikot, kotimaisen työn viikko tai verhonäyttely ja vuonna 1943 esiteltiin jopa ensimmäinen esittelyakvaario[7] näyteikkunassa.

Turun vanun jouluikkuna 1928

Jouluikkuna oli odotettu tapahtuma. Yleisöjoukko oli niin suuri, että tarvittiin poliisivoimia ohjaamaan liikennettä. Turun Vanu huomio lapsia, tulevaisuuden ostajia, he saivat pienen joululahjan. Turun Artukaisten lentokentän valmistuttua 1937 joulupukki saapui ruotsalaisella ABAn koneella[8].

Tärkeitä mainostapahtumia olivat myös Turun Vanuliikkeen mainosrunokilpailut suomen – ja ruotsinkielisine sarjoineen, lehtimainonta, mainosvalot ja merkkivuosien kuvitetut historiikit. Turun Vanuliike osallistui säännöllisesti vuosittain koti- ja ulkomaisiin messuihin sekä erilaisiin mainoskulkueisiin.

Turun Vanu vuosina 1950-1977[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Vanun päätoimisto tulitikkuaskissa

Aline Grönbergin kuoltua, Turun Vanun osakkeet siirtyivät hänen lapsilleen Anna Alanderille, Erik Johnssonille ja Fjalar Grönbergille sekä heidän perheenjäsenilleen. Ainoat ulkopuoliset osakkeenomistajat olivat Turun Vanun prokuristit Gerda Söderholm ja Elsa Enberg. Toimitusjohtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Erik Johnsson. Vuosina 1951 – 1968 toiminta vielä laajeni ja Helsinkiin perustettiin useita myymälöitä.

Vuonna 1968 Erik Johnsson luopui Turun Vanun toimitusjohtajuudesta, uudeksi toimitusjohtajaksi tuli Lauri Winter. Samalla kertaa Turun Vanun toiminta-ajatukseen lisättiin lause: ”omistaa ja hallita kiinteää omaisuutta”. Toimitusjohtaja vaihtui vuonna 1971, jolloin Arvi Hyytiä aloitti ja hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin ekonomi Rauno Virtanen. Virtanen osti koko osakekannan ja saneerasi toimintaa mm. lopettamalla myymälöitä ja vaatteitten myynnin. Varasto myytiin Seppälälle. Virtanen lopetti myös Turun Peiteteollisuuden ja Turun Höyhenen taeollisuuslaitokset,

Valintatalon aika1977 – 1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977omistajiksi tulivat Valintatalo ja Aleksi 13. Rauno Virtanen lopetti ja Jorma Ihatsu aloitti hallituksen puheenjohtajana. Näinä vuosina Helsinkiin perustettiin kolme uutta myymälää sekä uutta kokonaispalvelumuotoa kokeiltiin vuonna 1982 Tikkurilassa Sisustajan Suurhallissa. Samassa myymäläkokonaisuudessa toimivat Turun Vanun lisäksi Maalikulma ja Mattomaailma.

Toinen uutuus oli Helsingissä Polardesign vuonna 1984 jonka toimita-ajatus oli ”räätälöity sisustuspalvelu”. Kolme yritystä: Turun Vanu, Sisustuspalvelu Koski & Co ja Turun Vanun omistama Polardesign inc. Tarkoituksena on myydä rakennus- ja saneerausmateriaalit sekä sisustustavarat yhdestä paikasta. Polardesign vei lisäksi suomalaisia huonekaluja Japaniin, Eurooppaan ja USA:han ja sillä oli kolme vähittäiskauppaa Hong Kongissa .

Nyt keskityttiin projektimyyntiin. Turun Vanu suunnitteli sisustustekstiilit ja ompelutyön ja ylöspanon. Suurimpia projekteja olivat Hotelli Pulkovskaja Leningradissa (nyk. Park Inn by Radisson Pulkovskaya hotel), Hotelli Družba Viipurissa, Wärtsilä Turun Telakan valmistamat M/S Silvia Regina ja M/S Finlandia[9].

Vuonna 1989 toimitusjohtajaksi valitiin Lars Nyman ja vuonna 1992 Turun Vanu asetettiin konkurssiin.

Yritysnimen muutokset Kaupparekisteriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Vanuliikkeen/Vanun yhtiömuoto oli yksityinen elinkeinonharjoittaja vuoteen. 1943 Turun Vanusta tuli osakeyhtiö.

