Turkish Airlinesin lento 1476

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkish Airlinesin lennon 1476 kaappaus
Yhteenveto
Päivämäärä 3. lokakuuta4. lokakuuta 2006
Onnettomuustyyppi lentokonekaappaus
Tapahtumapaikka Kreikan ilmatila
Lähtöpaikka Albania Nënë Terezan kansainvälinen lentoasema, Tirana, Albania
Määränpää Turkki Atatürkin kansainvälinen lentoasema, Istanbul, Turkki
Kuolleita 0
Eloonjääneitä 113
Lentokone
Konetyyppi Boeing 737
Lentoyhtiö Turkki Turkish Airlines
Matkustajia 107
Miehistöä 6

Turkish Airlinesin lento 1476 kaapattiin 3. lokakuuta 2006. Turkkilainen Hakan Ekinci kaappasi TiranaIstanbul-reitillä lentäneen koneen Kreikan ilmatilassa Thessalonikin yläpuolella. Koneessa oli 107 matkustajaa ja 6 miehistönjäsentä. Ensin ilmoitettiin kahdesta kaapparista, mutta myöhemmin kaappari ilmoitti olevansa yksin.

Pommiksi väittämällään paketilla uhannut Ekinci ilmoitti haluvansa lentää Roomaan paavin puheille, mutta Italian ja Kreikan ilmavoimien F-16-hävittäjät saattoivat koneen laskeutumaan Brindisiin, Italian eteläkorkoon Adrianmeren rannalle. Kukaan ei vahingoittunut kaappauksen yhteydessä, ja Italian viranomaiset vangitsivat Ekincitin. Turkish Airlinesin kone palasi Istanbuliin 4. lokakuuta.

Kaappaus tapahtui juuri ennen paavi Benedictus XVI:n Turkin vierailua 28. marraskuuta1. joulukuuta, johon se julkisuudessa kytkettiin. Kaappauksen todelliseksi syyksi kuitenkin osoittautui, että Ekinci halusi poliittisen turvapaikan Italiasta.

Myöhemmin Ekinici kertoi Italian tiedotusvälineille, että hän oli kirjoittanut kirjeen paaville ja sanonut, ettei halua kristittynä palvella Turkin islamilaisessa asevelvollisuusarmeijassa.

Alkuperäinen lentoreitti oli Tirana–Istanbul, joka näkyy keltaisena. Vihreä reitti oli kaapparin toivoma Thessalonikin yläpuolla Roomaan. Violetti oli Italian ja Kreikan ilmavoimien ohjaama reitti Brindisiin.