Turok: Son of Stone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turok: Son of Stone
Ohjaaja Curt Geda
Dan Riba
Frank Squillace
Käsikirjoittaja Käsikirjoitus
Tony Bedard
Tarina
Tony Bedard
Evan Baily
Tuottaja Evan Baily
Säveltäjä James L. Venable
Leikkaaja Matt Steinauer
Pääosat Adam Beach
Irene Bedard
Adam G
Robert Knepper
Cree Summer
Mia Crowe
Jay Tavare
Michael Horse
Gil Birmingham
Russell Means
Graham Greene
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Classic Media
Film Roman
Starz Media
Levittäjä Genius Products
Ensi-ilta 8. helmikuuta 2008
Kesto 73 min
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Turok: Son of Stone on vuonna 2008 suoraan DVD:lle julkaistu animaatioelokuva. Se perustuu alun perin 1950-luvulla ilmestyneeseen sarjakuvaan Turokiin. Elokuvan tarina perustuu 1970-luvulla Western Publishingin kustamaan samannimiseen sarjakuvaan. Nykyisin sarjakuvan omistaa Classic Media, joka osti lakkautetun sarjakuvayhtiön oikeudet vuonna 1998. Elokuva kertoo hahmon synnyintarinan, jonka ohjasivat Curt Geda, Dan Riba ja Frank Squillace. Käsikirjoituksesta vastasi Tony Bedard, joka kirjoitti elokuvan tarinan Evan Bailyn kanssa. Pääosassa ovat muun muassa Adam Beach, Robert Knepper, Cree Summer ja Irene Bedard.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turok kilpailee leikkimielisesti veljensä Nashoban kanssa Catorin huomiosta. Tytön hiuskiinnikkeen pudotessa jokeen hän ehottaa suukkoa sille joka saa sen tuotua hänelle ensimmäisenä. Veljekset syöksyvät jokeen uidakseen hiuskiinnikkeen perään huomatakseen vain erään ilkeän miehen ottavan sen itselleen. Mies ei suostu antamaan esinettä takaisin ja yrittää tappaa Turokin heittämällä sotakirveensä poikaa kohti. Kaikkien yllätykseksi Turok nappaakin kirveen käteensä, jonka seurauksena mies käskee alaisiaan tappamaan pojat, mutta säästämään tytön hengen. Tästä seuraa verinen taistelu, kun Turok yksi toisensa jälkeen tappaa kaikki viholliset. Hän on aivan vihasta sekaisin, että vahingoittaa veljeään todella pahasti. Palattuaan takaisin heimonsa luokse, paikallinen shamaani yrittää parantaa Turokin veljen Nashoban. Heimolaiset jakavat mielipiteensä puolin ja toisin pitäisikö poika häätää heimosta pois, kunnes heidän shamaanin mielestä Turokin tulevaisuus on verinen, jonka vuoksi sen pitäisi häätää pois jottei heidän heimo joutuisi kokemaan kauheita.