  • 1908 Åbo Vaddaffär, innehafvare C.C Johnsson[10].
  • 1909 Åbo Waddaffär, Alina Johnsson[11].
  • 1919 Åbo Waddaffär, Aline Grönberg[12].
  • 1929 Turun Vanuliike – Åbo Waddaffär, Aline Grönberg[13].
  • 1937 Turun Vanu – Åbo Vadd, Aline Grönberg[14].
  • 1943 Oy Turun Vanu – Åbo Vadd Ab[15].
  • 1981 Oy Turun Vanu[16]

Turun Vanun ostamat yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1927 Antskog Klädesfabrik Ab Åboförsäljning (Antskogin verkatehtaan Turun myymälä)
  • 1929 Limnellin Lankakauppa
  • 1930 Helsingin Vanuliike, Museokatu 28. (Muutettiin Turun Vanuliikkeen myymäläksi Helsinki III)
  • 1941 Svartvaru Magasinet i Åbo Lempi Lindroos[17], josta muodostettiin Oy Mustakangas.

Turun Vanun toiminnan ympärille 1926 – 1953 perustetut muut yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A. Mattlin Eftr.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1922 Aline Grönbergin tytär Anna Alander osti omiin nimiinsä Helsingistä tuote- ja lyhyttavaraliikkeen A. Mattlin Eftr. Hän muutti liikkeen naisten tavarain liikkeeksi. Ulkomaan messuilta saamansa idean mukaan hän aloitti työtakkien myynnin, josta tulikin yksi liikkeen tuottavimmista myyntituotteista. Liikkeellä oli parhaimmillaan 4 myymälää Helsingissä, joista kaksi oli yhteismyymälöitä Turun Vanun kanssa. Oman liikkeensä ohella Anna johti myös Turun Vanun Helsingin myymälöitä. Anna kuoltua 1975 liikettä jatkoi Annan aviomies Eric Alander vuoteen 1991.

Suomen Villa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aline Grönbergin poika Erik Johnsson perusti Suomen Villan vuonna 1926 aloittaen patjojen teollisen valmistuksen. Suomen Villa osti Turun Vanuun vaihdossa saadut raaka-aineet ja myi valmistuotteensa pääasiassa Turun Vanulle[18]. Suomen Villa toimi vuoteen 1971 asti mutta poistettiin kaupparekisteristä 1995[19].

Suomen Wiltonteollisuus[20][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erik Johnsson perusti Suomen Wiltonteollisuuden, jonka osakkeista 99 % omisti Suomen Villa. Suomen Wiltonteollisuus oli vuosina 1952 – 1977 Kaarinassa toiminut yhtiö, joka valmisti ja markkinoi Wilton- ja bukleemattoja alkuperäisillä metodeilla. Pääasiallinen myyntituote oli kuitenkin kokolattiamatot ja erikoistuotteina verhot. Suomen Wiltonteollisuus perusti, rakennutti ja hallinnoi Kaarinan mattotehdasta. Kaarinan mattotehdas myytiin sijoittajille.

Oy Mustakangas – Svartvaru Ab[21][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppaneuvos Aline Grönberg osti vuonna 1941 Turussa toimineen tekstiilialan erikoiskaupan ”Svartvaru magasinet i Åbo innh Lempi Lindroos” kuolinpesältä nimen, liiketoiminnan ja varaston. Mustakangaskaupan yhtiömuodoksi tehtiin osakeyhtiö, jonka osakkeista 99 % omisti kauppaneuvos. Oy Mustakankaan myyntivalikoimiin kuului kankaita, vaatteita ja muita artikkeleita arkeen, juhlaan ja suruun. Aline Grönbergin kuoleman jälkeen vuonna 1950 osakkeet jaettiin hänen lastensa perheitten kesken. Oy Mustakangas toimi vuoteen 1957 asti.

Turun Höyhen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Höyden perustettiin vuonna 1942 Pitäjänmäelle Turun Vanun Helsingin myyntitoimistojen tuotantokeskukseksi. Yhtiön osakkeet omisti kauppaneuvos Aline Grönberg ja hän oli myös toimitusjohtaja. Aline Grönbergin kuoleman jälkeen vuonna 1950 osakkeet jaettiin hänen lastensa perheitten kesken. Turun Höyhen sulautettiin Turun Vanuun 12. kesäkuuta 1969.

