Transformers – Tuhon aikakausi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Transformers 4)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transformers – Tuhon aikakausi
Transformers: Age of Extinction
Ohjaaja Michael Bay
Käsikirjoittaja Ehren Kruger
Perustuu Hasbron lelusarjaan Transformers
Tuottaja
Säveltäjä Steve Jablonsky
Kuvaaja Amir Mokri
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta Hongkong 19. kesäkuuta 2014
Yhdysvallat 27. kesäkuuta 2014
Suomi 27. kesäkuuta 2014
Kesto 165 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 210 000 000 dollaria
Tuotto 1 104 039 076 dollaria[1]
Edeltäjä Transformers: Kuun pimeä puoli
Seuraaja Transformers: Viimeinen ritari
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Transformers – Tuhon aikakausi (engl. Transformers: Age of Extinction)[2][3] on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalais-kiinalainen tieteiselokuva, joka perustuu Hasbron Transformers-leluihin. Se on vuoden 2011 elokuvan Transformers: Kuun pimeä puoli jatko-osa sekä Transformers-elokuvasarjan neljäs osa, joka sijoittuu viisi vuotta Chicagon taistelun jälkeen. Edeltäjiensä tavoin, tämänkin elokuvan ohjasi Michael Bay ja käsikirjoitti Ehren Kruger. Pääosaa esittää Mark Wahlberg ja Peter Cullen on yhä Optimus Primen ääninäyttelijänä. Tämä on elokuvasarjan ensimmäinen osa, jossa ei esiinny yksikään aiempien elokuvien ihmisnäyttelijä, vaan kaikki ovat uusia. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa ja Suomessa 27. kesäkuuta 2014.[4]

Elokuva sai suurelta osin huonot arvostelut, ja sai muun muassa seitsemän Golden Raspberry -ehdokkuutta, Bayn voitettua huonoimman ohjauksen ja Kelsey Grammerin voitettua huonoimman miessivuosan palkinnon. Ylistystä saivat kuitenkin elokuvan visuaaliset efektit, toimintakohtaukset, musiikki, sekä Wahlbergin ja Stanley Tuccin roolisuoritukset. Huonoista kritiikeistä huolimatta, elokuva tuotti maailmanlaajuisesti noin 1,104 miljardia dollaria.

Viides elokuva, Transformers: Viimeinen ritari, sai ensi-iltansa 21. kesäkuuta 2017, Bayn palatessa ohjaajaksi sekä Wahlbergin ja Cullenin palatessa tuttuihin rooleihinsa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisina aikoina transformereiden olemassaolosta vastuussa oleva avaruusoliorotu, ”Luojat”, saapuivat liitukauden lopulla Maahan. He käyttivät sen maaperään "Siemeniä", pommeja, jotka räjähtäessään muunsivat kaiken kantaman sisäpuolelle jäävän materiaalin samaksi metalliksi, josta transformerit koostuvat. Juuri tämä tapahtuma aiheutti elokuvan mukaan dinosaurusten joukkosukupuuton.

