Tillander (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee korunvalmistusyhtiötä, jonka omistaa Konttisen perhe. Nimen Tillander muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Oy Tillander Ab
Perustettu 1860
Perustaja Alexander E. Tillander
Toimiala korujen, kultasepäntuotteiden ja muiden vastaavien tuotteiden valmistus
kultasepänteosten ja kellojen vähittäiskauppa
Omistaja Konttisen perhe
Kotisivu http://www.tillander.fi/

Oy Tillander Ab on suomalainen osakeyhtiö, joka valmistaa arvokoruja. Yritys toimii nykyään Turussa, mutta sen juuret ovat tsaarinajan Pietarissa. Tillanderin kultasepänpaja aloitti toimintansa vuonna 1860, jolloin Pietarissa vaikuttivat maailman arvostetuimmat kulta­sepät. Yrityksen omistaa Konttisen perhe.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin pitäjästä kotoisin oleva Alexander E. Tillander aloitti Tillanderin kultasepänpajan toiminnan Pietarissa vuonna 1860.[2] Vuonna 1868 Alexanderin määrätietoisesti kehittämä ja kasvattama liiketoiminta sai myös ulkopuolista rahoitusta, ja sen nimeksi vakiintui A. Tillander & Co. Vuonna 1870 Alexander Tillander lunasti liikkeen omistuksen takaisin itselleen ja siirsi sen uusiin tiloihin Pietarissa. Samana vuonna Alexanderin poika Alexander Theodor Tillander syntyi. Liiketoiminta jatkoi kasvua seuraavina vuosina, ja toiminta myös kansainvälistyi.

Vuonna 1885 Alexander Theodor Tillander astui mukaan liikkeen toimintaan oppipoikana. Hän harjoitteli kultasepän töitä vuosia omassa liikkeessä ja muissa korusepänpajoissa ympäri Eurooppaa. Vuonna 1895 Theodorista tuli liikkeen nuorempi johtaja. Vuosisadan alussa liike työllisti jo 30 henkilöä. Tuotannon pääpaino oli edelleen jalokivikoruissa, mutta myös emalituotteet, muistorahat ja koristeelliset pääsiäismunat kuuluivat valikoimaan.

Hieman ennen yrityksen 50-vuotisjuhlia Alexander Edvard myi liiketoiminnan pojalleen Alexander Theodorille. Toiminta jatkui menestyksekkäänä, ja Tillander valmisti entistä näyttävämpiä koruja muun muassa tsaari Nikolai II:n perheelle.

Venäjän vallankumous vuonna 1917 pysäytti Tillanderin menestyksekkään toiminnan Venäjällä. Alexander Theodor Tillander perheineen muutti tuolloin Suomeen. Jalokiviliikkeen toiminta mukautettiin vaatimattomammaksi, Suomen olosuhteisiin sopivaksi. Theodor aloitti liiketoimintansa uudelleen Helsingissä syyskuussa 1918 yhdessä kultaseppä Lindmanin kanssa. Vuonna 1921 Lindman osti yrityksen koko liiketoiminnan mutta jatkoi vanhan toiminimen käyttöä. Vuonna 1928 liikkeestä tuli osakeyhtiö. Samaan aikaan Theodorin kolme poikaa, Viktor, Leo ja Herbert, astuivat kultasepänoppiin[3].

Alexander Theodor Tillander kuoli vuonna 1943, ja liikkeen johdossa jatkoi hänen poikansa Herbert Tillander. Vuonna 1948 Tillander perusti haaraliikkeen Tukholmaan ja sai pian asiakkaakseen myös Ruotsin kuninkaallisen perheen. Vuonna 1963 Herbert Tillanderin tytär siirtyi vetämään Lontooseen perustettua haaraliikettä ja myöhemmin koko Tillanderia. Vuonna 1977 Herbert Tillander myi rahoitussyistä enemmistön yhtiöstä sen toimivalle johdolle. Vuonna 1984 hän ja muut omistajat myivät Oy Tillander AB:n koko osakekannan vuorineuvos Armas Puolimatkalle. Konttisen perhe osti Tillanderin Puolimatkan perheeltä vuonna 2008[4].

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oy Tillander Ab valmistaa nykyään koruja, emalituotteita ja hopeaesineitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]