Tournain katedraali

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ilmakuva katedraalista ja sen ympäristöstä

Tournain Notre-Damen katedraali on yksi Belgian merkittävimmistä arkkitehtonisista monumenteista. Paikallisesta siniharmaasta kivestä tehty rakennus kohoaa Schelden eteläisellä törmällä Tournaissa. Katedraalin tekeminen aloitettiin 1100-luvulla ja rakennus yhdistää kolmen eri aikakauden tyyliä. Päälaiva edustaa raskasta ja karua romaanista arkkitehtuuria, poikkilaiva siirtymävaiheen aikakautta ja kuori goottista tyyliä. Poikkilaiva on rakennuksen ominaisin piirre viisine kellotorneineen ja puoliympyrän muotoisine päineen.

Päälaivan rakentaminen aloitettiin 1100-luvun ensimmäisellä kolmanneksella. Gotiikkaa enteillen siinä on parvi toisessa kerroksessa arkadin ja triforion välissä. Klerestorion (keskilaivan yläosa) pilasterit pyöreäkaaristen ikkunoiden välissä kannattelevat 1700-luvun holvausta, joka tehtiin korvaamaan alkuperäinen puinen sisäkatto.

Noin 1100-luvun puolessä välissä rakennetun poikkilaivan siipien puoliympyrän muotoiset päät on ominaisuus, joka on lainattu tietyiltä Reininmaan kirkoilta, ja joka myös siirtyi eteenpäin Koillis-Ranskan Noyon'n ja Soissons'n katedraaliin. Poikkilaivaa reunustavat keskustornit kohoavat 83 metrin korkeuteen.

Piispa Gautier de Marvis puratti alkuperäisen romaanisen kuorin ja korvasi sen uudella gotiikkatyyliin tehdyllä kuorilla, joka sai inspiraationsa mm. Amiens'n katedraalista. Uutta kuoria tehtiin vuodesta 1242 vuoteen 1255. Koko katedraali piti uudelleenrakentaa samalla tyylillä, mutta nämä suunnitelmat eivät ikinä edenneet. Kuori paikalla, jossa aiemmin oli roomalainen temppeli, joka kuitenkin tuhottiin melko pian valmistumisensa jälkeen. Sekä kirkon kuori että sitä ympäröivät kappelit on koristeltu eri aikojen veistoksilla ja maalauksilla. Katedraalin taidekokoelmiin kuuluukin lukuisia merkittäviä taidetoksia, kuin myös erilaisia esineitä pyhäinjäännösten säilyttämiseksi.

Pääsisäänkäynti julkisivulla on rakennettu 1300-luvulla ja koristeltu patsailla eri aikakausilta. Siinä olevat profeettain patsaat tekivät alueen kivenhakkaajat 1300-luvulla. Kahden oven väliin on sijoitettu kirkon suojelijan Neitsyt Marian patsas.

Ainoat myöhemmät lisäykset olivat läntinen eteinen ja suuri goottinen kappeli, joka rakennettiin yhden sivulaivan viereen niin, että alkuperäiset seinät ja ikkunat hävisivät prosessissa.

UNESCO tunnusti katedraalin kulttuurisen arvon ja listasi sen vuonna 2000 maailmanperintöluetteloon.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tournain katedraali.