Tietoturvapäivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietoturvapäivä oli Suomessa vuosittain helmikuussa vietettävä teemapäivä, jonka tarkoituksena on lisätä viestinnän ja opastuksen keinoin kansalaisten tietoisuutta siitä, miten internetin ja muiden sähköisten medioiden käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Tietoturvapäivän ja sen ympärille muodostuneen Tietoturvaviikon järjestää Suomessa Viestintäviraston koordinoima Tietoturvapäivä-hanke, johon osallistuu yli 30 yritystä, järjestöä ja viranomaista, mm. teleoperaattoreita, FiCom, Liikenne- ja viestintäministeriö, poliisi, Tieke, Tietoturva ry ja Viestintävirasto.

Vuodesta 2013 lukien Tietoturvaviikko yhdistyi uuteen Mediataitoviikkoon.

Kohderyhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietoturvapäivällä on kolme kohderyhmää: peruskoululaiset opettajineen ja vanhempineen, pienet ja keskisuuret yritykset sekä internetin kotikäyttäjät.

Peruskouluikäisille lapsille ja nuorille korostetaan fiksua käyttäytymistä internetissä. Myös heidän opettajiaan ja vanhempiaan tuetaan mediakasvatuksessa. Kouluja ja koteja kannustetaan käsittelemään tietoturvaan ja mediakasvatukseen liittyviä teemoja esimerkiksi tietoturvakoulu.fi:stä löytyvien materiaalien ja palveluiden avulla.

Internetin kotikäyttäjille kerrotaan tietoturvasta kuluttajanäkökulmasta, johon liittyy mm. koneen tekninen suojaaminen, turvallinen verkkoasiointi ja mahdolliset tietoturvauhat. Kotikäyttäjien verkkoturvallisuuden tukena toimii tietoturvaopas.fi.

Pienille ja keskisuurille yrityksille kerrotaan tietoturvan tärkeydestä liiketoiminnan kannalta. Viestin painopiste sähköisen tiedon turvaamisessa, mutta sen lisäksi käsitellään myös esimerkiksi inhimillisiä tekijöitä ja fyysistä tietoturvaa. Pk-yrityksille on tietoturvaopas.fi-sivuston yhteydessä oma osionsa Yrityksen tietoturvaopas.

Tietoturvapäivä ja -viikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietoturvapäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004 ja se laajentui vuonna 2007 Tietoturvaviikoksi, jolloin järjestetään useita eri tapahtumia, kuten seminaareja, yleisötapahtumia ja konsertteja. Koulut ja hankkeessa mukana olevat organisaatiot järjestävät lisäksi omia tapahtumiaan.

Tietoturvaviikolla aihe näkyy ja kuuluu myös eri medioissa. "Turvallisesti netissä" ja "Nettifiksuuttaan voi aina hioa" ovat hankkeen sloganeita. Vuonna 2010 teemana oli "Ajattele ennen kuin >kilk<". Saman vuoden Tietoturvapäivänä julkistettiin myös keväällä 2010 käyttöön tulevan poliisin nettivihjenappulan yksityiskohdat [1]. Teema vuonna 2012 oli Yhdessä netissä - turvallisesti.

Eurooppalainen yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen Tietoturvapäivä-hanke saa osan rahoituksestaan Euroopan komission Safer Internet Plus -ohjelmasta. Rahoituksen myötä hanke kuuluu yhteiseurooppalaiseen Insafe-verkostoon, johon kuuluu turvallisempaa internetin käyttöä edistäviä hankkeita 27 Euroopan maasta. Suomen Tietoturvapäivä-hanke on verkostossa osana Viestintäviraston, Pelastakaa Lasten ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton muodostamaa Finnish Internet Awareness and Safety (FIAS) -projektia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]