Tupla-Uuno

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tupla-Uuno
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Hannu Seikkula
Käsikirjoittaja Spede Pasanen
Tuottaja Spede Pasanen
Säveltäjä Jaakko Salo
Kuvaaja Juha Jalasti
Leikkaaja Eva Jaakontalo
Lavastaja Kristine Elo
Pääosat Vesa-Matti Loiri
Marjatta Raita
Tapio Hämäläinen
Marita Nordberg
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Spede-Team Oy
Ensi-ilta 26. elokuuta 1988
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli suomi
Katsojat 245 883 katsojaa
Edeltäjä Uuno Turhapuro – kaksoisagentti
Seuraaja Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Hugo naamioitu Uunoksi. Härski Hartikainen ja Sörsselssön ihailevat täydellistä lopputulosta.
Kuva DVD-julkaisusta.

Tupla-Uuno on vuonna 1988 ensi-iltansa saanut 13. Uuno Turhapuro -elokuva.

Elokuva oli vuoden 1988 katsotuin kotimainen elokuva. Elokuvateattereissa sen näki 245 883 katsojaa[1]. Speden vaatimuksesta kaikissa Turhapuro-elokuvissa on noudatettu käsikirjoitusta muiden näyttelijöiden kohdalla sanatarkasti, paitsi Uunoa näyttelevän Vesa-Matti Loirin. Elokuvassa Loiri improvisoi kohtaukset, joissa Uuno esittelee Lydialle kaupunkia. Muista Uuno Turhapuro -elokuvista Tupla-Uuno poikkeaa sillä, että siinä Uunon hiukset ovat taakse suoraan kammatut, eivätkä sekaisin niin kuin yleensä, paitsi elokuvan aloittavassa sketsissä, jossa hiukset ovat pystyssä. Elokuvassa ei myöskään ole alkutekstejä, vaan tekijät mainitaan vasta lopputeksteissä.

Elokuvan DVD-julkaisu vedettiin välillä pois markkinoilta tekijänoikeudellisista syistä, jolloin myös Uuno-ilmiö 5 -DVD-boxissa tämä elokuva korvattiin Uuno Turhapuron poika -elokuvalla. DVD-julkaisu kuitenkin palautettiin markkinoille vuoden 2012 loppupuolella, jolloin myös Uuno-ilmiö 5 -boxi muutettiin ennalleen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vesa-Matti Loiri  Uuno Turhapuro / professori Huugo Töttesberg  
 Marjatta Raita  Elisabeth Turhapuro  
 Tapio Hämäläinen  vuoristoneuvos Taneli Tuura  
 Marita Nordberg  vuoristoneuvoksetar Tuura  
 Simo Salminen  insinööri Sörsselssön  
 Spede Pasanen  Härski-Hartikainen  
 Elli Castrén  Unelma, Tuuran sihteeri  
 Caron Barnes  Lydia, FBI:n agentti  
 Pekka Autiovuori  myyntijohtaja Huttunen, johtokunnan jäsen  
 Risto Aaltonen  gangsteri Sekkström  
 Juha Muje  johtoryhmän jäsen  
 Seppo Laine  johtoryhmän jäsen  
 Markku Huhtamo  johtoryhmän jäsen  
 Seppo Pääkkönen  autoilija  
 Juhani Kumpulainen  gangsterijohtaja  
 Eija Vilpas  sosiaaliviraston virkailija  
 Riitta Väisänen  valokuvausliikkeen myyjä  
 Saila Saarinen  Irmeli, Miss Suomi  
 Timo Nurmi  gangsteri  
 Tapio Pirttioja  gangsteri  
 Pekka Lampela  lähetti  
 Saija Hakola  tarjoilijatar terassilla  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Härski Hartikainen ja Sörsselssön näkevät ravintolassa täysin Uunon näköisen miehen, mutta siistimmän. Kaksi ja puoli viikkoa vappua viettänyt Sörsselssön väittää kovasti, että mies on Uuno, mutta Hartikainen ei usko. Sörsselssön menee jututtamaan miestä Uunona. Mies yrittää selventää, ettei ole Sörsselssönin luulema henkilö. Sörsselssön päättää kuitenkin lähteä saattamaan tätä Uunon näköistä miestä kotiin. Kadulla he tapaavat tietä rautatieasemalle kysyvän kauniin tummaihoisen naisen, Lydian. He menevät porukalla oluelle. Samalla Sörsselssönille selviää, ettei mies ole mikään Uuno vaan useamman alan professori Hugo Töttersberg. Sörsselssön jättää toisiinsa ihastuneen parin ja lähtee Härskin luokse autokorjaamolle.

