Tomb Raider: Legend

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tomb Raider: Legend
Kehittäjä
Julkaisija Eidos Interactive
Jakelija Steam, Humble Store, PlayStation Store ja GOG.com
Suunnittelija Doug Church
Riley Cooper
Käsikirjoittaja Toby Gard
Eric Lindstrom
Aaron Vanian
Austin Grossman
Säveltäjä Troels Brun Folmann
Pelisarja Tomb Raider
Pelimoottori Crystal engine
Julkaistu
  • EU 7. huhtikuuta 2006
  • NA 11. huhtikuuta 2006
  • AUS 13. huhtikuuta 2006
PlayStation Portable
  • EU 9. kesäkuuta 2006
  • NA 21. kesäkuuta 2006
  • AUS 17. marraskuuta 2006
Game Boy Advance, Nintendo DS
  • EU 10. marraskuuta 2006
  • NA 14. marraskuuta 2006
  • AUS 17. huhtikuuta 2006
GameCube
  • NA 14. marraskuuta 2006
  • EU 1. joulukuuta 2006
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360, PlayStation Portable, Game Boy Advance, Nintendo DS, Nintendo GameCube, mobiili
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Lara Croft Tomb Raider: Legend on Crystal Dynamicsin kehittämä ja Eidos Interactiven vuonna 2006 julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli kuuluu Tomb Raider -pelisarjaan. Peli on myös maaliskuussa 2011 PlayStation 3:lle julkaistussa Tomb Raider Trilogyssa graafisesti paranneltuna.

Peli aloittaa uuden juonijatkumon, jossa Lara Croftin taustatarina on pienin osin muutettu, osin myös vastaamaan Tomb Raider -elokuvaa. Pelissä on silti joitain viitteitä aikaisempiin peleihin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croftin lapsuuteen sijoittuvassa takaumassa Lara ja hänen äitinsä Amelia selviytyvät lento-onnettomuudesta Himalajalla. He löytävät salaperäisestä luolasta merkillisen kiven, jossa on miekka. Laran koskiessa miekkaan luolaan aukeaa mystinen portaali, jolloin Amelia käskee Laraa pysymään kaukana. Amelia kuulee ääniä valosta ja sanoo, ettei Lara tahtonut pahaa. Amelia vetää miekan pois kivestä ja katoaa mystisesti.

Varsinainen peli alkaa, kun Lara on etsimässä täsmälleen samanlaista kiveä Bolivian Tiwanakussa. Laralla on tukenaan Englannista häneen yhteydessä olevat tietokonenero Zip ja tutkija Alister Fletcher. Hän löytää inkoja edeltäneen sivilisaation rauniot sekä yhdysvaltalaisen seikkailijan James Rutlandin, joka on ehtinyt paikalle palkkasoturiarmeijansa kanssa. Rutland pääsee pakoon, mutta mainitsee sitä ennen Laran ystävän Amanda Evertin.

Lara matkustaa Peruun Paraíson kylään, jossa hän tapaa vanhan ystävänsä Anaya Imanun. Takaumassa nuori Lara tutkii Paraíson raunioita Amandan kanssa, kunnes Amanda vahingossa päästää raunioissa valloilleen jonkinlaisen pedon. Amanda jää raunioihin loukkoon kivien alle, ja Lara ei onnistu pelastamaan häntä ennen kuin rauniot täyttyvät vedellä. Nykyajassa Lara palaa raunioihin ja huomaa, että muinaiset myytit muistuttavat hätkähdyttävästi myyttiä kuningas Arthurista, Excaliburista ja miekasta kivessä. Miekka, jota hän etsii, onkin siis todellisuudessa Excalibur. Hän löytää myös Amandan kengän; on siis mahdollista, että Amanda pääsi turvaan. Päästyään pois kaivauksista Lara sanoo Anyalle, että ei enää ikinä aio pistää ystäviään vaaraan.

Yakuza-pomo Shogo Takamoto on saanut haltuunsa erään miekan kappaleista. Lara matkustaa Japaniin neuvottelemaan Takamoton kanssa, mutta tämä ei ole neuvottelutuulella. Lara jahtaa Takamotoa Tokion pilvenpiirtäjien huipulle; Excaliburin kappale näyttää syytävän energiaa, jota Takamoto käyttää aseenaan. Lara kukistaa Takamoton ja saa kappaleen itselleen.