Turun Peiteteollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun ja Salon myymälöiden myyntituotteiden teollinen toiminta keskitettiin Kaarinaaan perustamalla vuonna 1943 Turun Peiteteollisuus Turun Vanun tukkuosastosta. Turun Peiteteollisuuden osakkeista omisti Aline Grönberg 99% ja hän oli myös toimitusjohtaja. Aline Grönbergin kuoleman jälkeen vuonna 1950 osakkeet jaettiin hänen lastensa perheitten kesken. Turun Peiteteollisuus lopetettiin 1968.

Ålands Vadd, inneh Fjalar Grönberg & Co[22][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Vanun Maarianhaminan myyntitoimiston perusti Aline Grönbergin poika Fjalar vuonna 1950. Puolet yhtiön pääomasta sijoitti Aline Grönberg. Yhtiö lopetti toimintansa vuonna 1986.

Liikevaihto, henkilökunta ja myyntitoimistot[23][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Liikevaihto
1908 010 000 mk
1915 0270 000 mk
1916 0550 000 mk
1920 03 000 000 mk
1926 07 000 000 mk
1929 012 000 000 mk
1937 31 000 000 mk
1949 430 000 000 mk
1950 600 000 000 mk
1981 32 200 000 mk
1982 28 345 000 mk
1983 30 170 000 mk

Vuosi Henkilökuntamäärä
1908 1
1912 5
1926 40
1929 68
1933 99
1937 244
1943 281
1950 292
1956 328

Vuosi Myyntitoimisto
1908 -1913 Turku, Aurakatu 12 a
1915 Naantali
1916 -1943 Helsinki I, Heikinkatu 6
1913 - 1979 Turku, Aurakatu 5
1930 – 1984 Helsinki II, Hämeentie 2 (Arena)
1929 - 1954 Salo, Leinon kulma
1933 – 1963 Helsinki III, (ent. Helsingin vanuliike). Museokatu 28
1937 - 1957 Helsinki IV, Kluuvikatu 2
1940 - 1972 Helsinki V, Runeberginkatu 30
1941 - 1957 Oy Mustakangas
1943 - 1961 Helsinki I, Mannerheimintie 2
1948 - 1957 Turku II, Stålarminkatu 2
1950 – 1986 Ålands Vadd Ab, Marianhamina
1951 - 1954 Helsinki VI, Isokaari 1
1952 - 1982 Helsinki VII, Mannerheimintie 20 (Forum)
1954 - 1972 Helsinki IV, Lauttasaarentie 29
1954 - 1963 Salo, Turuntie 3
1955 - 1969 Helsinki VIII, Hämeentie 64 (Hallitalo)
1957 - 1985 Turku, Eerikinkatu 8 (Turun Vanun pääkonttori)
1961 - 1990 Helsinki, Mikonkatu 8 (Aikatalo) (Sisustajan Kymppi ja Polardesign)
1961 - 1972 Helsinki, Iso Robertinkatu 24
1963 - 1971 Helsinki, Porvoonkatu 14
1967 - 1979 Helsinki, City Center (Asematunneli)
1970 - 1983 Tapiola, Heikintori Helsinki, Hämeentie 2
1981 - 1992 Helsinki, Fabianinkatu 10 (Sisustajan Kymppi ja Polardesign)
1982 - 1983 Helsinki, Erottajankatu 19 (Sisustajan Kymppi
1982 -1985 Tikkurila, Sisustajan Suurhalli (Sisustajan Kymppi)
1984 - 1987 Helsinki, Lönnrothinkatu 45 (Polardesign)
1986 - 1990 Helsinki, Mannerheimintie 20 (Forum) (Polardesign)
1986 - 1991 Turku, Aurakatu 6 (Turun Vanu)

Turun Vanun henkilökuntamäärissä Aline Grönbergn aikana ei ole mukana kotona työskennelleet, joita enimmillään oli yhteensä noin 300 Turussa ja Helsingissä.

