Tintti Afrikassa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tintti Afrikassa
Tintin au Congo
Alkuperäisteos
Kirjailija Hergé
Kuvittaja Hergé
Kieli ranska
Julkaistu 1931 (mv), 1946 (väri)
Suomennos
Suomentaja Heikki ja Soile Kaukoranta
Kustantaja Otava
Julkaistu 1978
Sivumäärä 64 s.
ISBN 951-1-05048-6
Edeltävä Tintti Neuvostojen maassa
Seuraava Tintti Amerikassa
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tintti Afrikassa (ransk. Tintin au Congo) on belgialaisen sarjakuvapiirtäjä Hergén toinen Tintti-sarjakuva. Se julkaistiin alun pitäen jatkosarjana Le Petit Vingtieme -lehdessä 5. kesäkuuta 1930 – 11. kesäkuuta 1931. Albumina se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1931. Alkuperäinen versio sisälsi 110 sivua ja oli kokonaan mustavalkoinen. Sarjakuva sai nykyisen julkaisuasunsa kun se piirrettiin Hergén studiolla uudelleen vuonna 1946. Tuolloin myös sivuja vähennettiin 62:een, jotta sarjakuva olisi voitu värittää. Myös paljon kyseenalaista ajankuvaa poistettiin tai muutettiin sopivammaksi, kuten kohtaus, jossa Tintti opettaa kongolaisille lapsille Belgian historiaa, mutta uudessa versiossa matematiikkaa[1]. Jotkut ovat kuitenkin pitäneet myös "kömpelösti siloteltua" värillistä laitosta rasistisena.[2] Suomennoksen on julkaissut Otava vuonna 1978.

Tarina sijoittuu Kongoon, joka oli tuolloin Belgian siirtomaa (aina vuoteen 1960 asti) oltuaan sitä ennen kuningas Leopold II:n henkilökohtaista omaisuutta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tintti Afrikassa -tarinassa on muiden aiempien Tintti-sarjakuvien tavoin tilannekomiikkaan ja paikkojen nopeaan vaihtumiseen perustuva juoni, jossa protagonisti Tintti etenee tilanteesta toiseen.

Kaikki alkaa Belgiasta, josta Tintti lähtee laivalla kohti Afrikkaa ja silloista Belgian siirtomaata Kongoa, tarkoituksenaan tehdä maata esittelevä juttu. Hänen peräänsä lähtee kuitenkin tuntematon gangsteri, joka aikoo hankkiutua Tintistä eroon hinnalla millä hyvänsä.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinaa on arvosteltu rasistiseksi. Vuonna 2007 sen myyminen yritettiin kieltää Ruotsissa rasistisuuteen vedoten, mutta syytteet kaatuivat, koska näin vanhasta teoksesta ei enää nykyään voi nostaa syytettä.[3] Kongolainen Bienvenu Mbutu on nostanut heinäkuussa 2007 Belgiassa kauppaoikeudessa kanteen, jossa vaaditaan kirjan myynnin kieltämistä ja käyttänyt perusteena Britanniassa tehtyä päätöstä, jonka mukaan kirja on rasistinen. Oikeudenkäynti alkoi Belgiassa syyskuussa 2011.[4] Oikeusistuimen vuonna 2012 antaman päätöksen mukaan teos ei ole rasistinen.[5] Myös Ranskassa on suunnitteilla kanne.[2]

Myös Tintin välinpitämätön suhde eläimiin on järkyttänyt monia, sillä yhdessä tarinan kohtauksista Tintti esimerkiksi tappaa vahingossa 13 antilooppia. Nykyisin saatavilla olevasta versiosta on myös poistettu kohtaus, jossa Tintti tappaa sarvikuonon poraamalla sen selkään ensin reiän ja panostamalla sen dynamiitilla. Hergé katsoi kohtauksen myöhemmin olevan liian groteski ja poisti sen tarinasta.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Forum: Kulttuurien kohtaaminen; Antti Kohi, Hannele Palo, Kimmo Päivärinta, Vesa Vihervä; Otava 2008; s. 118
  2. a b Hannu-Ilari Lampila: Tintti Kongossa -kirjan myynti saatetaan kieltää Belgiassa. Helsingin Sanomat, 30.12.2009, s. B3.
  3. Timo Hämäläinen: Tintti Afrikassa-albumia ei kielletä Ruotsissa Iltasanomat. Viitattu 17.9.2009.
  4. STT–REUTERS: Oikeudenkäynti Tintti-kirjaa vastaan alkoi Belgiassa Helsingin Sanomat. Viitattu 30.9.2011.
  5. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17014127
  6. http://www.tintinologist.org/guides/books/02congo.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]