Ghanassa Lara etsii lisää vihjeitä kadonneesta temppelistä ja kohtaa jälleen Rutlandin, jolla myös on miekan kappale. Amanda käy samaan aikaan käymässä Laran kartanossa Englannissa, ja tukiryhmä saa selville, että Amanda lähti Kazakstaniin.

Kazakstanissa Lara löytää neuvostoaikaisen tukikohdan, jossa KGB teki huippusalaisia paranormaaleihin ilmiöihin liittyviä tutkimuksia. Tukikohdassa Lara löytää Lancelotin kilveltä näyttävän esineen, jonka takapuolella on kartta. Lara näkee teslan luona Amandan ja yrittää kertoa miten yritti auttaa tätä. Amanda vastaa menneensä sen yli jo kauan aikaa sitten ja käskee palkkasotureitaan estämään Laran seuraamisen. Kukistaessaan palkkasoturit Lara kohtaa Amandan tukikohdan sydämessä. Amanda päästää Paraísossa olleen pedon irti ja häipyy paikalta. Lara kukistaa pedon ja saa jälleen miekan kappaleen.

Samaan aikaan tukiryhmä on saanut selville, että kilven kartta kuvaa Cornwallia. Kartan ilmoittamalle paikalle, jossa tiettävästi oli Arthurin valehauta, on pystytetty Arthur-aiheinen turistirysä, joka on ollut hylättynä monta vuotta. Lara palaa Englantiin ja etsii hylätystä museosta salaisen sisäänkäynnin. Hän löytää puuttuvan miekan palan suuresta hautakammiosta. Lara taistelee merikäärmettä vastaan ja kohtaa palkkasotureita matkallaan ulos.

Croftin kartanolla Lara, Alister, Zip ja hovimestari Winston keskustelevat, kunnes Lara huomaa, että yhdestä miekan kahvasta on lohjennut pala. Hän katsoo pöydän yläpuolella olevaa taulua, jossa on hänen isänsä ja äitinsä. Hän huomaa äitinsä rintaneulan olevan se lohjennut pala, ja sanoo, että se oli hänen äidillään päällä Himalajalla. Lara lähtee kohti Nepalia ja löytää Ghalali-avaimen lentokoneesta. Temppelissä hän saa Excaliburin käyttöönsä, mutta temppeli romahtaa. Lara palaa Bolivian kivialttarille, jossa Amanda käskee Laran perääntyä. Lara tappaa Excaliburilla palkkasoturit ja Rutlandin. Amanda sanoo, että alttari toimii vain kerran, ja että hän aikoi olla se ensimmäinen ja viimeinen. Lara ei luovuta ja joutuu taistelemaan Amandaa vastaan, joka muuntautuu Paraíson pedoksi.

Voitettuaan taistelun Lara laittaa Excaliburin takaisin paikalleen, avaten portaalin. Lara tajuaa, että portaali kulkee ajassa taaksepäin ja näkee äitinsä Amelian toisella puolella. Amanda käskee irrottamaan miekan. Amelia kuulee Amandan huudon ja hätääntyneenä irrottaa miekan. Alttari räjähtää ja Amanda huutaa Laralle, että tämä pilasi kaiken. Lara sanoo, että kaikki nämä vuodet hän oli syyttänyt itseään, vaikka syyllinen olikin Amanda. Amanda sanoo, ettei Laran äiti ole kuollut, vaan että tämä on Avalonissa. Lara sanoo Amandalle, että tästä lähtien tämän jokainen hengenveto on lahja Laralta. Lara kertoo radioitse ystävilleen, että hänellä on vielä paljon töitä tekemättä, ja että hänen isänsä oli oikeassa.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Keeley Hawes  Lara Croft  
 Alex Désert  Zip  
 Jonny Rees  Alister Fletcher  
 Alan Shearman  Winston  
 Kath Soucie  Amanda Evert  

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli luotiin noin 60 hengen kehitystiimillä.[1] Lara Croft -hahmon luoja ja alkuperäisen vuoden 1996 Tomb Raider -pelin kehittäjä Toby Gard palasi sarjan pariin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Gard oli olennaisesti mukana Legend-kehitysprojektissa sekä myös käsikirjoittamassa tarinaa ja hahmoja.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin Windows-versiolla on 82/100 pistettä Metacritic-kerääjäsivustolla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Howson, Greg: Lara's creator speaks The Guardian. 18.4.2006. Viitattu 1.9.2013. (englanniksi)
  2. TOMB RAIDER: LEGEND PC metacritic.com. Viitattu 18.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.