Timanttipolku-buddhalaisuus

Wikipedia
Ohjattu sivulta Timanttipolku
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli koskee tiettyä buddhalaista järjestöä. Katso Vajrayana, jota voidaan myös kutsua timanttipolku- buddhalaisuudeksi.

Timanttipolku-buddhalaisuus (engl. Diamond Way Buddhism) on kansainvälinen buddhalaisten keskusten yhdistys. Sen on perustanut tanskalainen Lama Ole Nydahl, joka on 16. Gyalwa Karmapan oppilas.

Linja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timanttipolku-buddhalaisuus järjestö seuraa Tiibetin buddhalaista Karma Kagyu -välityslinjaa 17. Karmapa Trinlay Thaye Dorjen hengellisessä ohjauksessa.

Järjestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksellä on yli 600 keskusta 52:ssa eri maassa. Pääasiassa Euroopassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Toiminta perustuu ystävyyteen ja idealismiin - tutustumista buddhalaisuuteen laajemmin, järjestön omaan opetustarjonnan lisäksi, ei erityisesti kannusteta.

Toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa toiminta alkoi 1998 keväällä Helsingissä. Turkuun toiminta laajeni vuonna 1999. Vuonna 2005 perustettiin meditaatioryhmä ensin Tampereelle, sitten Lappeenrantaan, 2006 Kouvolaan, Poriin, Lahteen ja 2007 Hyvinkäälle, ja Jyväskylään. Vuodesta 2006 asti Helsingissä on toiminut oma Timanttipolku-buddhalainen keskus ja vuonna 2010 keskus siirtyi suuremptiin tiloihin. Vuodesta 2007 myös Lahdessa ja Turussa ovat toimineet Timanttipolku-buddhalaiset keskukset.

Timanttipolku-buddhalaisuus ry järjestää matkaopettajien yleisöluentoja Timanttipolku-keskuksissa, julkisissa tiloissa sekä kurssikeskuksissa. Lisäksi toimintaan kuuluu Buddhalaisuus Tänään -lehden julkaisu.

Timattipolku-buddhalaisesta harjoituksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön nimen lisäksi 'timanttipolku' tarkoittaa myös yhtä kolmesta buddhalaisuuden pääsuuntauksista (ks. Vajrayāna) , johon Lama Ole Nydahlin välittämän ja opettaman opetuslinjan voidaan katsoa kuuluvan. Timanttipolussa - kuten muussakin buddhalaisuudessa - painotetaan erityisesti kriittistä ajattelua, sillä buddhalaisuus on kokemusperäinen uskonto, jossa ei ole dogmia eikä sokeaa uskoa.lähde? Jokaisen opetuksen soveltuvuuden käytäntöön voi harjoittaja tarkistaa itse. Niinpä, jos länsimainen tiede on selvästi oikeassa jossain asiassa, mutta ristiriidassa Buddhan opetusten kanssa, on parempi luottaa tieteeseen.lähde? Tärkeässä asemassa on myös meditaatio, jonka järjestäminen onkin kaupunkiryhmien tärkein tehtävä. Timanttipolulla meditaatiossa samaistutaan usein lamaan, jonka ajatellaan edustavan valaistunutta tilaa, ja pyritään ylläpitämään tämän samaistumisen kautta tavoiteltavaa puhdasta näkemystä jokapäiväisessä elämässä nauttien elämän iloista ja kokien vaikeudet mielekkäinä haasteina.lähde?

Aiheeseen liittyvää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]