Kuusitoistavuotta myöhemmin Nashoban poika Andar ilmestyy paikalle pyytämään Turokin apua puolustamaan heimoaan. Turok kuitenkin kieltäytyy auttamasta, koska ei katso kuuluneensa vuosiin heimoon. Andar palaa kotiin kertoakseen uutisen, joka ei kuitenkaan tule yllätyksenä heimon päällikkönä toimivan Nashoban vaimolle Catorille. Nashoba johdattaa heimonsa sotaan vastakkaista Chichakin johtamaa heimoa vastaan. Taistelu oli erittäin verinen, jossa Chichakin heimolla on etulyöntiasema käyttäessään kivääreitä jousipyssyjen sijaan. Lopulta Chichak tappaa itse henkilökohtaisesti Nashoban, joka käskee poikaansa pakenemaan paikalta. Poika säntää Turokin luokse kertomaan tapahtuman, joka saa miehen suutuksiin. Hän suuntaa kohti entistä kyläänsä huomatakseen matkalla kuolemaa tekevän veljensä Nashoban, joka viimeisillä sanoillaan suostuttelee Turokia suojelemaan vaimoaan ja poikaansa. Hän kertoo samalla Chichakin olevan matkalla kyläänsä tappamaan kaikki asukkaat. Turok lupaa kostavansa vihollisen teot ja suuntaa kohti kyläänsä. Paikalla hän huomaa lähes tuhoutuneen kylän ja on aikeissaan tappaa Chichakin, joka huomaa Turokin omistavan isälleen kuuluneen sotakirveen. Turok kertoo ottaneensa sen Chichakin miehiltä, jolloin hän käskee miehiä hyökkäämään Turokin kimppuun. Chichak päättää paeta paikalta yrittäeän vielä ampua Turokin, mutta Andar pelastaa hänet osumalta. Turok hyppää hevonsen selkään ja lähtee Chichakin perään, joka pitää hallussaan Catoria. Turok löytää vihollisensa luolasta, jossa hän uhkaa tappaa Catorin. Tilanne kuitenkin keskeytyy kun muinainen lintua muistuttava jättiläisolento hyökkää Turokin ratsun kimppuun tappaen sen paikalle. Turok ja Andar puolustavat itseään pedolta, sillä välin kun Chichak pakenee syvemmälle luolaan.

Andar (vas.) ja Turok.

Tappaessaan pedon he suuntaavaat syvemmälle luolaan, jossa kaksikko huomaa kirkkaan valon ja suuntaavat sitä kohti. Pian he huomaavat olevansa kadonneessa maassa, jossa muinaiset dinosaurukset ovat päävallassa. Turok ja Andar kohtaavat pian Chickhakin, jolla on Catori hallussaan. Tilanne muuttuu kuitenkin vielä vaikeammaksi, kun T-Rexin näköinen peto hyökkää heidän kimppuunsa. Nyt kolmikkona toimiva ryhmä onnistuu pakenemaan petoa, kiipeämällä puuhun, jonka se kuitenkin kaataa vieressä olevaan jokeen. Turok, Andar ja Catori pelastautuvat pedon kynsistä ja joen toiselle puolelle jäänyt Chichak vannoo kostoaan.

Myöhemmin Turok, Andar ja Catori lainehtivat tukin päällä jokea pitkin ja näkevät kadonneen maan elämää. Pian heidän kimppuunsa hyökkää mereneläin pitkäkaula, jota Turok onnistuu vahingoittamaan pedon suuresta koosta huolimatta. Kolmikko lopulta pelastuu kun paikalle ilmaantunut vielä suurempi peto syö pitkäkaulan. Huuhtoutuessaan rantaan he kohtaavat ensimmäistä kertaa paikallisia ihmisiä. Samaan aikaan Chichak on joutua tapetuksi, kun hän löytää erään villi-ihmisheimon, joiden puhekyky ei ole yhtä kehittynyt. Heimo yrittää tappaa Chichakin, joka onnistuu kuitenkin ampumaan heidän päällikkönsä. Heimolaiset tulevat hämmentyneiksi, mutta pian osoittavat Chichakin olevan heidän uusi päällikkö. Sillä aikaa puolestaan kadonneen maan toinen heimo on vienyt Turokin ja kumppanit pieneen kyläänsä, jossa heidän naispäällikkö Sepinto epäilee vieraiden ilmestymistä. Todistaakseen etteivät he ole paholaisia, Turokin on tuotava heille erään vuoren huipulla olevasta lentoliskon pesästä muna. Loukkaantunut Turok onnistuu pääsemään munan luokse, mutta epäonnekseen joutuu taistelemaan muutamaa lentoliskoa vastaan, jonka hän onnistuu loppujen lopuksi tappamaan. Illalla heimo järjestää juhlat uusien tulokkaiden ja ruuan kunniaksi. Toisaalla Chichak yrittää epätoivossaan kommunikoida villi-ihmisten kanssa ja löytää hänen kaltaisia ihmisiä. Chichakin viesti kuitenkin menee perille vasta kun hän piirtää tappamansa miehen verestä seinälle erään heimon merkin, jolloin heimolaiset osoittavat sormella heidän sijaintiaan.

