Tiikerikatka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikerikatka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Katkat Amphipoda
Heimo: Gammaridae
Suku: Leväkatkat Gammarus
Laji: tigrinus
Kaksiosainen nimi

Gammarus tigrinus
Sexton, 1939[1]

Tiikerikatka (Gammarus tigrinus) on alun perin Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva äyriäinen, joka vieraslajina on levinnyt Itämereen ja muualle Eurooppaan ja syrjäyttänyt alkuperäistä lajistoa.

Tiikerikatka on suurimmillaan vähän yli senttimetrin mittainen ja näin Itämeressä alkuperäisinä eläviä Gammarus-suvun leväkatkoja pienempi. Sen kellertävä tai vihertävä ruumis on tyypillisesti tummien poikkijuovien kirjavoima. Tiikerikatka on lähes kaikkiruokainen toisin kuin Itämeren alkuperäiset kasvinsyöjäkatkat ja lisääntyy niitä tehokkaammin, useita kertoja vuodessa.

Tiikerikatkan alkuperäinen elinalue on Pohjois-Amerikan Atlantin rannikolla. Se ulottuu Floridasta Kanadan Saint Lawrence-joen suistoon. Kotiseudullaan tiikerikatka esiintyy alle 25 promillen suolapitoisuudessa, muttei makeassa vedessä. Laji ilmestyi Britteinsaarille 1930-luvulla ilmeisesti laivojen painolastivesien mukana. Sittemmin 1960-luvulta lähtien se levisi edelleen Saksaan sekä tahallisten että tahattomien ihmistoimien ansiosta. Euroopassa tiikerikatka on menestynyt hyvin myös sisävesissä.[1]

Vasta 1990-luvulta tiikerikatka on levittäytynyt erittäin nopeasti Itämeren rantavyöhykkeessä ja monin paikoin syrjäyttänyt alkuperäiset katkat. Puolan rannikot se valtasi vuoteen 2002 mennessä ja Länsi-Viron (Saarenmaan) 2004. Venäjällä Suomenlahden perukassa tiikerikatka tavattiin Koivistolta 2005 ja oli levittäytymässä itään 2006.

Suomessa tiikerikatkaa löydettiin ensi kerran vuonna 2003 Haminasta sekä paikallisesti runsaana Turusta. Vuonna 2007 sen todettiin esiintyvän Helsingin rannoilla paikoin jo muita katkoja yleisempänä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pienimäki M, Helavuori M, Leppäkoski E (2003) First findings of the North American amphipod Gammarus tigrinus Sexton, 1939 along the Finnish coast. Memoranda Societatis pro Fauna et Flora Fennica 80:17-19.
  • Berezina NA (2007) Expansion of the North American amphipod Gammarus tigrinus Sexton, 1939 to Neva Estuary (easternmost Baltic Sea). Oceanologia 49:129-135.
  • MTL Itämeriportaali: Tiikerikatka valtaamassa Helsingin rantoja [vanhentunut linkki] (21.5.2008)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gammarus tigrinus Sexton, 1939 World Register of Marine Species. Viitattu 13.9.2017.
  2. Pohjaeläimet, eläin- ja kasviplankton Helsingin kaupunki. Arkistoitu 13.9.2017. Viitattu 13.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]