Tiibetin lippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lipun mittasuhteet 2:3.
The Tibetan army waves the Tibetan flag at a military parade in Lhasa, 1938

Tiibetin lippu otettiin käyttöön vuonna 1912, ja se säilyi käytössä kunnes Tiibet liittyi Kiinan kansantasavaltaan vuonna 1951. Lipun mittasuhteet ovat 2:3. Lipun alareunan valkoinen kolmio kuvaa lumipeitteistä Himalajan vuoristoa, jossa Tiibet sijaitsee. Kaksi tyyliteltyä lumileijonaa taas viittaavat hengellisen ja maallisen vallan keskinäiseen harmoniaan. Leijonat kannattelevat jalokiveä, joka kuvaa buddhalaista filosofiaa. Kiven yläpuolella on kolme loistavaa jalokiveä jotka kuvaavat Buddhaa, Dharmaa (Oppia) ja Sanghaa (Pyhiä tai Opin suojelijoita). Huipun takaa loistaa aurinko, joka on onnen, vapauden ja hyvinvoinnin symboli. Auringosta lähtevät 12 sädettä puolestaan kuvaavat Tiibetin alkuperäisiä heimoja. Lipun värit taas viestivät lippua suojelevista nais- ja miespuolisista jumalolennoista. Buddhan aatteiden leviämistä lipussa edustaa kolme kultaista reunustaa.[1]

Lipun käyttö Tiibetissä ja muualla Kiinan kansantasavallassa on laitonta. Nykyisin lippua käyttää tunnuksenaan Tiibetin pakolaishallitus, sekä jotkut radikaalimmat separatistiryhmät.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnson Barker, Brian: Maailman liput, s. 85. (World atlas of flags, 2004.) Suomennos: Veikko Ahola, Timo Hautala ja Irmeli Kuhlman. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7135-5.
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.