Turun Vanun osallistuminen kotimaisiin ja ulkomaisiin messuihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1922 Suomen Messuihin osallistuminen ja niihin osallistuminen katkeamatta 30 vuotta.
  • 1929 Pariisin ja Tšekkoslovakian messut.
  • 1934 Kotimaisen työ viikko Turussa.
  • 1935 Brysselin maailmannäyttely.
  • 1936 Tukholman Suomi viikko sekä Lontoon ja Bradfordin kangasmessut.
  • 1937 Pariisin maailmannäyttely ja Jyväskylän messut.
  • 1939 New Yorkin maailmannäyttely ja valkoviikko Turussa.
  • 1930 – 1944 Leipzigin messuilla Turun Vanu oli kaikkiaan 19 kertaa
  • 1941 Wienin messut
  • 1946 St Erikin messut Tukholma ja samana vuonna Moskovassa.
  • 1947 St Erikin messut Tukholma ja Pariisin messut ja Oslon Suomi näyttely.
  • 1948 St Erikin messut Tukholma sekä ja Brysselin ja Pariisin messut.
  • 1949 Pariisin messut.
  • 1950 Kööpenhaminan messut ja St Erikin messut Tukholma.
  • 1957 Helsingin Tekstiilimessut.

Messupalkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1923 Suomen Messujen I palkinto hyvin järjestetystä osastosta.
  • 1925 Suomen Messujen laatukilpailun hopeamitali.
  • 1930 Suomen Messujen laatukilpailun kultamitali.
  • 1935 Suomen Messujen laatukilpailun kultamitali.
  • 1950 Suomen Messujen laatukilpailun kultamitali.
  • 1955 Suomen Messujen tunnustus 25 vuotta osallistumisesta messutapahtumiin

Tukholmassa vuonna 1936 Suomiviikoilla Turun Vanun näyttelyyn tutustui myös kruununprinssi Gustav Aadolf[24].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Olli Kauremaa: Varttoke vehe! Vanuliikke tule!. Turenki: Omakustanne, 2021. ISBN 978-952-94-4288-1.
  • Anu Seppälä: Sisarukset Värmlannista. Jyväskylä: Anu Seppälä, 2012. ISBN 978-952-93-0629-9. Sivut 34-41
  • Helmer Winter: Turun Vanu 50 Åbo Vadd. Turku: Turun Sanomalehti ja kirjapaino Oy, 1958.
  • Åbo Vadd: En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938. Turku: Åbo Tidnings och tryckeri aktiebolag, 1938.
  • Turun Vanu: Turun Vanu 1908 – 1948, katsaus Turun Vanun toimintaan. Turku: Turun Sanomalehti ja kirjapaino Oy, 1948.
  • Elias Saarinen: Aline Grönbergin elämän suuri satu. JULKAISEMATON.
  • Hyytiä Eila ja Jokinen Elise: Opinnäyte Sisustajan kymppi Turun Vanu 29.02.1984
  • Patentti- ja Rekisterihallitukselle tehtyjä ilmoituksia.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Winter, Helmer: Oy Turun Vanu – Åbo Vadd Ab 1908 - 1958, s. 14. Turun Vanu, 1958.
  2. Eerikinkadun ja Aurakadun kulma
  3. Harri Kalpa; Muuttuva kaupunki/Turku eilen ja tänään, sivu 89
  4. http://forumkortteli.fi/tietoa/
  5. En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938
  6. En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938
  7. http://tay.aqua-web.org/historia.html
  8. En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938
  9. Hyytiä Eila ja Jokinen Elise: Opinnäyte Sisustajan kymppi Turun Vanu 29.02.1984
  10. 05. Lokakuuta 1908, kaupparekisterinumero 21.969
  11. 27. Toukokuuta 1909, kaupparekisterinumero 23.059
  12. 08. Lokakuuta 1919
  13. 15. Huhtikuuta 1929
  14. 11. Marraskuuta 1937
  15. kaupparekisterinumero 96.407
  16. 23. Huhtikuuta 1981
  17. kaupparekisterinumero 23.526
  18. Elias Saarinen: Aline Grönbergin elämän suuri satu
  19. 11. Joulukuuta 1995: Lakannut, poisto KLR 34
  20. Kaupparekisterinumero 128.349
  21. Kaupparekisterinumero 91.993
  22. kaupparekisterinumero 120.831
  23. En återblick på Åbo Vadds utveckling åren 1908 – 1938, Turun Vanu 1908 – 1948, katsaus Turun Vanun toimintaan ja Turun Vanu 50 Åbo Vadd
  24. Anu Seppälä; Sisarukset Värmlannista, sivu 39