Timur Bekmambetov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Timur Bekmambetov joulukuussa 2009.

Timur Nuruahitovitš Bekmambetov (ven. Тимур Нуруахитович Бекмамбетов; kaz. Темір Нұруақытұлы Бекмамбетов, Temìr Nu̇ruaķytu̇ly Bekmambetov; s. 25. kesäkuuta 1961 Gurjev (nyk. Atırau), Kazahstanin SNT, Neuvostoliitto) on kazakkisyntyinen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja. Hän on työskennellyt Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Bekmambetov syntyi Kazahstanin sosialistisessa neuvostotasavallassa ja opiskeli lavastustaidetta Taškentissa vuoteen 1987 saakka. Hän aloitti uransa ohjaamalla mainoksia mm. Imperial-pankille. Hänen esikoisohjauksensa oli sotaelokuva Pešavar Vals (1994), joka sijoittui Neuvostoliiton Afganistanin-sotaan.

Vuonna 2004 valmistunut Night Watch – yövahti ja sen jatko-osa Day Watch (2006) olivat huomattavia menestyksiä, samoin kuin Kohtalon ironiaa – jatko-osa (2007), ja ne avasivat hänelle tien Hollywoodiin, jossa hän on ohjannut elokuvat Wanted (2008) ja Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012) sekä toiminut useiden toimintaelokuvien tuottajana (muun muassa Apollo 18 ja The Darkest Hour 2011).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.