Chichak uhkaamassa Turokia kuilun toiselta puolelta.

Turok, Andar ja Catori tutustuvat seuraavien päivien aikana heimon elämään ja auttavat heitä päivän askareissa. Myöhemmin illemmalla Turok on päättänyt lähteä pois ja etsiä tiensä takaisin kotiin, josta hän tuli kadonneelle maalle. Heimon päällikkö Sepinto yrittää vielä suostutella, mutta se ei muuta Turokin mieltä. Samana iltana Chichak on heimonsa johdolla saapunut vihollisheimon asuinalueelle. Hän onnistuu tekemään yllätyshyökkäyksen, jonka seurauksena on verinen taistelu. Taistelu lopulta päättyy, kun Turok katkaisee riippusillan poikki, jolloin villi-ihmiset eivät pääse enää heidän puolelle. Katkaisun yhteydessä heimon parhaimpiin taistelijoihin kuulunut Koba putoaa muiden riippusillalla olleiden vihollisten mukana rotkon pohjalle. Chichak uhoaa toiselta puolelta tappavansa heidät kaikki ja ottavansa takaisin isälleen kuuluvan sotakirveen Turokilta. Myöhemmin heimolaiset riitelevät juuri tapahtuneesta verilöylystä ja jotkut syyttvät Turokia tapahtuneesta. Heimon päällikkö Sepinto kuitenkin pitää Turokin tekoja urheina, huolimatta siitä että heidän täytyi uhrata Koban hengen. Turok kuitenkin pitää lupauksensa ja matkaa takaisin kotiin, mutta Andar ja Catori haluavat jäädä heimoon. Septino kertoo Turokille ennen tämän lähtöä mistä heidät voi löytää mikäli hän haluaisi palata takaisin.

Turokin matka jää kuitenkin kesken, kun eräs villi-ihmisistä yllättää hänet lyömällä tajuttomaksi. Turok herää Chichakin vankina, joka pakottaa hänet kertomaan heimon olinpaikan. Turok ei suostu kertomaan, mutta Chichakin tuodessa paikalle nappaamaansa Andarin ja uhkaa tappaa pojan, Turok kertoo mistä auttamansa heimon voi löytää. Chichak lähtee saman tien matkaansa ja jättää Turokin ja Andarin sidottuina luolaan vartijoiden vahdittavaksi. Chichak onnistuu saartamaan heimon reitin ja käskee joukkojaan hyökkäämään, josta seuraa jälleen verinen taistelu. Sillä välin Turok karkaa Andarin avustuksella villi-ihmisten vartijoinnista ja toteuttaa unessaan näkemäänsä shamaanin viestiä. Hän houkuttelee paikalle verensä avulla alussa tapaamansa T-Rexia muistuttavan jättiläispedon, jonka ratsaille Turok onnistuu nousemaan suunnaten Andar mukanaan kohti veristä taistelua. Paikalla peto aiheuttaa vihollisille suuria menetyksiä ja Turok onnistuu saamaan veljelleen vannomansa koston tappamalla Chichakin, katkaisemalla hänen pään irti.

Taistelun päätyttyä Turok, Catori, Andar ja muut heimolaiset jättävät hyvästi myöhään illalla päällikölleen Sepintolle, joka polttohaudataan.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Adam Beach  Turok  
 Irene Bedard  Catori  
 Adam G  Andar  
 Robert Knepper  Chichak  
 Cree Summer  Sepinto  
 Mia Crowe  Aniwa  
 Jay Tavare  Koba  
 Michael Horse  Lead Raider, päällikkö  
 Gil Birmingham  Nashoba  
 Russell Means  Shamaani, päällikkö Sentry  
 Graham Greene  vanhempi #1, kadonneen maan shamaani  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]