Tulevaisuuspaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulevaisuuspaja on luova ongelmanratkaisumenetelmä, jossa jäsennetään nykytilaa ja selvitetään sen muuttamismahdollisuuksia.lähde? Menetelmä soveltuu käytettäväksi hanketoiminnan alkuvaiheessa, kokonaiskuvan rakentamiseen, ideointiin tai kriittiseen ajatteluun kannustamiseen.

Valmisteluvaiheessa esitellään menetelmän kulku. Ongelmavaiheessa käydään läpi teema ja siihen liittyvät ongelmat. Kukin osallistuja tunnistaa ja kirjaa ongelmia. Kaikkien keksimät ongelmat tuodaan yhteisesti näkyville, esim. fläppitaululle. Kukin osallistuja saa äänestää kolmea ongelmaa. Äänestyksen jälkeen 4-5 tärkeintä ongelmaa otetaan jatkokäsittelyyn. Ideointivaiheessa ideoidaan valittuihin ongelmiin ratkaisuehdotuksia ongelmavaiheen tapaan: kukin kehittelee ideoita, ideat esitellään ja kukin äänestää parhaita ideoita. Parhaat 4-5 ideaa otetaan viimeiseen eli todentamisvaiheeseen, jossa mietitään ideoiden toteuttamismahdollisuuksia ja laaditaan todentamissuunnitelma.

Tulevaisuuspajaa voidaan käyttää koulutuksessa tietyissä tilanteissa, mutta sille on laajalti käyttötilanteita ryhmä- ja tiimityössä reflektion tukena. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi ketterässä ohjelmistokehityksessä prosessin ongelmien selvittämiseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.