Tohtori Živago

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Tohtori Živago” ohjaa tänne. Tohtori Živago voi viitata myös romaanin pohjalta tehtyyn elokuvaan.
Tohtori Živago
Доктор Живаго
Alkuperäisteos
Kirjailija Boris Pasternak
Kieli venäjä
Kustantaja Feltrinelli (1. painos), Pantheon Books
Julkaistu 1957
Sivumäärä 592
Suomennos
Suomentaja Juhani Konkka
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1958
Sivumäärä 549
ISBN ISBN 951-30-0680-8
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tohtori Živago (ven. Доктор Живаго) on Boris Pasternakin kirjoittama romaani, jonka pohjalta on tehty samanniminen elokuva. Teos on nimetty päähenkilönsä, lääketieteen tohtori ja runoilija Juri Živagon mukaan.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaani valmistui vuonna 1956, vaikka Pasternak oli kirjoittanut osia siitä jo 1910- ja 1920-luvulla. Pasternak lähetti käsikirjoituksensa Novyi mir -kirjallisuuslehteen, joka hylkäsi sen,[1] koska kirjoittaja oli huonoissa väleissä neuvostokirjallisuuden päättävien tahojen kanssa. Pasternakin tausta oli hankala: hänen isänsä lähti pakolaisena (tai karkotettiin) Englantiin 1920-luvulla. Lisäksi kirja arvosteli 1920-luvun Neuvosto-Venäjää, jolle oli 1950-luvulle tultaessa systemaattisesti rakennettu monoliittisen koskematon kuva. Lisäksi kirja esitti vallankumousta edeltävän yläluokan myönteisessä valossa.

Kirja ilmestyi venäjäksi ja italiankielisenä käännöksenä Milanossa 1957.[1] Suomennos ilmestyi 1958. Osittain Tohtori Živagon ansiosta Pasternakille myönnettiin vuoden 1958 Nobelin kirjallisuuspalkinto, josta neuvostoviranomaiset kuitenkin pakottivat hänet kieltäytymään. Neuvostoliitossa teos julkaistiin vasta vuosia Pasternakin kuoleman jälkeen, vuonna 1988 Novyi mir-lehdessä.[1]

Päähenkilöt ja juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juri Živago on päähenkilönä herkkä ja runollinen, lähes mystisyyteen taipuvainen henkilö. Hänen vaimonsa ja hänen rakastajattarensa Lara auttavat hänet tilanteista, joista hän ei itse selviä. Živago ei sopeudu uuteen järjestelmään, ja hänen valintansa johdattavat hänet Venäjän vallankumouksen syövereihin etenkin Siperiassa. Hän ajelehtii kommunistien sotaretkikunnan, komissaari Strelnikovin (Laran aviomiehen) sekä rakkautensa välissä, seuraten sodan tuomaa tuhoa sivullisena.

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Lean ohjasi romaanista Robert Boltin käsikirjoituksen pohjalta vuonna 1965 valmistuneen elokuvan Tohtori Živago. Elokuvan pääosissa ovat Omar Sharif (tohtori Živago), Julie Christie ja Geraldine Chaplin. Elokuva sai viisi Oscar-palkintoa.

Tohtori Živago on vuonna 2002 valmistunut Masterpiece Theatre Show'n television minisarja, jonka pääosissa ovat Hans Matheson ja Keira Knightley.

Vuonna 2006 teoksen pohjalta valmistui kahdeksanosainen venäläinen minisarja, jonka pääosia esittävät Oleg Menšikov ja Tšulpan Hamatova.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Boris Pasternak Petri Liukkonen. Kuusankosken kaupunginkirjasto 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]