Tulisirkkunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulisirkkunen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tangarat Thraupidae
Suku: Tulisirkkuset Coryphospingus
Laji: cucullatus
Kaksiosainen nimi

Coryphospingus cucullatus
(Statius Muller, 1776)

Alalajit[2]
  • C. c. cucullatus
  • C. c. fargoi
  • C. c. rubescens
Katso myös

  Tulisirkkunen Wikispeciesissä
  Tulisirkkunen Commonsissa

Tulisirkkunen (Coryphospingus cucullatus) on Etelä-Amerikassa tavattava tangaroihin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan tulisirkkunen on noin 14 cm. Koiraalla on päälaellaan kirkkaan punainen töyhtö. Selästään, rinnastaan ja vatsastaan koiras on ruskehtavan punainen, siivet ja pyrstö ovat ruskeammat. Silmien ympärillä on kapea valkoinen rengas. Naaras on selästään koirasta ruskeampi ja siltä puuttuu päälaen töyhtö. Vatsa on vaaleanpunertava ja silmien ympärillä on valkoiset renkaat.[3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulisirkkusta tavataan Guyanasta, Brasiliasta, Paraguaysta, Uruguaysta, Argentiinasta sekä paikoitellen myös Boliviasta ja Perusta. Lajin elinympäristöä ovat kuivat metsät ja pensaikkomaat ja maatalousmaat. Boliviassa lajia tavataan vuorten välisistä kuivista laaksoista. Linnun elinympäristöt sijaitsevat yleensä alle 1 500 metrin korkeudella, mutta lajia on tavattu korkeammallakin Andien rinteillä.[3][5]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesimäajan ulkopuolella tulisirkkuset muodostavat suuria parvia, joihin on usein liittyneenä myös muita sirkkuja. Ravintonsa laji etsii maasta ruohikkoista metsien reunamilta tai metsistä.[5][3]Linnun ravinto koostuu pääasiassa siemenistä, mutta laji syö myös hyönteisiä[4].

Tulisirkkusen pesimäkausi kestää helmikuusta elokuulle. Kuppimainen pesä rakennetaan 3–12 metrin korkeudella maasta. Naaras munii yleensä kaksi vaaleahkoa ruskeapilkullista munaa, joita vain se hautoo. Koirastulisirkkunen osallistuu kuoriutuneiden poikasten ruokintaan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Coryphospingus cucullatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.2.2014. (englanniksi)
  2. Coryphospingus cucullatus ITIS. Viitattu 25.4.2010. (englanniksi)
  3. a b c Robert S. Ridgely, Guy Tudor: Field Guide to the Songbirds of South America, s. 663. University of Texas Press, 2009. ISBN 978-0-292-71748-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.04.2010). (englanniksi)
  4. a b c Tony Mandarich: Rainforest Birds - Red-Crested Finch EzineArticles.com. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 25.4.2010. (englanniksi)
  5. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The oscine passerines, s. 476. University of Texas Press, 1989. ISBN 978-0-292-70756-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.04.2010). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.