Tony Ayala, Jr.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Ayala
Henkilötiedot
Koko nimi Tony Ayala
Syntynyt13. helmikuuta 1963
San Antonio, Texas
Kuollut12. toukokuuta 2015 (52 vuotta)
San Antonio, Texas
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Nyrkkeilijä
Lempinimi El Torito
Painoluokka keskisarja
Kätisyys Oikea
Ammattilaistilastot
Ottelut 33
Voitot 31
– tyrmäysvoitot 27
Tappiot 2
Ratkaisemattomat 0

Tony Ayala, Jr. (13. helmikuuta 1963 San Antonio, Texas12. toukokuuta 2015 San Antonio, Texas[1]) oli yhdysvaltalainen keskisarjan nyrkkeilijä ja rikollinen. Hän aloitti nyrkkeilyuransa vuonna 1980 ja oli vuonna 1982 saanut 22 voittoa eikä hävinnyt kertaakaan. Hän oli tyrmännyt 19 vastustajaansa ja saanut vahvasta, aggressiivisesta kilpailutyylistään lempinimen ”El Torito”.

Kerran Ayala sylkäisi vastustajansa päälle, kun tämä makasi maassa Ayalan lyömänä. Hän myönsi nauttineensa myös kolmeen otteeseen heroiinia ennen ottelua. Voitettuaan Carlos Herreran loppuvuodesta 1982 Ayalan oli määrä kohdata maailmanmestari Davey Moore.

Rikokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelu Moorea vastaan jäi käymättä. 1. tammikuuta 1983 Ayala murtautui naapurinsa, nuoren naisopettajan asuntoon, ja häiritsi tätä seksuaalisesti. Nyrkkeilijä oli jo aiemmin saanut ehdollista vankeutta vastaavista teoista. Kolmannesta kerrasta hän sai kuitenkin 35 vuotta ehdotonta vankeutta. Syyttäjä suositteli koko tuomion istumista, sillä Ayalan voitiin katsoa olevan vaaraksi yhteiskunnalle.

Ayala pääsi vapauteen kuudentoista vuoden istumisen jälkeen vuonna 1999. Hän jatkoi nyrkkeilyuraansa voittaen kuusi ja häviten kaksi ottelua. Yori Boy Campasista tuli ensimmäinen Ayalan voittanut nyrkkeilijä Texasissa 28. heinäkuuta 2000.

Ayala kuitenkin jatkoi myös rikosuraansa. Hän tuli ammutuksi olkapäähänsä murtauduttuaan nuoren naisen asuntoon vuonna 2000. Hän sai lievän tuomion, mutta vuonna 2003 hän joutui epäillyksi lapsiseksistä oltuaan seksuaalisessa kanssakäymisessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Tyttö kuitenkin kiisti tapahtuneen sittemmin, joten Ayala vapautui syytteistä.

Vuonna 2004 Ayala tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankilaan toistuneesta ehdonalaissääntöjen rikkomisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilson, Mark D. & Whisler, John: Controversial San Antonio boxing legend Tony Ayala Jr. found dead at gym San Antonio Express-News. 12.5.2015. Viitattu 13.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]