Uunon appiukko vuorineuvos Tuura on päättänyt vetäytyä yhtiönsä toimitusjohtajan tehtävistä puheenjohtajaksi. Hän käskee johtoryhmänsä alkaa etsiä Tuura-yhtymälle uutta toimitusjohtajaa. Myyntijohtaja Huttunen on mukana gangsteriporukassa, joka aikoo kaapata Tuuran firman. Hän suosittelee Tuuralle toimitusjohtajaksi gangsteri Seksströmiä, jolle on väärennetty kaikki mahdolliset todistukset ja paperit.

Vanhoja kaunoja Uunoa kohtaa poteva Tuuran sihteeri Unelma Säleikkö soittaa Uunolle ja kertoo, että Tuura haluaa Uunon toimitusjohtajaksi firmaan. Uuno suostuu tietämättä, että Tuura ja sihteeri huijaavat häntä. Tuura ostaa kameran ja käskee sihteerin ottaa kuvan, kun hän poseeraa yhtymän ovella Uunon kanssa. Tuura antaa potkun Uunolle takamukseen, ja sihteeri ottaa valokuvan. Uuno menee sosiaalivirastoon ja kertoo kohtalostaan, elää nälässä ja pahoinpideltävänä. Henkilökuntavajauksen vuoksi Uuno pääsee sosiaalivirkailijaksi tutkimaan itse omaa tapaustaan. Kotona hän hämmästyttää vaimoaan selvittämällä virallisesti omia elinolojaan.

Uusi toimitusjohtaja on tarkoitus valita kahden viikon kuluttua kahdesta ehdokkaasta, jotka ovat Seksström ja Uuno Turhapuro. Uuno pyytää apua kavereiltaan Hartikaiselta ja Sörsselssöniltä toimitusjohtaja-asiassa. Härski muistaa Uunon kaksoisolennon ja soittaa tämän auttamaan Uunoa toimitusjohtajaksi pääsemisessä. Hugo Töttersberg suostuu, koska on kiitollisuuden velassa Sörsselssönille, jonka ansiosta hän tapasi Lydian. Hugo naamioituu Uunon näköiseksi ja lähtee Sörsselssönin kanssa tutustumaan Tuura-yhtymään. Paikan päällä vale-Uuno tutkii firman kirjanpitoa ja huomaa, että kaikki ei ole aivan oikein. Johtoryhmä naureskelee Uunolle tietämättä, ettei mies ole Uuno. Lopulta johtoryhmä hermostuu ja ajaa Uunon ja Sörsselssönin ulos.

Tuura on vetäytynyt kesähuvilalleen vaimonsa ja tyttärensä Elisabethin kanssa. Elisabeth ja anoppi ovat sitä mieltä, että Uunon täytyy saada yrittää firmassa toimitusjohtajana. Aluksi Tuura on tätä kovasti vastaan, kunnes keksii, että toimitusjohtajana Uuno tuhlaisi hetkessä hänen rahansa ja samalla itse tuhoaisi tulevan perintönsä. Naureskellen Tuura päättää tehdä Uunosta toimitusjohtajan, jolla on täydet valtuudet ja kaikki firman rahat käytössään. Hän soittaa sihteerilleen, joka on parasta aikaa selvittämässä Uunolle, että sosiaalivirkailijan nimitys on laiton, eikä hän voi tutkia omaa tapaustaan. Tuura kertoo sihteerilleen, että Uuno on nyt firman toimitusjohtaja. Johtoryhmä on päätöstä suuresti vastaan, kun he näkevät, kuinka Uuno käy tyhjentämässä firman kassalippaan taskuihinsa. Uuno päättää laittaa erottamisuhalla jupisevan johtoryhmän suorittamaan työpaikkaliikuntaa ja kehittää heille laulujumppaleikin, jonka suorittamista sihteeri jää valvomaan. Uuno sen sijaan lähtee rahoineen kaupungille, jossa hän tapaa sattumalta Lydian. Lydia luulee Uunoa Hugoksi. Uuno pysäyttää avoautolla ajavan miehen ja ostaa tämän auton. Hän lähtee näyttämään Lydialle kaupunkia. Uuno ostaa myös pikaveneen, jolla he käyvät ajelemassa. Lopulta he menevät rannalle viltille ottamaan aurinkoa. Uuno nukahtaa.

