Tom Murton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thomas O. Murton (15. maaliskuuta 192810. lokakuuta 1990 Oklahoma City, Oklahoma, Yhdysvallat), joka tunnettiin yleisesti nimellä Tom Murton, oli yhdysvaltalainen penologi ja vankilajärjestelmän uudistuksen puolestapuhuja. Hän sai laajaa kansainvälistä huomiota vuonna 1968, kun hän syytti Arkansasin osavaltion luottamusmiehiä ja vanginvartijoita vankien tappamisesta.

Murton oli tuolloin töissä valvojana 1300 vangin vankilassa, jossa eräs vanki väitti luottamusmiesten ja vartijoiden hakanneen ja ampuneen vankeja ja johdatti viranomaiset vankilan maatilalla olevalle syrjäiselle alueelle, jolta löytyi kolme ruumista. Murton väitti vankilan tiluksilla olevan peräti 200 ruumista haudattuina, mutta osavaltion poliisiviranomaiset ja oikeusantropologit vakuuttivat ruumiiden olevan vanhasta, köyhille tarkoitetusta haudasta. Murton ei koskaan hyväksynyt tätä selitystä. Hänet oli palkannut osavaltion ensimmäiseksi ammattimaiseksi penologiksi Arkansasin silloinen kuvernööri Winthrop Rockefeller alle vuotta ennen edellä mainittua tapahtumaa. Rockefeller irtisanoi Murtonin kaksi kuukautta ruumiiden löytymisen jälkeen todeten Murtonin tehneen ison numeron siitä.

Murtonin vankilajärjestelmän uudistukseen liittyviin ideoihin lukeutuivat muun muassa vankien kunnioittaminen, ruumiinrangaistuksen poistaminen, paremman ruoan tarjoaminen ja vankien välisen kiristyksen poistaminen. Murton vastusti kiihkeästi kuolemanrangaistusta ja purki sähkötuolin vankilassa, jossa hän oli töissä. Hän vastusti myös elinkautisia vankeusrangaistuksia.

Muu elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Arkansasin tapahtumaa Murton opetti penologiaa Southern Illinois Universityssä ja auttoi Alaskan osavaltion rikosoikeudellisen järjestelmän perustamisessa vuonna 1959. Tultuaan irtisanotuksi Arkansasissa Murtonin oli vaikea saada töitä ja hän koki itsensä hylätyksi. Hän ilmoittautui Kalifornian yliopistoon Berkeleyhin, josta hän valmistui sekä kriminologian maisteriksi että tohtoriksi. Ennen penologian uraansa hän oli suorittanut korkeakoulututkinnon karjanhoidossa.

Murton opetti Minnesotan yliopistossa vuosina 1971–1979. 1980-luvulla hän ryhtyi uudelleen maanviljelijäksi äitinsä maatilalla Deer Creekissä, missä hän kasvatti vehnää ja ankkoja.

Hän kirjoitti kaksi kirjaa rikoslain uudistuksesta ja vuonna 1980 julkaistiin hänen uransa innoittamana elokuva Brubaker.

Murton kuoli 62-vuotiaana 10. lokakuuta 1990 Oklahoma Cityssä. Ystäviensä mukaan hän kuoli syöpään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]