Trimiksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
IMCA-värikoodattu Trimix-säiliö
Trimiksisäiliöitä täytetään. Säiliöiden yläpuolella kone joka annostelee kutakin kolmea kaasua seokseen oikean määrän.

Trimiksi eli trimix tarkoittaa kolmen kaasun seosta (tri=kolme, mix=sekoitus), ja yleensä trimixistä puhuttaessa tarkoitetaan juuri heliumin, hapen ja typen seosta. Trimix-kaasuseosta käytetään syvien sukellusten hengityskaasuna ilman sijaan, jotta hapen osapaine (eli hapen %-osuus käytettävästä kaasusta x vallitseva paine) ei nousisi sallitun rajan yläpuolelle, ja koska trimixillä on ilmaa huomattavasti pienempi narkoottinen vaikutus syvillä sukelluksilla.

Miksi sukeltaa trimix-kaasuseoksella?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trimix-kaasuseoksen käyttämisessä sukellettaessa on paineilmaan verrattuna useita etuja:

  • Korvaamalla typpeä heliumilla voidaan välttää typpinarkoosi, koska helium ei ole yhtä narkoottista kuin typpi.
  • Vähentämällä seoksesta happea voidaan ilman happimyrkytyksen vaaraa sukeltaa syvemmälle.

Haittapuolena trimixin käytölle on sen kallis hinta verrattuna paineilmaan ja esimerkiksi nitroxiin.

Typpinarkoosin riski sukellettaessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytettäessä paineilmaa hengityskaasuna on syvemmällä sukellettaessa tiedostettava typpinarkoosin aiheuttama riski. Typpinarkoosi, kansanomaisemmin syvyyshumala, johtuu ilmassa olevan typen korkean osapaineen aiheuttamasta narkoosista. Typpihumalan alkamissyvyys on yksilöllistä, mutta se alkaa vaikuttamaan noin 30 metrin syvyydessä ja voimistuu syvemmälle mentäessä. Vaikka typpihumalaa ei keskisyvyyksillä tiedostaisikaan, se vaikuttaa kuitenkin sukeltajan reaktiokykyyn ja motorisiin toimintoihin alentaen suorituskykyä ja lisäten onnettomuusriskiä.

Typpinarkoosin oireita ovat:

  • heikentynyt reaktiokyky
  • heikentyneet motoriset kyvyt
  • jännityksen kasvu
  • euforiatila
  • huvittuneisuus
  • liika itsevarmuus
  • muistikatkot
  • keskittymiskyvyn puute

Typpinarkoosin (ilmalla) voi välttää olemalla sukeltamatta syvälle tai käyttämällä ilman sijasta seoskaasua kuten trimixiä. Trimix kaasussa on osa ilman sisältämästä typestä ja hapesta korvattu heliumilla, jotta niiden osapaine ei kasvaisi liikaa syvälle sukellettaessa. Helium on vaaraton jalokaasu, jonka ainoa tiedetty haittavaikutus sukellettaessa on sen liukoisuus elimistöön mikä lisää nousuaikoja syvyyksistä. Koska helium korvaa typpeä kaasuseoksessa, typen aiheuttama syvyyshumala on sukellettaessa lievempi.

Esimerkiksi sataan metriin sukellettaessa voidaan käyttää trimix seosta jonka koostumus on 12% happea, 55% heliumia sekä 33% typpeä. Tällöin typen osapaine eli mahdollisuus saada typpinarkoosi on sadan metrin syvyydessä (0,33 x 11,0 bar => 3,6) samalla tasolla kuin 36 metrin syvyydessä paineilmalla sukellettaessa (0,79 x 4,6 bar => 3,6). Vastaavasti hapen osapaine on sadan metrin syvyydessä 0,12 x 11,0 bar => 1,3 mikä alittaa 1,4 maksimirajan, jonka jälkeen sukeltaja altistuu happimyrkytykselle.

Trimix kaasuseoksen merkintätapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trimixin kaasukomponenttien prosenttiosuudet vaihtelevat sukelluksen tarkoituksesta riippuen. Mitä syvemmälle on tarkoitus sukeltaa, sitä enemmän trimixissä on heliumia ja vähemmän happea sekä typpeä. Trimix-seosten merkintätapa on seuraava: "Kaasu happi-% helium-%". Esimerkiksi "Trimix 10 52" (tai Trimix 10/52) tarkoittaa heliumin, hapen ja typen seosta, jossa on 10% happea ja 52% heliumia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]