Tioman

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pulau Tioman saari
Saaren rantaviivaa

Pulau Tioman on 39 km pitkä ja 12 km leveä saari Malesian itä-rannikolla, Etelä-Kiinan meressä. Saari on pääosin varsin tiheää sademetsää ja suurimmilta osin asumaton ja lähes ilman tiestöä. Saaren hiekkarannat ja runsaat korallit ovat kuitenkin tehneet siitä suositun matkailu- ja sukelluskohteen. Saaren päätoimeentulo on matkailu. Saarelle pääsee veneellä [1] Malesian rannikolta ja Singaporesta Changin lentokentän eteläpuolelta tai lentämällä [2] [Kuala Lumpur]]ista ja Singaporesta.

Saaren kyliin tutustuminen tapahtuu käyttämällä paikallista venekuljetusta. Tiestön puuttuminen on auttanut saaren luonnon säilymistä entisessä tilassaan matkailusta huolimatta, sillä matkustajien on nähtävä hieman enemmän vaivaa liikkuakseen saarella kylästä toiseen. Samoin majoituksen määrä on saaren kokoon nähden edelleen rajallinen. Ehkä vanhin ja myös tunnetuin resort-tyyppinen hotellimajoitus on Berjaya-ketjuun kuuluva Berjaya Tioman Resort -lomakylä saaren länsirannikolla. Lomakylän matala majoitus on pääosiltaan puurakenteinen, mikä luo siirtomaa-aikaa muistuttavan tunnelman. Lomakylä tarjoaa hyvät palvelut ja yhteydessä on kohtuullisen tasoinen rannan tuntumassa oleva golf-rata, jota merituuli ajoittain viilentää. Rata on useimmiten jokseenkin tyhjillään.

Edullisempaa majoitusta löytää ABC-rannalta, joka on erityisesti reppureissaajien suosiossa. Koska alueen saarilla on ilta-aikaan ajoittain paljonkin hiekkakärpäsiä, joiden kivuton purema muuntuu kutisevaksi riesaksi herkkäihoisille, on kenties viisasta viettää yönsä muualla kuin suojaamattomassa tilassa tai nukkumalla muuten niin mukavalla rantahiekalla. Parin päivän kutina voi pilata muuten mukavan vierailun saarelle.

Monet pitävät saarta edelleen eksoottisena kohteena. Johtuen saaren sijainnista melko kaukana Malesian niemimaan itärannikosta eivät mannermaan tiheämpi asutus tai jokien valumavedet pääse saastuttamaan tai samentamaan saaren vesialueita. Tiomania ympäröiviin sukelluskohteisiin on nopea ja helppo pääsy, jollei merenkäynti ole kova. Sukelluskohteista useat sijaitsevat Tiomanin luoteisnurkalla runsaan puolen tunnin venematkan päässä. Kampung Tekek- kylässä on useita sukelluskeskuksia, joista voi myös vuokrata snorklaussettejä ja retkiä. Vain muutama kohteista soveltuu myös snorklaukseen, erityisesti Malang Rocks ja Pulau Tulali. Koska Tioman sijaitsee avomerellä, ovat virtaukset joissakin sukelluskohteissa voimakkaita. Uloimmissa sukelluspaikoissa, jotka ovat avomeren ääressä, voi onnekas maaliskuulla nähdä valashaita.

1970-luvulla Time-lehti valitsi saaren yhdeksi maailman kauneimmista saarista. Saarella sijaitsevan Kampung Tekek -kylän yhteyteen on päätetty rakentaa suuri satama, jonka pelätään kasvattavan voimakkaasti saaren matkailijavirtoja ja näin tuhoavan sen idyllisyyden ja vedenalaiset sukelluskohteet.

Hyvää tietoa saaresta ja tapahtumista saa paikan päällä Tekekin kylästä, Tioman Cabana nimisestä ravintolasta ja sukelluskeskuksesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matkaopas aiheesta Tioman Wikivoyagessa (englanniksi)
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.