Tupoksen seisake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tupos
Perustiedot
Lyhenne Tps
Rataosa Seinäjoki–Oulu
Sijainti 64°51′46″N, 025°29′53″E
Osoite Pysäkintie, 91910 Tupos
Etäisyydet Ylivieska 105 km,
Oulu 17 km
Avattu 1886
Lakkautettu kyllä
Ratapiha
Raiteisto pääraide ja yksi sivuraide
Pohjanmaan rata Tupoksen kohdalla pohjoisen suuntaan (Ouluun päin). Pysäkin lakkaudettua sittemmin purettu seisake sijaitsi pienen matkan päässä valokuvan ottopaikasta.

Tupoksen seisake tai pysäkki (lyh. Tps [1]) oli rautatieliikennepaikka Pohjois-Pohjanmaalla Limingan kunnan Tupoksen kylässä.

Liikennepaikka sijaitsi Pohjanmaan radan varrella kylän itäpuolella, Kempeleen ja Limingan rautatieasemien välisellä rataosuudella. Seisakkeelta matkaa Limingan asemalle oli 6,9 kilometriä, Kempeleen asemalle 5,7 kilometriä ja Oulun asemalle 17,3 kilometriä.

Liikennepaikka avattiin alun perin laiturivaihteena, mutta alennettiin sivuraiteen purkamisen myötä ennen lakkauttamistaan seisakkeeksi. Sivuraidetta käytettiin tavaran kuormaamiseen ja purkamiseen.

Tupos palveli rautatiepaikkana ympäristöä aina Tyrnävää myöten. Paperipuuta ja heinäpaaleja lähetettiin ja koneita, laitteita, kotieläimiä, rakennustarvikkeita tuotiin. Joskus hätätilassa raide toimi myös kohtauspaikkana vastakkaisista suunnista tuleville junille, kun Kempeleen ja Limingan asemilla oli tungosta. Erikoisesti sota-aikana Tupos oli vilkkaassa käytössä. Pysäkkirakennuksessa oli pieni odotustila ja posti hoidettiin myös siellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liikennepaikkojen välimatkat. Helsinki: Valtionrautatiet, 1.11.1977.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.