Tietojärjestelmätiede

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tietojärjestelmätiede (engl. information systems science) on akateeminen tieteenala, joka tarkastelee tietojärjestelmien kehittämistä, sovelluksia, käyttöä, johtamista ja vaikutuksia eri konteksteissa.

Kontekstin lisäksi myös tarkastelutaso voi vaihdella; tietojärjestelmiä voidaan tarkastelle mm. yksilö-, ryhmä-, organisaatio- ja yhteiskuntatasoilla.

Tieto- ja viestintäteknologioiden nopean kehityksen myötä tietojärjestelmätiede keskittyy nykyään lähes pelkästään tarkastelemaan tietokoneita ja muita elektronisia medioita tietojenkäsittelyn välineinä. Kuitenkin tulee huomata, että tietojärjestelmätiede ei ole sidottu pelkästään tietokoneisiin, vaan käsittää myös manuaaliset metodit tiedon tallentamiseen, organisoimiseen, etsimiseen ja jakamiseen.

Tietojärjestelmä, oli sitten kyseessä elektroninen tai manuaalinen, käsittää ihmiset, laitteet ja metodit.

Tietojärjestelmätiede yhdistää tyypillisesti tietojenkäsittelytiedettä ja jotakin toista tiedettä. Kolme yleisintä suuntausta ovat:

1) Management Information Systems, joka keskittyy tietojärjestelmiin liittyviin organisoimiseen, johtamiseen ja taloudellisiin seikkoihin liittyviin kysymyksiin

2) Computer Information Systems, joka keskittyy erityisesti elektronisiin medioihin tietojärjestelmien välineenä sekä tällaisten tietojärjestelmien suunnittelumenetelmiin

3) Human Information Systems, joka keskittyy tietojärjestelmien sosiaalisiin vaikutuksiin.

Tietojärjestelmätiedettä ei tule sekoittaa tietojenkäsittelytieteeseen (Computer Science), joka keskittyy sovellusten suunnitteluun ja luomiseen, eikä tietojenkäsittelytekniikkaan (Computer Engineering), joka keskittyy tietokonejärjestelmien ja -komponenttien suunnitteluun.

Opetus ja tutkimus Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tietojärjestelmätiede-nimistä oppiainetta voi opiskella seuraavissa yliopistoissa:

Turun yliopistossa tietojärjestelmätiedettä opetetaan Turun kauppakorkeakoulun Johtamisen ja Yrittäjyyden laitoksella Global IT-Management (GITM) -maisteriohjelmassa. Ohjelmasta voi valmistua Filosofian maisterin sekä Kauppatieteiden maisterin tutkintoihin.


Jyväskylän yliopistossa tietojärjestelmätiede on poikkeuksellisesti osa Informaatioteknologian tiedekuntaa. Pääainetta opiskelevat lukevat kuitenkin pakollisena sivuaineena joko yrityksen taloustieteitä tai kansantaloustieteitä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun puolelta ja valmistuvat kauppatieteiden kandidaatteiksi tai maistereiksi kuten muutkin ainetta opiskelevat. Tietojärjestelmätieteilijöitä ei pidä sekoittaa teekkareihin, vaan he ovat opiskeluaikanaan kauppatieteiden-yo:ita eli kyltereitä.


Tampereen yliopistossa lähin vastaava tutkinto on hieman teknisempi tietojenkäsittelytiede, josta valmistutaan filosofian maisteriksi tai diplomi-insinööriksi.

Vaasan yliopistossa tietojärjestelmätiede sisältyy tietotekniikan oppiaineeseen. Vaasan yliopistossa tietotekniikkaa pääaineenaan opiskelevat valmistuvat kauppatieteiden kandidaateiksi tai maistereiksi ja ohjelmistotekniikkaa opiskelevat valmistuvat tekniikan kandidaateiksi tai diplomi-insinööreiksi. Tietotekniikkaa, viestintätieteitä ja taloustieteitä yhdistävässä teknisen viestinnän ohjelmassa on mahdollista valmistua joko teknillisestä tiedekunnasta kauppatieteiden maisteriksi tai filosofisesta tiedekunnasta filosofian maisteriksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]