Top Secret – huippusalaista

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Top Secret - huippusalaista)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Top Secret – huippusalaista
Top Secret!
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
  • Jim Abrahams
  • David Zucker
  • Jerry Zucker
Tuottaja
Säveltäjä Maurice Jarre
Kuvaaja Christopher Challis
Leikkaaja Françoise Bonnot
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1984
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Top Secret – huippusalaista on vuonna 1984 ensi-iltansa saanut komediaelokuva. Elokuvan ohjasivat Jim Abrahams, David ja Jerry Zucker ja pääosassa on Val Kilmer. Elokuva on parodia muun muassa Elvis-elokuvista sekä toiseen maailmansotaan sijoittuvista elokuvista. Tämä oli Val Kilmerin ensimmäinen elokuvarooli.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo amerikkalaisesta rocktähti Nick Riversistä (Kilmer), joka on vallannut musiikkilistat suurilla hiteillään. Nick saa esiintymiskutsun Itä-Saksaan, jonne hän lähteekin, mutta joutuu heti alussa poliisien tarkkailun kohteeksi. (Ihme kyllä, Itä-Saksa näyttää edelleen olevan Natsien hallussa ja toisaalta maassa toimii myös ranskalainen vastarintaliike.) Saksassa Nick tapaa kauniin Hillary Flammondin (Lucy Gutteridge), jonka isä on kadonnut salaperäisesti. Väärinkäsityksen seurauksena Nick pidätetään murhasta ja hän joutuu vankilaan. Vankilassa hän tapaa Hillaryn isän ja hänelle selviää että myös Hillaryn isä on viaton. Hillaryn avulla Nick onnistuu pakenemaan ja he yrittävät yhdessä vapauttaa Hillaryn isän saaden apua ranskalaisten vastarintaliikkeeltä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Val Kilmer  Nick Rivers  
 Lucy Gutteridge  Hillary Flammond  
 Jeremy Kemp  kenraali Streck  
 Christopher Villiers  Nigel  
 Michael Gough  tohtori Flammond  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Asko Alanen kirjoitti Top Secretin ”gagtulituksen tuiskivan tuhlailevasti” ja antoi elokuvalle täydet viisi tähteä.[1] Helsingin Sanomien tv-sivulla 1987 Mikael Fränti taas ilmaisi inhonsa ZAZ-kolmikon huumoria kohtaan ja kirjoitti, ettei pitänyt edes Hei, me lennetään! -menestysfarssista. Hänestä Top Secret – huippusalaista on väkinäinen satiiri iänikuisista rautaesirippu-ennakkoluuloista, ja erityisen ällöttävänä hän piti Elvis-tyyppisen rocktähden nostamista maailmanrauhan airueksi[2].

YYA-aikojen Suomessa elokuva viipyi pitkään valtion elokuvatarkastamossa, mutta säästyi leikkauksilta. Ohjaaja Jim Abrahams kertoi markkinointivierailullaan syyskuussa 1984 Helsingin Sanomien Helena Yläselle, miten elokuvan aihepiiri ei herättänyt mitään ihmetystä Yhdysvalloissa tai läntisen Euroopan maissa, mutta itäisemmissä Euroopan maissa kyllä. Ylänen kiinnitti huomiota tekijöiden tietämättömyyteen kansainvälisestä politiikasta ja mainitsi elokuvan sisältävän monia tahattomia vitsejä naurettavien virheidensä takia.[3]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Top Secretin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Fränti, Mikael: Top Secret on väkinäistä satiiria. Helsingin Sanomat, 23.9.1987, s. 59. Näköislehti (maksullinen).
  3. Ylänen, Helena: Amerikkalaisohjaaja yllättyi: Kevyt farssi vakavoituu kun tullaan kohti itää. Helsingin Sanomat, 13.9.1984, s. 18. Näköislehti (maksullinen).
  4. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.