Top Gun – lentäjistä parhaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Top Gun – lentäjistä parhaat
Top Gun
Elokuvan virallinen juliste.
Elokuvan virallinen juliste.
Ohjaaja Tony Scott
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Harold Faltermeyer
Kuvaaja Jeffrey L. Kimball
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija John F. DeCuir, Jr.
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 16. toukokuuta 1986
Kesto 110 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 15 000 000 $
Tuotto 356 830 601 $[1]
Seuraaja Top Gun: Maverick
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Top Gun – lentäjistä parhaat on vuonna 1986 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva. Elokuvan valmistaminen maksoi arviolta 15 miljoonaa dollaria ja se tuotti maailmanlaajuisesti yli 353 miljoonaa dollaria.[2] Elokuvan myötä tapahtui myös näyttelijä Tom Cruisen maailmanlaajuinen läpimurto megatähteyteen.

Elokuva voitti parhaan alkuperäisen kappaleen Oscar-palkinnon Giorgio Moroderin säveltämästä kappaleesta ”Take My Breath Away”.[3] Kappaleen esittäjä elokuvassa on Berlin-niminen yhtye, joka nousi maailmanlaajuisen suosioon kyseisen laulun myötä. Muita elokuvassa kuultavia kappaleita ovat muun muassa Cheap Trickin "Mighty Wings" sekä Kenny Logginsin "Danger Zone" ja "Playing with the boys". Elokuva sai myös Oscar-ehdokkuudet parhaista äänitehosteista, parhaasta leikkauksesta ja parhaasta äänityksestä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Cruise  Pete "Maverick" Mitchell  
 Anthony Edwards  LTJG Nick "Goose" Bradshaw  
 Kelly McGillis  Charlotte "Charlie" Blackwood  
 Meg Ryan  Carol Bradshaw  
 Val Kilmer  Tom "Iceman" Kazansky  
 Rick Rossovich  Ron "Slider" Kerner  
 Tom Skerritt  Mike "Viper" Metcalf  
 Michael Ironside  Rick "Jester" Heatherly  
 John Stockwell  Bill "Cougar" Cortell  
 Tim Robbins  Sam "Merlin" Wells  
 Whip Hubley  Rick "Hollywood" Neven  
 Barry Tubb  Leonard "Wolfman" Wolfe  
 David Patterson  Ben "Blade" Hogan  
 Adrian Pasdar  Charles "Chipper" Piper  
 Clarence Gilyard, Jr.  Marcus "Sundown" Williams  
 James Tolkan  Tom "Stinger" Jordan  
 Duke Stroud  Air Boss Johnson  
 Linda Rae Jurgens  Mary Metcalf  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa Cruise esittää huimapäistä yhdysvaltalaista laivaston hävittäjälentäjää nimeltä Pete ”Maverick” Mitchell, joka on tunnettu kurittomuudestaan. Maverickin elämää varjostaa myös muisto hänen isästään, joka oli aikoinaan laivaston paras hävittäjälentäjä, mutta joka kuitenkin kuoli epämääräisissä olosuhteissa Vietnamin sodassa. Maverickin aisaparina on Anthony Edwardsin esittämä Nick ”Goose” Bradshaw. Holtittomuudestaan huolimatta kaksikko lähetetään elokuvan alussa Top Gun -nimiseen laivaston hävittäjälentäjäkouluun Kalifornian Miramariin. Heti alussa käy selville, että kurssilla on kaksi lentäjäkaksikkoa ylitse muiden, Maverick & Goose sekä Val Kilmerin esittämä Tom ”Iceman” Kazanski & Rick Rossovichin esittämä Ron ”Slider” Kerner. Maverick ei tule lainkaan toimeen Icemanin kanssa ja heillä on kiistaa milloin pukuhuoneessa, milloin koulun käytävillä. Koulussa Maverick myös rakastuu kauniiseen siviilikouluttajaan, Kelly McGillisin esittämään Charlotte ”Charlie” Blackwoodiin. Elokuvan aikana Maverick kisailee jatkuvasti Icemanin kanssa, milloin baarissa, milloin lennettäessä, milloin lentopallokentällä. Charlien ja Maverickin rakkauskaan ei ole aivan mutkatonta.

Elokuvan käännekohta tulee, kun Maverickin ja Goosen hävittäjä putoaa mereen harjoituslennolla ja Goose lyö päänsä ja kuolee. Maverick masentuu ja eikä ole varma haluaako enää viedä kurssia loppuun. Koulun komentajan, Tom Skerrittin esittämän Mike ”Viper” Metcalfin sekä Charlien henkisellä tuella Maverick läpäisee kurssin. Parhaan lentäjän titteli menee kuitenkin Icemanille.

