Tomb Raider: Underworld

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tomb Raider: Underworld
Kehittäjä
Julkaisija Eidos Interactive
Feral Interactive (Mac OS X)
Jakelija NA Warner Bros.
Suunnittelija Eric Lindstrom
Toby Gard
Käsikirjoittaja Toby Gard
Eric Lindstrom
Säveltäjä Troels Brun Folmann
Colin O’Malley
Pelisarja Tomb Raider
Pelimoottori Crystal engine
Julkaistu PlayStation 3, Xbox 360
  • NA 18. marraskuuta 2008
  • EU 21. marraskuuta 2008
  • AUS 5. joulukuuta 2008
PlayStation 2
  • EU 23. tammikuuta 2009
  • NA 3. maaliskuuta 2009
Lajityyppi toimintaseikkailu, tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
Alusta Microsoft Windows, Mac OS X, PlayStation 2, PlayStation 3, Nintendo DS, Wii, Xbox 360, N-Gage, mobiili
Jakelumuoto Blu-ray, DVD, Nintendo DS pelimoduuli, Wiin optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tomb Raider: Underworld on Crystal Dynamicsin kehittämä ja Eidos Interactiven vuonna 2008 julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli kuuluu Tomb Raider -pelisarjaan ja on jatko-osa Tomb Raider: Legend -pelille.

Pelin tapahtumat sijoittuvat muun muassa Englantiin, Välimerelle, Thaimaahan, Meksikoon, Jan Mayenille, Andamaanienmerelle ja Pohjoiselle jäämerelle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin prologissa räjähdys sytyttää Lara Croftin kartanon ilmiliekkeihin. Lara saapuu kartanon aulaan ja kohtaa tietokonenero Zipin ja hovimestari Winstonin. Zip alkaa ampua Laraa kohti, vaikka Winston käskee häntä lopettamaan.

Viikkoa aiemmin Lara on Välimerellä tutkimassa meren pohjassa olevaa muinaista temppeliä, josta hän löytää ukkosenjumala Thorin hanskan. Joukko tuntemattomia palkkasotureita sulkee Laran kammioon räjäyttämällä uloskäynnin. Yksi miehistä kertoo Amanda Evertin ”lähettävän terveisensä”. Lara onnistuu pakenemaan temppelistä ja etenee Amandan rahtialukseen, jossa hänen ampumavälikohtauksensa vartijan kanssa aloittaa laivan uppoamisen. Lara kohtaa Jacqueline Natlan, joka ei olekaan kuollut, vaan joutunut Amandan vangitsemaksi. Natla kertoo Laran ja tämän äidin löytämän portaalin olleen osa ns. ”matkustusverkkoa”, ja että portaali vei Laran äidin Avaloniin. Lara sanoo hänen isänsä, Richard Croftin, luulleen Avalonin sijaitsevan alhaalla, mutta se olikin Nifleheim. Lara kysyy, mikä yhteys skandinavisella mytologialla on juttuun, jolloin Natla kertoo Laran isän löytäneen väärän skandinaavisen mytologian alamaailman (engl. Underworld). Hän kertoo, ettei Laran äiti mennyt Nifleheimiin vaan Helheimiin. Laran kysyessä sen sijaintia Natla sanoo ”kertovansa jonain päivänä”. Natla jatkaa sanomalla, että sen päivän koittaessa Lara tarvitsee Thorin vasaran päästäkseen sisään. Natla sanoo ivallisesti, että ehkä Laralla on parempi onni sen löytämiseen kuin hänen isällään. Lara kysyy mitä tämä tarkoittaa ja Natla toteaa Laran vastauksen olevan Thaimaan läntisellä rannikolla 7. leveyspiirillä.

