Toivo Lampén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toivo Lampén (7. tammikuuta 1907 Pornainen15. huhtikuuta 2003 Helsinki)[1][2] oli suomalainen muusikko, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, pianisti, elokuvasäveltäjä, musiikinopettaja, kuoronjohtaja ja kapellimestari.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivo Lampén opiskeli pianonsoittoa ja sävellystä Selim Palmgrenin johdolla. Hän oli monipuolinen muusikko ja toimi 30 vuotta Yrjö Saarnion Polkkayhtyeessä, Fred Klimscheffskyn orkesterin pianistina, Radio-orkesterin pianistina, Eric Cronwallin sekstetissä sekä monien kuorojen, muun muassa Aikamiesten ja Peipposten säestäjänä. Lampénilla oli myös oma kamari- ja tanssiorkesteri 1930-luvulla. Orkesteri vieraili muun muassa Budapestissä kaudella 1936-37 osana Unkarin ja Suomen välistä kulttuurivaihtoa. Yrjö Saarnion polkkayhtyeessä hän säesti levytyksissä artisteja kuten Olavi Virta, Georg Malmstén ja Henry Theel. Lampénin säveltämiä, sanoittamia tai sovittamia lauluja levyttivät muun muassa Georg Malmstén, Usko Kantola, Arvi Hänninen, Henry Theel, A. Aimo, Veikko Kines ja Harry Bergströmin orkesteri.

Lampén toimi myös musiikin johdossa useissa teattereissa, muun muassa Ruotsalaisessa teatterissa, Turun Teatterissa, Ossi Elstelän Iloisessa Teatterissa, Hilkka Kinnusen Operettiteatterissa, Mustikkamaan kesäteatterissa ja Koiton näyttämöllä. Hän johti yli kahtakymmentä kuoroa, sekä mies- että sekakuoroja. Lampén oli myös perustamassa Helsingin NMKY:n musiikkiopistoa vuonna 1966 ja toimi opiston rehtorina ja opettajana. Lisäksi hän opetti pianonsoittoa sekä musiikin teoriaa Helsingin Konservatoriossa. Pianonsoiton opetukseen kuuluivat 1960-luvulla myös televisioesiintymiset Erna Tauron ohjelmassa, jossa Lampén opetti lapsille uutta tapaa tutustua pianonsoiton alkeisiin. Lisäksi Toivo Lampén esiintyi lukemattomia kertoja radiossa muun muassa Saarnion Polkkayhtyeen ja Georg Malmsténin kanssa.

Järjestötoimintaan Lampén osallistui Muusikkojen Liiton jäsenenä, osaston puheenjohtajana sekä tilintarkastajana, Helsingin Konservatorion Opettajayhdistyksen sekä Suomen Musiikkioppilaitosten Opettajayhdistysten Liiton puheenjohtajana. Hän sai useita ansiomerkkejä, muun muassa Rintamaveteraanien Liiton hopeisen plaketin 1996, Keskuskauppakamarin kultaisen ansiomerkin 1983 ja Sulasolin ansiomerkin 1989. Presidentti Mauno Koivisto myönsi hänelle director musices -arvonimen vuonna 1987.

Elokuvamusiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivo Lampén sävelsi ja sovitti yksin- ja kuorolauluja sekä sävelsi musiikin seuraaviin elokuviin:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Monipuolinen muusikko kirjoitti elokuvamusiikkia Helsingin Sanomat. 25.5.2003. Viitattu 27.05.2018.
  2. Toivo Lampén Elonet. Viitattu 27.05.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]