Tukholman paikallisjuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tukholman paikallisjuna
Stockholms pendeltåg
Paikallisjunakalustona käytetään vain kuvan X60-junaa
Paikallisjunakalustona käytetään vain kuvan X60-junaa
Perustiedot
Junatyyppi paikallisjuna
Alue Tukholman lääni
Tekniset tiedot
Raideleveys 1 435 mm
Sähköistettu osuus kyllä
Reittikartta
Tukholman paikallisjunaverkoston linjakartta

Tukholman paikallisjuna (ruots. Stockholms pendeltåg) on paikallisjunajärjestelmä, joka sijoittuu pääasiallisesti Tukholman lääniin Ruotsissa. Järjestelmään kuuluu 51 asemaa, joista neljä on Tukholman läänin ulkopuolella: Bålsta, Uppsala ja Knivsta Uppsalan läänissä ja Gnesta Södermanlandin läänissä. Liikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta vastaa Storstockholms Lokaltrafik eli SL, ja liikennettä liikennöi hongkongilainen MTR Corporation.

Paikallisjunaverkoston uusimmat asemat on avattu 10. heinäkuuta 2017, kun keskustan alittava Keskustarata otettiin liikennekäyttöön. Eteläisen aseman ja Tomtebodan välille rakentuvan radan varrelle tulleet uudet maanalaiset asemat Tukholman keskusta ja Tukholman Odenplan korvasivat paikallisjunaliikenteessä Tukholman keskusrautatieaseman ja Karlbergin aseman.[1]

Linjat ja asemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukholman paikallisjunaliikenteessä on neljä linjaa: kaksi pitkää koko läänin halki suunnissa lounaasta pohjoiseen (Södertälje-Märsta) ja etelästä luoteeseen (Nynäshamn-Bålsta), Älvsjöstä tai Tumbasta Uppsalaan liikennöivä linja ja lisäksi lyhyempi lounaassa Gnestan ja Södertäljen välillä.

Linja Osuudet Pituus Asemia
35 Bålsta - Nynäshamn 107 km 28
36 Märsta - Södertäljen keskus 74 km 24
37 Södertäljen keskus - Gnesta 30 km 6
38 Tumba/Älvsjö - Uppsala - 21/16
Kaikkiaan 211 km 53

Tärkeimmät vaihtoyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaukojuniin voi vaihtaa Tukholman keskusrautatieaseman lisäksi Uppsalassa, Bålstassa, Sundbybergissä, Flemingsbergissä ja Södertäljen eteläisellä asemalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lundberg, Madeleine: Se den nya tågstationen före alla andra Dagens industri. 8.7.2017. Viitattu 10.7.2017. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]