Autobottien ja Decepticonien taistelusta Chicagossa on kulunut viisi vuotta. Texasissa robotiikkaan ja autoihin erikoistunut keksijä ja yksinhuoltajaisä Cade Yeager (Mark Wahlberg) ostaa vastahakoisen liikekumppaninsa, Lucas Flanneryn (T. J. Miller), rahoituksella vanhan ruosteisen Marmon -rekka-auton toivoen voivansa purkaa sen ja myydä sen osat tienatakseen rahaa tyttärensä Tessa Yeagerin (Nicola Peltz) opiskeluja varten. He kuitenkin huomaavat sen olevan piileskelevä Autobottijohtaja Optimus Prime ja Cade Yeager tarjoutuu korjaamaan hänet. CIA:n agentti Harold Attinger (Kelsey Grammer) on muodostanut erikoisryhmän nimeltä "Cemetery Wind" hävittämään Maasta kaikki elossa olevat Decepticonit, mutta tapattaa presidentin selän takana myös Autobotteja uskoen, että kaikki transformerit ovat uhka ihmiskunnalle. Cemetery Wind -erikoisryhmä löytää Autobottien lääkintämiehen Ratchetin ja tuhoavat tämän galaksienvälisen palkkionmetsästäjä Lockdownin avustuksella. Saatuaan selville Optimuksen olevan Texasissa, James Savoyn (Titus Welliver) johtama joukko Cemetery Windin agentteja sekä Lockdown saapuvat paikalle ja uhkaavat Caden, Tessan ja Lucasin henkeä. Optimus kiinnittää miesten huomion hetkeksi muualle, kun taas Cade, Tessa ja Lucas pakenevat irlantilaisen ralliautoilija Shane Dysonin (Jack Reynor) avulla, jota Tessa on tapaillut salaa isänsä selän takana. Takaa-ajajat onnistuvat tappamaan Lucasin, mutta Optimus, Yeagerit ja Shane Dyson onnistuvat eksyttämään heidät. Optimus vaihtaa muuntautumismuodokseen sinipunaisen Western Star -rekka-auton ja kutsuu koolle kaikki pakoon pääseet Autobotit: Bumblebee, Hound, Drift ja Crosshairs.

Samaan aikaan cybermuuntuneiden dinosaurusten jäännöksiä tutkiva geologi Darcy Tirrel (Sophia Myles) yrittää kertoa löydöstään teknologiayhtiö KSI:n (Kinetic Solutions Incorporated) johtajalle, Joshua Joycelle (Stanley Tucci). Joshua on kuitenkin kiinnostuneempi siitä mihin kyseistä metallia, jota he kutsuvat "transformiumiksi", voisi käyttää. Pakottamalla Brainsin keräämään tietoja Decepticonjohtaja Megatronin ja muiden kuolleiden transformereiden jäännöksistä, he rakensivat omia keinotekoisia transformereita, joista valmiina on kaksi prototyyppiä: Galvatron ja Stinger. Kun Cade ja Shane saavat selville KSI:n olevan yhteistyössä agentti Attingerin kanssa, soluttautuvat he KSI:n toimipaikkaan Chicagoon. Mutta he jäävät kiinni ja agentti Attinger saapuu paikalle vaatien Cadea paljastamaan Optimuksen olinpaikan. Bumblebee ja Drift auttavat Caden pakoon ja samaan aikaan Ratchetin kohtalosta raivostuneina Optimus, Hound ja Crosshairs hyökkäävät KSI:n tehtaalle. Mutta Joshua pitää tekojaan oikeutettuina, eikä usko ihmisten enää tarvitsevan Autobotteja, kun he voivat rakentaa omia transformereita. Syyttäen Autobotteja ja Cadea terroristeiksi agentti Attinger käskee Joshuaa lähettämään Galvatronin ja Stingerin Autobottien perään, mutta kesken taistelun Galvatron ei kuitenkaan täysin tottele ohjauksia ja jopa puhuu. Sitten Lockdown tulee ja vangitsee Optimuksen, sekä vahingossa myös Tessan, ja vie heidät alukseensa.

Aluksessaan Lockdown kertoo saaneensa Luojilta tehtäväksi toimittaa Optimuksen heille "takaisin". Palkkioksi avusta Lockdown antaa Cemetery Windin agenteille yhden Siemenistä, jotta KSI saisi luotua sillä lisää transformiunia keinotekoisten transformereiden rakentamiseen. Samalla Cade, Shane ja Autobotit tunkeutuvat Lockdownin alukseen ja vapauttavat Tessan sekä Optimuksen. Sitten he irrottavat osan aluksesta paetakseen ja Brainsin antamien tietojen kautta he tajuavat Megatronin mielen manipuloineen keinotekoisten transformereiden luontia alusta asti ja vallanneen Galvatronin uudeksi kehokseen. Jos hän saisi Siemenen, hän käyttäisi sen avulla tuottamaansa transformiumia voidakseen rakentaa uuden Decepticon-armeijan.

