Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulevaisuuden tutkimuskeskus (engl. Finland Futures Research Centre) on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun ainelaitos. [1] Se on Pohjoismaiden suurin tulevaisuudentutkimukseen ja ennakointiin erikoistunut akateeminen tutkimuslaitos. Keskuksessa työskentelee yli 50 asiantuntijaa kolmessa eri toimipisteessä Turussa, Helsingissä ja Tampereella.[2]

​Tulevaisuuden tutkimuskeskus on monitieteinen akateeminen tutkimus-, koulutus- ja kehittämisorganisaatio, jonka johtoajatuksena on vastuullinen ja kestävä tulevaisuus. Keskus tuottaa näkemyksellistä tulevaisuustietoa, jonka tavoitteena on antaa välineitä vastuulliseen päätöksentekoon ja herättää yhteiskunnallista keskustelua. Keskuksen tutkimushankkeissa tutkitaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia sekä niihin sisältyviä haasteita ja mahdollisuuksia.

Tulevaisuuden tutkimuskeskus on perustettu Opetusministeriön päätöksellä Turun kauppakorkeakoulun yhteyteen vuonna 1992.[3] Vuoden 2010 alusta heinäkuun 2013 loppuun keskus toimi Turun yliopiston erillislaitoksena ja 1.8.2013 alkaen keskus on toiminut Turun kauppakorkeakoulun ainelaitoksena.[4] Keskuksen toiminnasta vastaa keskuksen johtaja, jonka esimiehenä toimii kauppakorkeakoulun johtaja. Lisäksi keskuksen johtajan apuna toimii johtoryhmä sekä neuvottelukunta, joka tekee ehdotuksia keskuksen toiminnan kehittämiseksi.lähde?

Tutkimus- ja kehittämistoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimustoiminta kattaa laajalti tieteellisen tutkimuksen eri sektoreita. Vankka ja monitieteellinen perustutkimus luo hyvän pohjan soveltavalle tutkimukselle, erilaisille tilaustutkimuksille sekä koulutus- ja kehittämishankkeille. ​Keskus tekee organisaatio- ja asiakaskohtaisia sekä verkostopohjaisia hankkeita, jotka ovat käytännönläheisiä ja osallistavia. Ne avaavat uusia näkökulmia sekä antavat välineitä erilaisiin kehittämisprosesseihin. Tyypillisiä kehittämiskohteita ovat ennakointiosaaminen ja ennakointijärjestelmien luominen sekä tulevaisuussuuntautunut ajattelu ja toiminta organisaatioissa. lähde?

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa tehdään vuosittain noin 60 tutkimusta ja lukuisia pienempiä selvityksiä. Tutkimusta rahoittavat sekä kansalliset toimijat (TEKES, Suomen Akatemia, säätiöt, ministeriöt) että kansainväliset ohjelmat (osana laajempia EU-hankkeita tehtävä tutkimus).lähde?

Tulevaisuudentutkimuksen opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulevaisuuden tutkimuskeskus kouluttaa tulevaisuudenosaajia tarjoamalla akateemista koulutusta sekä tutkinto- että jatko-opiskelijoille. Tulevaisuudentutkimus on Turun kauppakorkeakoulun pääaine, jota voi opiskella tulevaisuudentutkimuksen maisteriohjelmassa (Master’s Degree Programme in Futures Studies) sekä tulevaisuudentutkimuksen jatkokoulutusohjelmassa.

Keskus koordinoi Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemiaa (TVA), joka on valtakunnallinen yliopistojen tulevaisuudentutkimuksen opetus- ja tutkimusverkosto.[5] TVA:n opintokokonaisuutta voi opiskella sen jäsenyliopistoissa ympäri Suomea.[6]

Näiden lisäksi Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa koordinoidaan monitieteistä Kestävän kehityksen opintokokonaisuutta sekä tutkitaan aktiivisesti oppimiseen ja opetukseen liittyviä kysymyksiä.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]