Tilapäinen radioasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tilapäiset radioasemat ovat radioasemia, joilla on lyhyt määräaikainen radiolähetyslupa. Tällaisia ULA-taajuuksilla muiden radioasemien tapaan lähettäviä radioasemia olleet ennen muun muassa maanpuolustusalueiden, nykyisten sotilasläänien, järjestämien sotaharjoitusten sotaharjoitusradiot sekä erilaisten yleisötapahtumien tapahtumaradiot. Sotaharjoitusradioiden tarkoituksena on tarjota ilmavalvontaselosteita sekä niiden lomassa tiedotusta ja viidettä. Tapahtumaradiot ovat yleensä kesän suurten kristillisten juhlien yhteydessä tiedotukseen ja tapahtumasta kertoviin ohjelmiin varattuja radioita. Kolmas ryhmä tilapäisten radioasemien lupien käyttäjiä ovat erilaiset media-alan oppilaitokset, jotka tarjoavat oppilailleen mahdollisuuden radiotyöhön omalla radioasemallaan.

Tilapäisen radioaseman perustamiseen tarvitaan radiotaajuuksia säätelevän Viestintäviraston lupa. Lupia voi hakea analogisen tai digitaalisen radiolähetyksen lisäksi myös digitaaliseen televisio- tai radiolähettämiseen tai digitaaliseen mobiilitelevisioon (DVB-H).[1]

Koska tilapäiset radioasemat toimivat joskus lähettimillä, joiden teho on esimerkiksi kaupallisia radioita pienempi ja koska lähetyspaikka saattaa olla toinen kuin tavallisesti, tarjoavat ne mahdollisuuden FM-kuuntelun harrastamiseen vaihtelevissa olosuhteissa.

Sotaharjoitusradiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotaharjoitusradiot ovat pääasiassa Suomen ilmavoimien ja Suomen maavoimien järjestämien sotaharjoituksien yhteydessä liikuteltavilla radioasemilla toimivia tilapäisiä radioasemia, joiden tehtävänä on tarjota ilmavalvontaselosteita harjoitukseen osallistuville joukoille ilmasuojelun kehittämiseksi. Tämän ohessa lähetetään harjoitukseen liittyviä tiedotuksia tai musiikkia tai muuta viihdettä.

Ilmavalvontaselosteiden vuoksi ne ovat osa kriisiajan yleisradiolähetyksiä, joita seurattaisiin väestönsuojelun vuoksi. Rauhan aikana kuitenkaan ei Radio Suomi lähettäisi valtakunnallisena viranomaisten tiedotusradiona ilmavalvontaselosteita. Lähetystekniikkana voidaan sotaharjoitusradiossa käyttää esimerkiksi Suomen puolustusvoimien Mono FM-lähetintä, jonka nimellinen lähetysteho on 100 W.

2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio Wanaja
Perustettu 6. lokakuuta 2014
Lopettanut 10. lokakuuta 2014
Kuuluvuus valtakunnallinen, Internet
Hämeenlinna 91,0 MHz
Loimaa 91,0 MHz
Orivesi 96,4 MHz
Padasjoki 107,8 MHz
Sastamala 107,0 MHz
Tammela 93,4 MHz
Ylöjärvi 106,4 MHz
Mediatiedot
Omistaja Suomen puolustusvoimat

Radio Wanaja oli panssariprikaatin sotaharjoitusradio, joka liittyi paikallispuolustusharjoitus Wanaja-14:ään. Sillä oli myös verkkovirtauslähetys[2]. Sotaharjoituksen johti eversti Pekka Järvi. Radiolähetyksestä vastasi kapteeni Jone Nikula.

Tapahtumaradiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurille kesätapahtumille, kuten suviseurat tai herättäjäjuhlat, järjestetään oma tapahtumaradio. Suviseurojen tapahtumaradiot vuokraavat tavanomaisten kaupallisten radioiden tekniikkaa. Herättäjäjuhlat voivat perustaa radioasemansa myös puolustusvoimien sotaharjoitusradioiden tapaan liikuteltaville radioasemille, jolloin lähettimiä on vähemmän kuin suviseuroilla ja kuuluvuus rajallisempi. Silti kuuluvuutta on tapahtuma-alueen ulkopuolella kilometrejä, mikä tarjoaa mahdollisuuden FM-kuuntelulle.

Opetusradiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotaharjoitusten ja kesätapahtumien lisäksi kolmas ryhmä tilapäisiä yleisradioasemia ovat eri oppilaitosten opetustarkoituksessa perustamat radioasemat. Myös jotkin radiotekniikkaan erikoistuneet kesäleirit voivat perustaa itselleen tilapäisen radioaseman opetustarkoituksessa. Tällainen radio on esimerkiksi Ylivieskan seudun ammattiopistolla.

Vuosittain lähettävä tilapäinen radioasema on Radio ELVI Kainuussa. Radiotoimintaan liittyy nuorten viestintäleiri.

Opiskelijaradiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetusradioiden lisäksi myös jotkin opiskelijayhteisöt ovat perustaneet omia radioasemiaan harrastustarkoituksessa. Jotkin opiskelijaradiot (ns. vappu- tai wappuradiot) lähettävät ohjelmaa vapun kieppeillä[3][4].

Opiskelijaradioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Radio Diodi
  • Radio Säteily
  • Rakkauden Wappuradio
  • Rattoradio
  • Turun Wappuradio

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]