Tomb Raider II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tomb Raider II
Pelin kansikuva
Pelin kansikuva
Kehittäjä Core Design (PC & PSX)
Westlake Interactive (Mac OS)
Julkaisija Eidos Interactive[1]
JP Victor Interactive Software
Aspyr (Mac OS)
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Store, Google Play ja App Store
Suunnittelija Gavin Rummery
Neil Boy
Heather Gibson
Stuart Atkinson
Joss Charmet
Käsikirjoittaja Vicky Arnold
Säveltäjä Nathan McCree
Ohjelmoija Gavin Rummery
Pelisarja Tomb Raider
Pelimoottori Tomb Raider II engine
Julkaistu Microsoft Windows
  • NA 31. lokakuuta 1997
  • EU 11. lokakuuta 1997
PlayStation
  • EU 1. marraskuuta 1997
  • JP 22. tammikuuta 1998
Mac OS
  • NA 1. tammikuuta 1998
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation, Microsoft Windows, Macintosh
Jakelumuoto CD, PlayStation Network, Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tomb Raider II (tunnettu myös nimellä Tomb Raider 2: The Dagger of Xian) on Core Designin kehittämä ja Eidos Interactiven julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli julkaistiin vuonna 1997 PlayStationille, Microsoft Windowsille ja Macintoshille. Peli kuuluu Tomb Raider -pelisarjaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Legendan mukaan Kiinan keisari pisti sydämeensä mystisen Xi’anin tikarin, muuttui lohikäärmeeksi ja komensi armeijaansa taisteluissa tiibetiläisiä soturimunkkeja vastaan. Eräässä taistelussa munkit onnistuivat kukistamaan lohikäärmeen irrottamalla tikarin tämän sydämestä. Tikari palautettiin sen leposijaansa Kiinan muurin sisälle.

Lara Croft on Kiinan muurilla tutkimassa Xi’anin tikarin legendaa. Löytäessään läheisestä luolasta tikarin kätköpaikalle johtavan eräänlaisella symbolilla koristellun puuoven, Lara joutuu tuntemattoman miehen hyökkäyksen kohteeksi. Joutuessaan alakynteen mies kertoo työskentelevänsä italialaiselle mafiosolle, Marco Bartolille, joka on myös kiinnostunut tikarista. Lyhyen keskustelun jälkeen mies suorittaa itsemurhan juomalla myrkkyä. Miehen kannettavalta tietokoneelta Lara löytää kuvan hienosta italialaisesta rakennuksesta ja tajuaa, että hänen täytyy matkustaa Venetsiaan. Sieltä hän löytää oopperatalon, joka on Bartolin piilopaikka. Lara seuraa Bartolia rahtikoneeseen, jossa hän menettää tajuntansa joutuessaan mafioson yllättämäksi.

Lara palaa tajuihinsa Bartolin valtaamalla öljynporauslautalla, jossa Bartoli suorittaa vedenalaisia etsintöjä isänsä Gianni Bartolin merenpohjaan vajonneen Maria Dorian -linjalaivan löytämiseksi. Lara pakenee tyrmästä ja kohtaa vangitun tiibetiläisen Chan-nimisen munkin, joka kertoo Maria Dorian hylyssä sijaitsevasta Seraph-nimisestä artefaktista. Pienoissukellusveneellä Lara kulkee valtameren pohjaan uponneen laivan raunioiden läpi ja lopulta löytää Seraphin ennen Bartolin miehiä. Palatessaan öljynporauslautalle Lara kaappaa rahtikoneen ja aloittaa matkan kohti Tiibetiä.

Lentokoneen moottorivian takia Lara suorittaa pakkolaskun Tiibetin vuoristoon. Lara vaeltaa vuoristossa moottorikelkalla ja löytää Barkhangin luostarin. Bartolin miehet ovat kuitenkin ehtineet luostariin ja ajautuneet taisteluun munkkien kanssa. Luostarista Lara etsii käsiinsä viisi rukousmyllyä, joilla hän avaa oven salaiseen huoneeseen. Huoneesta Lara löytää Seraphin, jolla hän avaa tien maanalaisiin katakombeihin ja löytää Talionin, avaimen, jolla temppeli aukeaa Kiinan muurilla. Lara kaappaa Bartolin miehiltä jeepin, palaa Kiinan muurille ja astuu sisälle Xi’anin temppeliin. Kun Lara yrittää saada tikarin käsiinsä, hän putoaa ansaluukusta katakombeihin. Palatessaan tikarin luokse hän seuraa seremoniaa, jossa Bartoli iskee tikarin sydämeensä. Lara seuraa miehiä temppeliin ja todistaa tapahtumaa, jossa Marco Bartoli muuttuu lohikäärmeeksi. Kaksintaistelussa Lara onnistuu tappamaan lohikäärmeen vetäisemällä tikarin tämän vatsasta. Lara pakenee sortuvasta temppelistä tikari mukanaan. Epilogissa Bartolin jäljelle jääneet miehet hyökkäävät Laran kartanolle Englannissa, mutta Lara kukistaa hyökkääjät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Golden Mask[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 peliin julkaistiin Tomb Raider II: Golden Mask -lisäosan muodossa viisi uutta tasoa. Golden Maskin juoni on täysin erillään alkuperäisen Tomb Raider II:n tarinasta – lisäosassa Lara Croft seikkailee Beringinmerellä ja Alaskassa.

Lisäosan ovat tehneet:

  • Philip Campbell
  • Rebecca Shearin
  • Kris Renkewitz
  • Richard Flower
Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 86,20 % (Windows)
82,71 % (PlayStation)
Metacritic 85/100 (PlayStation)
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 8,2/10 (Windows)
5,7/10 (PlayStation)
IGN 8/10 (PlayStation)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tomb Raider II Playstation. Sony Interactive Entertainment LLC. Viitattu 16.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.