Trajanuksen riemukaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trajanuksen riemukaari

Trajanuksen riemukaari sijaitsee Beneventon kaupungissa, Italiassa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riemukaari rakennettiin keisari Trajanuksen kunniaksi vuosien 114117 välisenä aikana. Se juhlistaa keisarin voittoja Daakiassa ja uuden tien, Via Trajanan, avajaisia. [1]

Langobardien pitäessä valtaa kaupungissa 500 -luvun lopulta lähtien riemukaari otettiin osaksi kaupunginmuuria ja sen nimenä oli Porta Aurea. Rakennelmaa tutki renessanssin aikana Gianmarco Serlio ja Giovanni Battista Piranesi ikuisti sen piirrokseensa 1700-luvulla.

Riemukaari on kokenut maanjäristyksiä ja sitä on korjattu niiden aiheuttamien vaurioiden sekä kulumisen vuoksi. Korjaustöitä on teetetty paavi Urbanus VIII:n aikana, vuonna 1661, vuonna 1713 osa riemukaaresta romahti, mutta vauriot korjattiin. Uusia korjauksia tehtiin vuonna 1792. Vuonna 1850 paavi Pius IX vieraili kaupungissa ja määräsi riemukaarta ympäröivät myöhempien aikojen rakennelmat purettaviksi. [1]

Osa riemukaarta aikoinaan koristaneista reliefeistä on päätynyt Lontooseen, British Museumiin.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennelmassa on yksi holvikaari, jonka on 16,60 metriä korkea ja 8,60 metriä leveä. Rakennuksen runko on rakennettu kalkkikivestä ja se on päällystetty marmorilla.

Riemukaaren pääjulkisivuilla on runsas reliefikoristelu. Vasemman puolen reliefit kuvailevat maakunnallisia jumaluuksia ja oikealla olevat provinssissa olevia siirtokuntia. Lisäksi on kuvia keisari Trajanuksesta ja hänen hallitustoimistaan: Dacian valloittaminen, Trajanus ja senaattorit, Rooman kansalaisuuden myöntäminen liittolaisille. Osa reliefeistä kuvailee keisarin vierailua Beneventossa; Via Trajanan avajaiset, Trajanus uhraamassa ja keisari jakamassa avustuksia vähävaraisten perheiden lapsille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.