Tomb Raider

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tomb Raider
Kehittäjä Core Design (1996–2006)
Crystal Dynamics (2006–)
Julkaisija Eidos Interactive (1996–2009)
Square Enix (2010–)
Lajityyppi toimintaseikkailu
Ensijulkaisu Tomb Raider (1996)
Viimeisin julkaisu Tomb Raider (2013)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tomb Raider on videopelisarja. Sarja on suuren suosion myötä laajennut myös elokuviksi ja sarjakuviksi. Sarjan pääosassa on brittiläinen arkeologi ja aarteidenetsijä Lara Croft.

Ensimmäinen Tomb Raider -peli julkaistiin vuonna 1996, ja sen kehitti Core Design ja julkaisi Eidos Interactive. Pelin Tomb Raider: The Angel of Darkness epäonnistumisen jälkeen Eidos siirsi sarjan tuotannon yhdysvaltalaiselle Crystal Dynamics -yhtiölle, joka julkaisi ensimmäisen Tomb Raider -pelinsä, Tomb Raider: Legendin vuonna 2006. Tomb Raider on vielä tänäkin päivänä, lähes 16 vuoden jälkeen, yksi maailman myydyimmistä pelituotemerkeistä.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Tomb Raider julkaistiin PlayStationille, Sega Saturnille ja Windowsille vuonna 1996. Se toimi yhtenä PlayStation-konsolin suosion kasvattajina 1990-luvun puolivälissä. Tomb Raider -peleissä on tarkoitus ohjata Lara Croftia erilaisissa vaarallisissa ympäristöissä, kuten hautakammioissa ja saavuttaa suuri päämäärä, joka on yleensä artefakti. Matkan varrella ongelmina ovat erilaiset ongelmanratkontakohdat ja viholliset, joita erityisesti ensimmäisessä osassa olivat eläimet ja yliluonnolliset olennot. Myöhemmissä osissa vastustajat ovat inhimillistyneet, mikä on herättänyt arvostelua joidenkin pelaajien keskuudessa.kenen mukaan?

Tomb Raiderin yleisimmät aseet ovat tutut tuplapistoolit (jotka myös ovat Lara Croftin oleellisimmat tavaramerkit) loputtomilla panoksillaan ja haulikko, joka on kaksoispistoolien rinnalla nähty jokaisessa Tomb Raider -sarjan pelissä.

Pelisarjan osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listattujen pelien lisäksi Tomb Raider -nimellä on julkaistu muutama osa Game Boy Color ja Game Boy Advance -käsikonsoleille.

Vuosi Nimi Alustat Lisäosat
1996 Tomb Raider PlayStation, Windows, Saturn, Mac, MS-DOS Tomb Raider: Unfinished Business
1997 Tomb Raider II PlayStation, Windows, Mac Tomb Raider II: Golden Mask
1998 Tomb Raider III PlayStation, Windows, Mac Tomb Raider III: The Lost Artefact
1999 Tomb Raider: The Last Revelation PlayStation, Windows, Dreamcast, Mac The Times Exclusive
2000 Tomb Raider Chronicles PlayStation, Windows, Dreamcast, Mac
2003 Tomb Raider: The Angel of Darkness PlayStation 2, Windows, Mac
2006 Tomb Raider: Legend PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Windows, GameCube, PSP, GBA
2007 Tomb Raider: Anniversary PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Windows, Mac, PSP
2008 Tomb Raider: Underworld PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Windows, Nintendo DS Beneath the Ashes, Lara's Shadow
2010 Lara Croft and the Guardian of Light PlayStation 3, Xbox 360, Windows, iOS
2013 Tomb Raider PlayStation 3, Xbox 360, Windows

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tomb Raider -sarjasta on tehty kaksi elokuvaa, joissa kummassakin pääosaa esittää Angelina Jolie.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lara Croft esiintyi ensimmäisen kerran sarjakuvahahmona Top Cow Productionsin julkaiseman Witchblade-lehden sivuilla kyseisen lehden pääsankarittaren Sara Pezzinin rinnalla Michael Turnerin piirtämänä vuonna 1997. Varsinaisella Tomb Raider -nimikkeellä Top Cow Productions on julkaissut Laran omaa sarjakuvaa vuodesta 1999 lähtien. Viimeinen ja 50. sarjan osa julkaistiin vuonna 2004, tosin uusien sarjakuvien julkaisemisesta on huhuttu. Varsinaisen Tomb Raider -sarjakuvasarjan rinnalla julkaistiin myös muutamia extra-sarjakuvia, kuten esimerkiksi 12-osainen Tomb Raider Journeys.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]