Laran saapuessa Thaimaahan hän sanoo kotitiimille, ettei näe mitään viittauksia siihen, että hänen isänsä olisi käynyt siellä. Lara kuitenkin löytää huoneen, jossa on suuri Thor-jumalaa esittävä patsas ja kartta, joka näyttää minne loput Thorin aarteista on piilotettu. Kartta on kuitenkin tuhottu ja Thorin toinen hanska on kadonnut. Lara huomaa kiviseltä alustalta, jossa hanskan olisi kuulunut olla, tekstin: ”Natla, näen tavoitteesi enkä ole enää käskyläisesi. Richard James Croft. -RJC-”. Lara tajuaa hänen isänsä tuhonneen kartan ja ottaneen hanskan. Lara tajuaa, ettei hänen isänsä koskaan kirjoittanut nimikirjaimiaan kolmella (niin kuin kivisellä alustalla luki) vaan kahdella nimikirjaimella. Lara ymmärtää sen olevan viesti ja toteaa kotitiimillensä, että hänen etsimänsä on ollut koko ajan hänen nenänsä edessä.

Lara palaa kartanolleen ja kertoo tiimilleen kolmen nimikirjaimen (RJC) olevan suora viittaus Laran isoisään. Tutkiessaan isoisänsä hautaa arkku siirtyy sivuun ja paljastaa salaisen käytävän. Käytävä johtaa huoneeseen, jossa on Thorin toinen hanska sekä kansio ja nauhuri. Lara kuuntelee isänsä nauhoittaman äänitteen, joka paljastaa Richardin ottaneen hanskan ja tuhonneen alkuperäisen kartan. Hän kuitenkin sanoo, että valokuvasi sen Thaimaassa niin, että Lara voi jatkaa etsintöjää. Laran ottaa hanskan ja lähtee ylöspäin kohti kartanoa. Tarina palaa prologiin: kartano on tulessa ja Zip sanoo jonkun murtautuneen tarkoin varjeltuun huoneeseen ja räjäyttäneen koko paikan. Lara käskee Winstonia ja Zippiä lähtemään ulos ennen kuin katto romahtaa. Itse Lara lähtee etsimään Alistor Fletcheriä. Lara kuitenkin kohtaa Dopplegangerin, Laran kaksoisolennon, jonka Natla oli lähettänyt Laran perään vuosia sitten. Lara kuitenkin järkyttyy kun Doppleganger tappaa Alistorin, sillä silloin Lara tajuaa, että tämä yksilö voi tehdä mitä haluaa. Lara tulee ulos kartanosta kantaen Alistorin ruumista. Lara sanoo päättäväisesti Zipille ja Winstonille, että hoidettuaan asiat viranomaisten kanssa hän lähtee eteläiseen Meksikoon hakemaan Thorin vyötä. Zip yrittää tehdä vastalausetta vedoten Alistorin kuolemaan, mutta Lara sanoo tarvitsevansa vyön saadakseen vasaran, jolla hän voi tappaa jumalan.

Meksikosta Lara löytää Thorin vyön ja lopulta vasaran. Lara etenee Välimerellä upottamansa rahtialuksen sisaralukseen, jossa Laran kaksoisolento tappaa Amandan, joka kuitenkin kuolee vain näennäisesti. Natlan avustuksella Lara matkustaa Pohjoiselle jäämerelle, jossa hän vasaran avustuksella etenee Helheimiin. Hän järkyttyy joutuessaan tappamaan epäkuolleen ja orjuutetun äitinsä.

Paljastuu, että Natla tappoi Richardin ja yrittää nyt tappaa Laran. Amanda pelastaa Laran ja jahtaa Natlaa, joka mytologioiden avulla yrittää tuhota koko maapallon. Lara kuitenkin onnistuu tappamaan Natlan vasaralla. Amandan avulla Lara korjaa portaalin, jolla he ”teleporttaavat” Legendissä esiintyneeseen Nepalin kivitemppeliin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Keeley Hawes  Lara Croft  
 Kath Soucie  Amanda Evert  
 Grey DeLisle  Jacqueline Natla  
 Alex Désert  Zip  
 Jonny Rees  Alister Fletcher / Mercenary  
 Alan Shearman  Winston Smith  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin Windows-versiolla on Metacritic-kerääjäsivustolla 80/100 pistettä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TOMB RAIDER: UNDERWORLD PC metacritic.com. Viitattu 18.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.