Tulenjohtaja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tulenjohtaja on tehtävänimike Suomen puolustusvoimissa.

Tulenjohtaja (lyh. TJA), yleensä upseeri, toimii tulenjohtopartion johtajana. Hänen tehtävänään on ohjata epäsuoraa tulta (tykistö, heittimistö jne.) haluttuun suuntaan ja vaikutukseen, yhdessä tulenjohtopartionsa kanssa. Partioon kuuluvat tulenjohtajan lisäksi myös tulenjohto-aliupseeri sekä kaksi miehistön jäsentä - tulenjohtomies ja viestimies.

Nykyajan sodankäynnissä tulenjohtajan rooli on yhä tärkeämpi. Tykistö torjuu yli 50% vihollisen hyökkäyksistä mahdollisen sodan aikanaselvennä. Tuo luku saattaa olla huomattavasti suurempi muttei pienempiselvennä. Tulenjohtaja johtaa tykistön tulta ja ilman tulenjohtajaa on tykistön mahdoton suunnata tulensa monien kilometrien päähän tuliasemistaan. Yleensä yksittäisellä tulenjohtajalla on tosin käytössään vain korkeintaan yksi kranaatinheitinkomppania tai yksi tykistön patteristo. Tarvittaessa voidaan tosin keskittää myös useiden tuliyksiköiden tuli. Tulenjohtaja saa tuliyksikkönsä käyttöön omalta esimieheltään, joka on lähes poikkeuksetta tulenjohtopäällikkö (poikkeuksena jotkin tiedustelutulenjohtajat, jotka saavat käyttöönsä tuliyksiköt suoraan tulenjohtokomentajalta).

Maatulenjohdossa tulenjohtajan taistelijaparina toimii jalkaväkijoukkueen johtaja. Meritulenjohdossa (rannikkotykistössä) tulikomennot tulevat puolestaan ylemmästä esikunnasta.

Tulenjohtaja kuuluu TJ-ryhmään johon kuuluu: TJA (Tulenjohtaja) TJ-AU (tulenjohtoaliupseeri) Tulenjohtomies Viestimies

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.