Totuuden Torvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Totuuden Torvi -nimistä lehteä. Samannimistä romaania käsittelee artikkeli Totuuden torvi (romaani).
Totuuden Torven numero vuodelta 1948.

Totuuden Torvi oli suomalainen sensaatiouutisiin painottunut sanomalehti, joka ilmestyi vuosina 1928–1933, 1945–1946, 1947, 1948–1951 ja 1954–1958. Lehden perustaja oli omintakeinen populistipoliitikko Ernesti Hentunen, joka toimi päätoimittajana kuolemaansa (1951) saakka. Vuodesta 1945 alkaen Totuuden Torvi oli hänen perustamansa Radikaalisen Kansanpuolueen äänenkannattaja. Lehteä myytiin irtonumeroina suoraan kadulla, ja Hentunen itsekin myi sitä Helsingin keskustassa rautatieaseman luona.

Lehti julkaisi suorasukaisia kannanottoja vallanpitäjistä ja joutui sen vuoksi usein hankauksiin. Vuonna 1933 Hentunen joutui poistumaan Suomesta ulkomaille välttääkseen eräästä lehden jutusta saamansa vankeustuomion ja lehden ilmestyminen keskeytyi 12 vuodeksi.

Vuonna 1945 Totuuden Torvi alkoi taas ilmestyä. Pian sen räväkkä uutisointi alkoi kohdistua etenkin kommunisteja, YYA-sopimusta ja Neuvostoliittoa vastaan. Hentunen sai 1949 sakkoja lehden Neuvostoliiton-vastaisesta kirjoittelusta. Hentusen suorasukaista kohtelua saivat osakseen myös kansanedustajat. Kun hän kirjoitti lehdessään: ”Puolet kansanedustajista on hulluja”, asiaan vaadittiin oikaisua, ja seuraavassa numerossa Hentunen korjasi väitteen: ”Puolet kansanedustajista ei ole hulluja.”lähde?

Lehteä julkaisi vielä jonkin aikaa Hentusen kuoleman jälkeen hänen perikuntansa mutta lähinnä poliittisena pilalehtenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uola, Mikko: Ernesti Hentunen – tasavallan hovinarri: Suomalaisen populismin juurilla. Turun yliopiston poliittisen historian tutkimuksia 7. Turku 1997.
  • Salminen, Esko: Aselevosta kaappaushankkeeseen: Sensuuri ja itsesensuuri Suomen lehdistössä 1944–48.