Vale-Uuno ja Sörsselssön saapuvat Tuuran kesähuvilalle. Hugo hurmaa naiset kohteliaalla käytöksellään ja ahkerasti puita pilkkomalla. Tuura ei usko, että mies on Uuno. Lopulta Tuura on kuitenkin sitä mieltä, ettei kahta Uunon näköistä miestä voi olla olemassa. Hugo ja Sörsselssön lähtevät takaisin firmaan tutkimaan lisää tilien epäselvyyksiä. Tuura lähtee heidän peräänsä. Toimistolle tultaessa Tuura näkee väsyneen ja hikisen johtokunnan jumppaamassa. Kuultuaan tilien epäselvyyksistä Tuura erottaa myyntijohtaja Huttusen.

Viimeisenä keinonaan gangsteripomo päättää kidnapata Uunon. Tämän kätyrit hyökkäävät rannalla Lydian kimppuun, joka voittaa konnat hetkessä. Uuno herää unestaan. Lydia kertoo Uunolle, että hän on FBI:n agentti, ja hänet on lähetetty suojelemaan tätä, koska tämä on kuuluisa tietokonekeksijä. Lydialle paljastuu, ettei Uuno ole Hugo, ja Lydia juoksee pois paikalta. Uuno lähtee takaisin Tuura-yhtymään, jonne ovat palaamassa kesähuvilalta Sörsselssön ja Hugo. Pihalla Lydia tulee Hugon luokse, ja he lähtevät autolla jättäen Sörsselssönin kadulle. Lydia kertoo Hugolle suojelevansa tätä ja vievänsä hänet turvaan ulkomaille.

Koko perhe ja johtoryhmä ovat kokoontuneet Tuuran huvilalle Uunon toimitusjohtajaksi nimittämistilaisuuteen. Tuura nimittää Uunon yhtiönsä toimitusjohtajaksi. Samalla Uuno ilmoittaa, että on hakeutunut varhaiseläkkeelle, eikä näin ollen ole enää käytettävissä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

TV-esitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivämäärä Kanava Katsojamäärä
20.1.1991 MTV/TV1 1 249 000
1.5.1994 MTV3 590 000
2.12.2000 MTV3 510 000
1.5.2003 MTV3
1.1.2008 MTV3
14.12.2013 MTV3
1.5.2016 MTV3
13.1.2017 MTV3
27.6.2018 Sub 125 000[2]
3.2.2019 Sub 103 000[3]
30.4.2019 Sub
13.8.2019 Sub 55 000[4]
17.8.2019 Sub
9.7.2020 Sub 92 000[5]
12.7.2020 Sub
17.8.2022 Sub 50 000[6]
28.8.2022 Sub 51 000[7]
20.8.2023 MTV Sub
26.8.2023 MTV Sub

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano kutsuu Tupla-Uunoa yllätyksettömän taatuksi uunoiluksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Niko Jutila: Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1988 www.elokuvauutiset.fi. Viitattu 20.6.2020.
  2. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 26/2018 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 2.7.2018.
  3. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 5/2019 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 5.2.2019.
  4. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 33/2019 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 19.8.2019.
  5. Finnpanel - TV-mittaritutkimus www.finnpanel.fi. Viitattu 13.7.2020.
  6. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 33/2022 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 29.8.2022.
  7. TV-mittaritutkimuksen tuloksia - Viikko 34/2022 (Arkistoitu sivu) Finnpanel. Viitattu 29.8.2022.
  8. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
1987: Uuno Turhapuro – kaksoisagentti
Suomen katsotuin elokuva 1988 Seuraaja:
1989: Talvisota