Kurssijuhla kuitenkin keskeytyy, kun uunituoreet valmistujat komennetaan tehtävään. Vaikka asiaa ei suoraan sanotakaan, kysymys on selvästi U.S.S. Pueblon tapauksen uusinnan ehkäisemisestä: konevikainen tiedustelualus on ajelehtinut liian lähelle vihamielisen valtion aluevesiä ja alusta tutkailevat jo Exocet-ohjuksin varustetut MiG-hävittäjät – jotka pitää karkottaa. Koska paikka on Tyynellämerellä, tämän väitettiinkenen mukaan? viittaavan selvästi Pohjois-Koreaan, joka ainoana valtiona kyseisellä alueella käyttää tällaista yhdistelmää. Selvähkö viite on myös se, että MiG-lentäjinä nähdään aitoja ns. Aggressor-lentäjiä eli amerikkalaisia lentäjiä, jotka toimivat sotaharjoituksissa vihollisina; heillä oli jopa aidot punatähdin koristellut itäblokin lentäjänpuvut, jollaisia myös pohjoiskorealaiset käyttävät.

Tilanne on täpärä, mutta Maverick saa käännettyä tilanteen Yhdysvaltain voitoksi ja tehtävän loputtua häntä juhlitaan sankarina. Hän päättää jäädä kouluttajaksi Top Guniin, jonne myös Charlie, suunnitelmiensa vastaisesti, palaa kouluttajaksi.

Tulkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva toimi erinomaisesti Yhdysvaltain laivaston lentäjien rekrytoinnissa. Kun Carterin hallinnon aikana lentäjistä oli jopa 40 prosentin vajaus, Top Gunin jälkeen senaattorit joutuivat palkkaamaan lisätyövoimaa, joka kirjoitti osavaltioiden senaattoreiden suosituskirjeitä Annapolisin hakijoille.

Tarinan ilmataisteluissa on kaksi viittausta todellisiin ilmataisteluihin Vietnamin sodassa, jonka heikkoa tulosta Top Gun luotiin korjaamaan. Toisessa Yhdysvaltain ilmavoimien eversti Robin Olds kohtaa yliäänilennolla MiG-17-hävittäjän ja toisessa Yhdysvaltain laivaston luutnantti Randolph ”Duke” Cunningham käyttää lentojarruja saadakseen Phamtomin perään liimaantuneen MiG-17-koneen lentämään ohi. lähde?

Homoseksuaaliset teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvaohjaaja Quentin Tarantinon esittämänä tunnetuksi tulleen tulkinnan mukaan Top Gun kuvaa miesten välistä homoeroottista suhdetta. Elokuvassa Sleep with Me Roger Avaryn kirjoittamassa kohtauksessa Tarantinon näyttelemä hahmo esittää, että Top Gunin perimmäisenä teemana olisi Maverickin kamppailu homoseksuaalisuutensa kanssa. Val Kilmerin tulkitsema Iceman kavereineen edustaa homoseksuaalisuutta, jotka houkuttelevat Maverickiä valitsemaan homolinjan sekä Kelly McGillis, joka edustaa heteroseksuaalisuutta. Maverick voisi valita molemmat. Tulkinnan mukaan Charlie pukeutuu mieheksi yhdessä kohtauksessa vietelläkseen homoseksuaalisen Maverickin. Top Gunin ohjaaja Tony Scott ja tuottaja Jerry Bruckheimer ovat sanoneet, että kohtaus kuvattiin useita kuukausia varsinaisten kuvausten päätyttyä, ja että McGillisille puettiin takki ja lakki, jotta katsoja ei huomaisi hänen kampauksensa muuttuneen.[4][5]

Elitistin Antti Tohkan mielestä tarinan voi katsoa homoseksuaalisena metaelokuvana tai perinteisenä toimintaelokuvana. Hänen mielestään Maverick on homoseksuaali, kuten myös hänen rakastettunsa Charlie, jonka näyttelijä Kelly McGillis on oikeasti lesbo. Tämä selittää Tohkan mielestä, miksi parin rakastelukohtaukset ovat kiusallisen näköisiä. Lopussa Maverick päättää jäädä armeijan kouluttajaksi ja tyytyy heterosuhteeseensa.[6]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan jatko-osan nimi on Top Gun: Maverick.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Top Gun (1986) Box Office Mojo. Viitattu 2.4.2018.
  2. Top Gun (1986) – Box Office Mojo
  3. Silvia Pingitore: Top Gun's Take My Breath Away: interview with Berlin the-shortlisted.co.uk. 1.4.2022. Viitattu 16.6.2023. (englanniksi)
  4. Gilchrist, Todd: Top Gun 30.1.2005. FilmStew. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 14.4.2009.
  5. Quentin's Monologue from 'Sleep With Me' Godamongdirectors.com. Viitattu 14.4.2009.
  6. https://www.elitisti.fi/arvostelu/2013/02/top-gun-1986-lentajista-parhaat

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Top Guns Vuoden 1983 lehtiartikkeli, johon elokuva perustuu (englanniksi)