Turhuus (romaani)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Turhuus (Futility tai The Wreck of Titan) on Morgan Robertsonin vuonna 1898 julkaisema romaani, joka kertoo tarinan maailman suurimmasta ja ylellisimmästä matkustajalaivasta Titanista sekä sen haaksirikosta huhtikuussalähde? 1898. Romaanilla on hyvin paljon yhtäläisyyksiä neljätoista vuotta myöhemmin tapahtuneen RMS Titanicin haaksirikon kanssa. Robertson kirjoitti kirjan pukeakseen sanoiksi oman turhautumisensa sen ajan viktoriaaniseen yhteiskuntajärjestelmään. Kirjaa on julkaistu myös nimellä Titanin haaksirikko.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan päähenkilö on John Rowland, Kuninkaallisen laivaston entinen ja häpäisty upseeri, joka on erottamisensa jälkeen ratkennut alkoholistiksi ja pudonnut yhteiskunnan alimpaan kerrokseen. Nyt hän työskentelee brittiläisellä matkustajaristeilijä Titanilla kansimiehenä. Titan lähtee matkalleen New Yorkista kohti Englantia matkustajinaan maailman kuuluisimpia ja rikkaimpia ihmisiä. Eräänä yönä Titan törmää jäävuoreen ja alkaa upota. Pelastusveneitä on vain puolelle matkustajista, mutta edes niin moni ei pelastu, vaan ainoastaan 13 henkeä, joiden joukossa on Rowland sekä hänen entisen rakastajattarensa tytär. Rowland on tavannut rakastajattarensa ja tämän tyttären Titanilla ja pelastaa tyttären haaksirikon aikana hyppäämällä jäälle. Loppuosa kirjasta seurataan Rowlandin seikkailuja pohjoisella Atlantilla, missä hän muun muassa tappaa ihmisen ja syö sen. Rowland ja tyttö pelastuvat, kun he löytävät ajelehtivan pelastusveneen ja pian eräs laiva noukkii heidät kyytiinsä. Palattuaan Englantiin, Rowlandin elämä palaa taas raiteilleen ja hän pääsee parlamenttiin töihin. Kirja loppuu siihen, kun Rowland vastaanottaa viestin entiseltä rakastajattareltaan, joka kutsuu Rowlandin tapaamaan häntä ja hänen tytärtään.

Yhtäläisyydet Titanicin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Molemmat, Titan ja Titanic ovat aikansa suurimpia ja ylellisimpiä laivoja. Titan painoi 45 tuhatta tonnia ja Titanic 46 tuhatta tonnia. Titanicin uppoamisen jälkeen julkaistuissa versioissa Titanin paino on kuitenkin muutettu 70 tuhanneksi tonniksi.
  • Titan oli 800 jalkaa pitkä, Titanic taas 880.
  • Titanin huippunopeus oli 25 solmua, Titanicin 23 solmua.
  • Molempien matkustajina on maailman kuuluisimpia ja rikkaimpia ihmisiä.
  • Molemmat törmäävät jäävuoreen ja uppoavat Pohjois-Atlantilla huhtikuussa.
  • Kummassakaan ei ole tarpeeksi pelastusveneitä matkustajille.

Edellä mainituista yhtäläisyyksistä huolimatta kirjan ja Titanicin haaksirikon välillä on tärkeitä eroavaisuuksia.Titan lähti matkaan New Yorkista,kun taas Titanic Southamptonista. Titanin haaksirikkoyönä oli sumuista, kun taas Titanicin upotessa oli täysin kirkasta ja tyyntä. Lisäksi Titan upposi paljon nopeammin kuin Titanic ja se myös kaatui ennen katoamistaan pinnan alle. Tärkein eroavuus on selviytyjien määrä: Titanicilta pelastui 706, kun taas Titanilta vain 13.