Toimintansa Pekingin tehtalle siirtänyt Joshua saa Attingeriltä Siemenen, mutta hän tajuaa luomustensa epäonnistumisen ja kääntyy Darcyn sekä kiinalaisen liikekumppaninsa Su Yuemingin (Li Bingbing) ohella Attingeriä vastaan päättäen paeta Hongkongiin toimittaakseen Siemenen Cadelle ja Autoboteille. Samaan aikaan Galvatron aktivoituu itsestään ja alistaa muut keinotekoiset transformerit valtaansa. Hongkongissa Bumblebee ja Hound käyvät taisteluun Galvatronin joukkoja vastaan. Mutta heillä on alivoima, joten Optimus, Drift ja Crosshairs herättävät irrottamassaan aluksessa vankeina olleet dinosauruksiksi muuntautuvat soturit. Mutta vasta näiden johtajaa, Grimlockia, vastaan käydyn kaksintaistelun kautta Optimus saa nämä taipumaan tahtoonsa. Cade tappaa Savoyn ja Autobotit tuhoavat suuren osan keinotekoisista transformereista, mutta vankiensa paon huomannut Lockdown saapuu takaisin ja alkaa aluksensa magneettisella aseellaan aiheuttaa tuhoa Hongkongille. Optimus tuhoaa aseen ja käy viimeiseen taisteluun Lockdownia vastaan. Attinger saapuu uhkaamaan Cadea aseella. Pelastaakseen Caden ja kostaakseen Cemetery Windille, Optimus tappaa Attingerin, mutta Lockdown saa tilaisuuden varastaa Optimuksen miekan ja iskeä sillä hänet kiinni kiviseinään. Bumblebee ja Cade kiinnittävät Lockdownin huomion, jolloin Tessa ja Shane kiskovat hinausautolla miekan irti Optimuksesta, joka lopulta tappaa Lockdownin. Galvatron puolestaan pakenee luvaten vielä kohtaavansa Optimuksen joku päivä. Vaikka Cemetery Wind on mennyttä ja Lockdown kuollut, Luojat edelleen jahtaavat Optimusta. Niinpä hän päättää lähteä Maasta etsiäkseen nämä itse käsiinsä ja viedäkseen samalla Siemenen jonnekin, mistä kukaan ei sitä löytäisi. Autobotit jäävät suojelemaan ihmisliittolaisiaan ja "legendaariset soturit" päästetään vapauteen.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mark Wahlberg  Cade Yeager  
 Stanley Tucci  Joshua Joyce  
 Kelsey Grammer  Harold Attinger  
 Nicola Peltz  Tessa Yeager  
 Jack Reynor  Shane Dyson  
 Sophia Myles  Darcy Tirrel  
 Bingbing Li  Su Yueming  
 Titus Welliver  James Savoy  
 T. J. Miller  Lucas Flannery  
 James Bachman  Gill Wembley  
 Thomas Lennon  Valkoisen talon kansliapäällikkö  
 Charles Parnell  CIA:n pääjohtaja  
 Melanie Specht  Joshuan assistentti  
 Abigail Klein  Joshuan assistentti  
 Greg Anderson  Joshuan assistentti  
 Victoria Summer  Joshuan assistentti  
 Edward T. Wilburn  cameo  
 Han Geng  cameo  

[5]

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Peter Cullen  Optimus Prime  
 Frank Welker  Galvatron  
 John Goodman  Hound  
 Ken Watanabe  Drift  
 Robert Foxworth  Ratchet  
 John DiMaggio  Crosshairs  
 Mark Ryan  Lockdown  
 Reno Wilson  Brains  

[6]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellisistä elokuvista poiketen elokuva toteutettiin vahvalla yhteistyöllä kiinalaisten, kuten China Movie Cannelin ja Jiaflix Enterprisesin, kanssa.[7]

Roolitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ihmisroolitus oli aiempiin verrattuna aivan uusi ja lisäksi Optimus Primen ja Bumblebeen ulkonäköjä oli muutettu. Ensimmäisenä uuteen roolikaartiin valittiin Mark Wahlberg, joka on näytellyt myös eräässä toisessa Bayn ohjaamassa elokuvassa nimeltä Pain & Gain[8]. Wahlbergin hahmo on Cade Yeager, yksinhuoltajaisä ja rahapulasta kärsivä keksijä. Nicola Peltz valittiin näyttelemään Caden tytärtä, Tessaa, ja Jack Reynor Tessan poikaystävää ja ralliautoilija Shane Dysonia.[9][10]

