Turmiolan Tommi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turmiolan Tommi (ruots. Thomas i Brännby) on raittiusvalistuksen juopotteluun lankeavan miehen varoittava esimerkkihenkilö. Turmiolan Tommi oli alun perin alkoholin vaaroista varoittava kahdeksan kuvan kuvakertomus vuodelta 1858. Piirrokset Raittiuden Seuran julkaisemaan kirjaseen teki taiteilija Alexandra Frosterus-Såltin ja painokuvat kaiversi Frans Oskar Liewendal. Alkuperäinen kertomus on unohtunut, mutta fraasi on muuttunut pelottelevaa valistusta kuvaavaksi käsitteeksi.

Turmiolan Tommin elämäkerta -vihkoa voidaan pitää Suomen ensimmäisenä sarjakuvajulkaisuna.[1] Sen esikuvina on pidetty George Cruikshankin kuvakirjoja The Bottle (1847) ja Drunkard’s Children (1848).[2]

Populaarimusiikissa tunnetuin viittaus Turmiolan Tommiin lienee Eppu Normaalin kappaleessa ”Murheellisten laulujen maa”, jossa lauletaan: Hälle kohtalon koura juottaa väkijuomaa / Niin Turmiolan Tommi taas herää henkiin / Ja herrojen elkeet tarttuvat renkiin.

Turmiolan Tommin elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Laita hiiri kuvan päälle)

Pane hiiri kuvan päälle1: Onnellinen koto-elämä2: Tommi menee ensikerran juomatupaan, jossa hänelle sanovat: jopa Tomminkin kerran näkee ihmisten seurassa!3: Tommi tulee markkinoilta ja kiljaisee ovelta: tulkoon vaikka hiisi, tämä mies ei pelkää!4: Ryöstö Tommin talossa.
Pane hiiri kuvan päälle
Pane hiiri kuvan päälle5: Muistatko nyt! Jos ei muori anna velaksi, jätä kirja pantiksi!6: Etkö sinä sen riivattu anna niitä kymmentä kopeikkaa?7: Nouse ylös, äiti nouse! Minun on nälkä, vieraat pitelevät isää, ei se sinua enää lyö.8: Jo teki tekonsa viina. Otti mielen miehen päästä. Raudat jalkahan rakenti.
Pane hiiri kuvan päälle


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raittiuden Ystävät ry: Turmiolan Tommin elämäkerta. archive.org
  2. Arminen, Ilkka: Kuinka Turmiolan Tommia olisi luettava?. Alkoholipolitiikka, 1986, 51. vsk, s. 336–345. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.