Kelsey Grammer näyttelee transformereita vastustavaa virkamiestä.[11] Nälkäpeli-elokuvista tuttu Stanley Tucci näyttelee keinotekoisia transformereita luovan yhtiön johtajaa, televisiosarjasta Moonlight tuttu Sophia Myles tämän geologiassistenttia, sekä elokuvasta Resident Evil: Retribution tuttu kiinalaisnäyttelijä Li Bingbing yhtiön kiinalaista yhteistyökumppania.[12][13][14][15][16] T. J. Miller näyttelee Caden mekaanikkotoveria sekä Titus Welliver transformereita metsästävien agenttien kenttäjohtajaa.[17][18]

Kiinalainen pop-laulaja Han Geng nähdään pienessä roolissa kitaransoittajana, jonka auto joutuu Lockdownin magneettiaseen uhriksi, ja General Motorsin globaalin suunnittelun varapuheenjohtaja Edward T. Welburn näyttelee yhtä KSI:n työntekijää.[19]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa kuvattiin Los Angelesissa, Monument Valleyssa, Texasissa, Detroitissa, Chicagossa ja Hongkongissa. [20]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tunnuskappale on Imagine Dragonsin ”Battle Cry”.[21] Skrillex teki elokuvaan osan ääniefekteistä, mukaan lukien Dinobottien äännähtelyt.[22]

Elokuvan sävellykset julkaistiin kahtena eri albumina 30. kesäkuuta ja 3. heinäkuuta 2014. Osa ääniraidoista sisältä osia "Battle Cry" -kappaleesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Transformers: Age of Extinction Box Office Mojo. Viitattu 22.11.2014. (englanniksi)
  2. Ensisilmäys elokuvaan Transformers - Tuhon aikakausi, elokuvat, elokuvatraileri, ensi-ilta (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Paramount Reveals 'Transformers: Age Of Extinction' Title - Deadline.com
  4. Michael Bay Returning to Direct TRANSFORMERS for June 2014 Release | Collider
  5. New Transformers: Age Of Extinction Images | Movie News | Empire
  6. John Goodman And Ken Watanabe Join The Autobot Voice Cast in Michael Bay’s ‘Transformers: Age Of Extinction’ : Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. 'Transformers 4': Chinese co-production | Inside Movies | EW.com (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. Michael Bay Re-Teams With His ‘Pain & Gain’ Star Mark Wahlberg for Transformers 4 : Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. Welcome Nicola Peltz to Transformers 4 : Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Jack Reynor: Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Kelsey Grammer Lands Lead (Human) Villain In 'Transformers' Sequel - Deadline.com
  12. CinemaCon: Stanley Tucci Joins Transformers 4 - ComingSoon.net (Arkistoitu – Internet Archive)
  13. Sophia Myles to Join Mark Wahlberg in Michael Bay's 'Transformers 4' (Exclusive) | The Wrap Movies (Arkistoitu – Internet Archive)
  14. Seven new images from Transformers: Age of Extinction (Arkistoitu – Internet Archive)
  15. Transformers: Age of Extinction Interview with Stanley Tucci
  16. C“Transformers” adds Li Bingbing to cast | Variety
  17. Transformers 4 - A Era da Extinção | Da Frigideira > Cinema | Omelete
  18. T.J. Miller Joins 'Transformers 4'
  19. Han Geng : Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)
  20. New ‘Transformers: Age of Extinction’ Image Highlights Explosive Robot Action | /Film
  21. Imagine Dragons Will Perform At ‘Transformers 4′ World Premiere in Hong Kong ; Michael Bay Dot Com (Arkistoitu – Internet Archive)
  22. Skrillex Saving 'Craziest Skrillex Sounds' for 'Transformers' Movie | SPIN | Music News